Την προηγούμενη εβδομάδα σας είχαμε ζητήσει να κάνετε τις δικές ερωτήσεις στη Ρένα Δούρου. Το neolaia.gr άνοιξε το δρόμο πριν από τρία χρόνια σε αυτές τις διαδικτυακές συνεντεύξεις και τις συνεχίζει με πολύ μεγάλη επιτυχία. Παρακάτω θα βρείτε τις απαντήσεις που μας έδωσε η Ρένα Δούρου στις δικές σας ερωτήσεις:
Γιατί στην Αριστερά “τρώγεστε” όλη την ώρα και δεν κοιτάτε να μείνετε ενωμένοι απέναντι στις ισοπεδωτικές πολιτικές τους;
Αυτό που ονομάζετε «τρώγεστε» δεν είναι άλλο παρά η έκφραση των δημοκρατικών κανόνων. Και δεν είναι θέμα προσωπικής «φαγωμάρας» αλλά διαφορετικών αντιλήψεων. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, που ακολουθούν δημοκρατικούς κανόνες, περνάνε περιόδους «φαγωμάρας». Αν επιζήσουν, όπως έγινε με τον ΣΥΡΙΖΑ, βγαίνουν δυνατότεροι από τη δοκιμασία. Ενίοτε και σοφότεροι.
Τελικά, ποιό μίνιμουμ αιτημάτων θα αποτελέσουν τον άξονα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ; Τα 15 αιτήματα πάλης που διατυπώθηκαν τον περσινό Σεπτέμβρη που πολλοί έκριναν ως μη ρεαλιστικά και βιώσιμα, ή τα πολύ μετριπαθέστερα 3 ή 4 μέτρα που ανήγγειλε στις αρχές του μήνα ο Αλέξης Τσίπρας στο tvxs.gr; Και πώς η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ θα μεταφραστεί σε διακυβέρνηση με την ευρεία έννοια του όρου; Θα συμμετέχει σε κάποια κυβέρνηση; Θα επιχειρήσει να οικοδομήσει κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες σε επί μέρους έστω θέματα;
Το πρόβλημα δεν είναι αριθμητικό. Αλλά έχει να κάνει με την ανάγκη προγραμματικών συγκλίσεων. Ειδάλλως η εκλογή βουλευτών ή η ανάδειξη υπουργών δεν έχει κανένα νόημα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αναζητούμε την εξουσία ως αυτοσκοπό αλλά θέλουμε να είμαστε η χρήσιμη αριστερά για όλους τους κοινωνικά αδύναμους, που σήμερα πολλαπλασιάζονται ιλιγγιωδώς. Βλ. κλείσιμο ασφαλιστικής Ασπίς Πρόνοια, ομίλου Αγούδημου, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι στην κόψη του ξυραφιού. Αυτά τα κοινωνικά προβλήματα ζητούν επειγόντως λύσεις και όχι «αρχιτεκτονικές εξουσίας». Αν υπήρχε πραγματική βούληση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για προγραμματική σύγκλιση, αυτή θα είχε φανεί εδώ και καιρό.
Οικοδόμηση κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών μπορούμε να επιχειρήσουμε αν υφίστανται οι προϋποθέσεις – κάτι που μέχρι τώρα δεν υπήρχε.
Οι καταγγελίες των εγκυρότατων, εντιμότατων και αριστερών Γ.Βότση και Κ. Μπέη για χρηματισμό στελεχών της Αριστεράς από τη Ζήμενς έχουν μείνει αδιερεύνητες και αναπάντητες ως σήμερα. Θα φροντίσει το κόμμα να πέσει φως και να διαχωρίσει έμπρακτα τη θέση του από τυχόν επίορκους και ανέντιμους στους κόλπους, έστω και μετά τις εκλογές;
Χρηματισμός στελεχών της Αριστεράς δεν υπήρξε. Οι σχετικές απαντήσεις έχουν δοθεί πρόσφατα ενώ η όλη συζήτηση ουσιαστικά «εξέτρεψε» την ουσία του θέματος: δηλαδή η υπόθεση Siemens από δικομματική υπόθεση διαφθοράς έγινε διακομματική προκειμένου να πληγεί το αδιαμφισβήτητο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς.
Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε μετεκλογική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή τους το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη. Ποιόν θα ακούσει ο πιθανός ψηφοφόρος σας; Τη δήλωση αυτή ή εκείνη που έκανε ο Τσίπρας στις αρχές του μήνα και αφήνει το ενδεχόμενο ανοιχτό υπό προϋποθέσεις;
Εμείς έχουμε εγκαίρως καταθέσει σειρά προτάσεων για προγραμματική σύγκλιση τόσο με το ΠΑΣΟΚ όσο και με το ΚΚΕ προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ισχυρός αριστερός πόλος στην πολιτική σκακιέρα. Μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει θετική απάντηση. Επαναλαμβάνω ότι ο στόχος δεν είναι να γίνουν κάποιοι υπουργοί αλλά να υπάρξει τεκμηριωμένη συνολική πρόταση αλλαγής ρότας των σημερινών πολιτικών. Από όσα έχει πει μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ, δια στόματος του προέδρου του, κ. Γ. Παπανδρέου, δεν φαίνεται να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεργαστεί και με τους Πράσινους;
Δεν υπάρχει τίποτε το νομοτελειακό στη μη συνεργασία μέχρι τώρα. Στο παρελθόν είχαν γίνει κάποιες συζητήσεις που δεν κατέληξαν – αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει και στο μέλλον. Εξάλλου οι θέσεις των Πρασίνων στα περιβαλλοντικά θέματα είναι πολύ κοντά στις δικές μας.
Ποιές οι θέσεις του κόμματος – και οι δικές σου – για το θέμα της λαθρομετανάστευσης;
Καταρχήν εμείς δεν κάνουμε λόγο για «λαθρομετανάστες». Κανείς άνθρωπος δεν είναι λαθραίος. Πρόκειται λοιπόν για πολιτικούς ή οικονομικούς πρόσφυγες / μετανάστες. Στο θέμα λοιπόν αυτό το ελληνικό κράτος οφείλει να τηρεί ορισμένους ελάχιστους κανόνες ανθρωπιάς αλλά και ισότιμης μεταχείρισης. Για παράδειγμα, όπως ανέδειξε ο Γιάννης Δραγασάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, οι μετανάστες που πληρώνουν πράσινη κάρτα στη χώρα μας συνολικά δίνουν πολύ περισσότερα χρήματα από ότι οι εφοπλιστές που βγάζουν δισεκατομμύρια. Την ίδια στιγμή οι τελευταίοι απολαμβάνουν φοροελαφρύνσεων. Δεύτερον, εμείς δεν λέμε «μηδενική ανοχή» σε όσους μετανάστες δεν έχουν χαρτιά, όπως κάνει το ΠΑΣΟΚ, αλλά ζητάμε διεύρυνση της παροχής ασύλου στη χώρα μας – που είναι από εκείνες που παραχωρούν το άσυλο με το… σταγονόμετρο. Οι μετανάστες μπορούν να αποτελέσουν πραγματικό πλούτο για την ελληνική κοινωνία από όλες τις απόψεις: κοινωνική, οικονομική, δημογραφική… Αρκεί να αντιμετωπιστούν με ανθρωπιά και σύμφωνα με τους κανόνες δικαίου. Όχι με καταστολή ή «επιχειρήσεις σκούπα», όπως αυτές που εσχάτως θυμήθηκε να οργανώσει η κυβέρνηση υπό την εκλογική πίεση του ξενόφοβου ΛΑΟΣ.
Τι πρόγραμμα έχει για την αντιμετώπιση της κρίσης; Συμφωνείτε με τις ιδέες του ΠΑΣΟΚ για αναθέρμανση της οικονομίας δίνοντας αυξήσεις στις κατώτερες τάξεις;
Η βασική μας αρχή είναι ότι τα βάρη της σημερινής κρίσης δεν πρέπει να τα επωμιστούν οι πολίτες αλλά εκείνοι που τη δημιούργησαν – τράπεζες και χρηματοπιστωτικό σύστημα. Απέναντι στην κρίση χρειάζεται να στηρίξουμε τα χαμηλά εισοδήματα και τις μικρές επιχειρήσεις και όχι να ακολουθήσουμε μια περιοριστική πολιτική. Ο δημόσιος πλούτος, τα δημόσια αγαθά, το περιβάλλον, είναι τομείς που πρέπει να προστατευτούν. Στο επίκεντρο της δικής μας οπτικής, βρίσκεται λοιπόν η κρίση. Και εννοούμε την κρίση όπως τη ζουν οι εργαζόμενοι, όπως τη ζουν οι νέοι άνθρωποι που βλέπουν ένα θεοσκότεινο μέλλον, όπως τη βιώνει ολόκληρη η κοινωνία. Σε αυτή τη λογική η δική μας προγραμματική πρόταση περιλαμβάνει τρεις αλληλένδετους στόχους. Πρώτον, τη δημιουργία μίας ασπίδας κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης απέναντι στην κρίση, με άμεσα μέτρα προστασίας. Δεύτερον, ένα άμεσο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης βραχυπρόθεσμα. Και τρίτον, μία νέα στρατηγική κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τα πράγματα είναι γνωστά – αποτυχημένες νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, συνταγές. Σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ, ακούμε μόνο γενικόλογες εξαγγελίες που δεν συνιστούν διαφορετική πορεία. Και τούτο γιατί δεν ακούμε κουβέντα για τις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων αγαθών. Δεν ακούμε κουβέντα για τη ληστεία που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα με τις περίφημες Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα. Δεν ακούμε κουβέντα για το τι πρόκειται να γίνει με το ασφαλιστικό, τη στιγμή που έχουν καταληστέψει τα δημόσια ταμεία. Δεν ακούμε κουβέντα και καμιά ουσιαστική προοπτική, για το μεγάλο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα… Δεν ακούμε κουβέντα και έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε για αυτό…
Εσείς γιατί ασχολείστε με την πολιτική;
Γιατί ως εργαζόμενη (δεν βιοπορίζομαι από την πολιτική) και ενεργός πολίτης μου είναι αδύνατον να ιδιωτεύω όταν βιώνουμε συλλογικά τέτοιες ακραίες συγκυρίες, όπως η οικονομική κρίση, η περιβαλλοντική κρίση, κ.α.
Ποιες οι ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ για την αναγνώριση των εγκλημάτων της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο; (Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ανακαλύφθηκε ομαδικός τάφος 320 Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα)
Οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε το κυπριακό με σύνεση και σωφροσύνη και όχι με εθνικοπατριωτικές εκρήξεις, που δεν εξυπηρετούν τίποτε, παρά, ίσως, κάποιους ψηφοθηρικούς λόγους. Τη στιγμή μάλιστα που η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση χειρίζεται με τόση λεπτότητα και υπευθυνότητα το θέμα των αγνοουμένων. Η επανένωση της νήσου σε δικοινοτική – διζωνική βάση είναι η μόνη δίκαιη λύση και για τους δύο λαούς. Δηλαδή, η λογική της συνύπαρξης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης των δυο κοινοτήτων, είναι και η μόνη διέξοδος για την επίλυση του Κυπριακού, για τον ίδιο των κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
Καταδικάζετε την ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό;
Εννοείται, ότι καταδικάζω και τα δύο. Ωστόσο υπάρχει μια ποιοτική διαφορά: με την ακροδεξιά δεν μπορείς να κάνεις διάλογο ενώ ο νεοφιλελευθερισμός είναι μια πολιτική – οικονομική προσέγγιση της κοινωνίας με την οποία δεν συμφωνώ μεν, μπορώ όμως να συνομιλήσω (για να την επικρίνω) μαζί της.
Ποια η σχέση σας με το διαδίκτυο;
Καλή, θέλω να πιστεύω (αν και είμαι ακόμη αρχάρια σε πολλά πράγματα, μαθαίνω όμως γρήγορα). Μπορείτε να το διαπιστώσετε κι εσείς, από την ιστοσελίδα μου, www.renadourou.gr αλλά και από το Facebook και το twitter. Ελπίζω να συνεχίσουμε την κουβέντα μας εκεί. Εις το επανιδείν!!!