fbpx

Συνέντευξη της Ρένας Δούρου Στο ΧΩΝΙ, 10 Μαρτίου 2013

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου που μόλις πριν λίγους μήνες γνώρισε από κοντά τον εκλιπόντα Πρόεδρο της Βενεζουέλας, μιλά Στο ΧΩΝΙ για τη συνάντησή της με τον εμβληματικό ηγέτη της Λατινικής Αμερικής.
“Το δίδαγμα της διακυβέρνησης του Τσάβες δείχνει ότι όταν στο πλευρό της κυβέρνησης βρίσκονται οι πολίτες, τότε αυτή είναι η καλύτερη ασπίδα στις επιθέσεις των συμφερόντων” διαπιστώνει Στο ΧΩΝΙ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί πως με αυτόν τον τρόπο επιθυμεί να πορευτεί – σε περίπτωση που λάβει τη λαϊκή εντολή – η Κουμουνδούρου.

1. Τον περασμένο Ιούλιο, συναντήσατε από κοντά στο Καράκας τον Ούγκο Τσάβες. Τι θυμάστε από εκείνη την επαφή;

Εκείνο που ξεχώρισα ήταν η αμεσότητά του στην επαφή του με τους πολίτες. Η ξεχωριστή ικανότητα επικοινωνίας του. Καμία υπεροψία ή απόσταση, που δημιουργεί συνήθως το ανώτατο αξίωμα. Ήταν ακριβώς ο πολίτης – πρόεδρος, ένας από τους πολίτες της Βενεζουέλας. Και δεύτερον, διέκρινα τη θέρμη με την οποία αναφέρθηκε στον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται σκληρά από τις συνταγές της λιτότητας, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη όλου του λαού της Βενεζουέλας. Ήταν πλήρως ενημερωμένος, όπως άλλωστε και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη με τα οποία συναντήθηκα, για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας.

2. Ποια είναι η μεγαλύτερη «κληρονομιά» που αφήνει στη χώρα του και ποιο είναι το σπουδαιότερο μήνυμα που έστειλε όλα αυτά τα χρόνια, στα ξένα κράτη, με την πολιτική του;

Το μήνυμα της διακυβέρνησής του είναι καθολικό, υπερβαίνει τα γεωγραφικά όρια της Βενεζουέλας. Σχετίζεται με την οικονομική ανάπτυξη με όρους εθνικής ανεξαρτησίας, αξιοπρέπειας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτή είναι άλλωστε και η κληρονομιά του Σιμόν Μπολιβάρ. Και αυτή η κληρονομιά σημαίνει σύγκρουση με ισχυρές χώρες αλλά, το κυριότερο, σύγκρουση με ισχυρά συμφέροντα, εθνικά και ξένα. Και το δίδαγμα της διακυβέρνησης του Τσάβες δείχνει ότι όταν στο πλευρό της κυβέρνησης βρίσκονται οι πολίτες, τότε αυτή είναι η καλύτερη ασπίδα στις επιθέσεις των συμφερόντων. Και αυτή ήταν η μεγάλη επιτυχία του, ότι κατάφερε δηλαδή να αντισταθεί στα οργανωμένα συμφέροντα, προς όφελος της κοινωνίας. Ο ίδιος δήλωνε ότι είχε τρεις εχθρούς: τον ιμπεριαλισμό, τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Πιστεύω ότι έκανε σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση και των τριών. Βέβαια υπήρξαν και λάθη και αστοχίες αλλά πρόκειται για έναν αέναο αγώνα, που θα κληθούν να συνεχίσουν οι διάδοχοί του.

3. Υπάρχουν επιλογές του Τσάβες, στα χνάρια των οποίων μπορεί σήμερα η Ελλάδα να «πατήσει», ώστε να ξεκολλήσει από την λάσπη;

Η βασική επιλογή είναι η συνολική ανασυγκρότηση της οικονομίας της χώρας προς όφελος και με κινητοποίηση συνολικά της κοινωνίας. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν μπορεί να φέρει σε πέρας μια κυβέρνηση όπως η σημερινή στην χώρα μας, η οποία έχει βάλει απέναντί της, και όχι στο πλευρό της, την κοινωνία. Η σημερινή κυβέρνηση αντί να αντισταθεί στα συμφέροντα των δανειστών μας, που εποφθαλμιούν το δημόσιο πλούτο, συμπορεύεται μαζί τους για το ξεπούλημά του! Είναι η ακριβώς αντίθετη πολιτική από εκείνη του Τσάβες, και μάλιστα αυτή η πολιτική συνοδεύεται, όπως γίνεται παντού για την επιβολή τέτοιου είδους πολιτικών, από αυταρχισμό και βία, όπως διαπιστώνουμε, σήμερα, π.χ. στην Ιερισσό…

4. Έχετε ζηλέψει κάποια από τις πρωτοβουλίες του, γνωρίζοντας ωστόσο πως στην πατρίδα μας δεν θα μπορούσε ποτέ ή ακόμη και δεν θα έπρεπε, να έχει άμεση εφαρμογή;

Δεν είναι τυχαίος ο τίτλος που του αποδόθηκε : «ο πρόεδρος των φτωχών». Γιατί όλες του οι ενέργειες τον δικαιολογούν. Και οι πολίτες του το ανταπέδωσαν, αποτρέποντας τις σε βάρος του ενέργειες, που στόχο είχαν την αντισυνταγματική ανατροπή του, εκ μέρους της αντιπολίτευσης σε συνεργασία με ιδιωτικά συμφέροντα. Σε ό,τι αφορά στη μεταφορά συγκεκριμένων πρωτοβουλιών εκτός Βενεζουέλας, αυτό νομίζω ότι δεν είναι εύκολο να γίνει λόγω των ιδιαιτεροτήτων των χωρών. Ωστόσο εκείνο που θα μπορούσε να δοκιμαστεί είναι το πνεύμα των πρωτοβουλιών αυτών, για παράδειγμα των κοινωνικών προγραμμάτων, που οδήγησαν στη μείωση της φτώχειας, στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, κοκ.

Share This