Με τη συνέπεια λόγων και έργων, θα ξανακερδίσουν οι πολιτικοί την εμπιστοσύνη των πολιτών, σύμφωνα με την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου
Νέα, αλλά με πλούσια πολιτική εμπειρία και εξαιρετικά δυναμική η Ρένα Δούρου κατεβαίνει υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.
Σήμερα, η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Συνασπισμού, ενώ δραστηριοποιείται στο κίνημα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης από τις γραμμές του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ. Εργάζεται ως σύμβουλος εκδόσεων. Ήταν υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄Αθήνας το 2007.
–Ποια νομίζετε ότι είναι η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή στη ζωή ενός πολιτικού;
Η καλύτερη είναι μάλλον όταν καταφέρνει να εκφράσει αυτά για τα οποία εισήλθε στον στίβο της πολιτικής. Και η χειρότερη, η διάψευσή τους…
-Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν, ώστε ο κόσμος να μην σκέφτεται αρνητικά για τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα;
Οι απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου οι πολιτικοί να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών: αξιοπιστία, υπευθυνότητα, συνέπεια λόγων και έργων. Όχι τα κενά χαμόγελα, ούτε οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, ούτε βέβαια η σκηνοθεσία μιας παράστασης «χαρακίρι», που υποδύεται την υπευθυνότητα.
-Ποια νομίζετε ότι είναι η πρώτη και πιο επείγουσα πρωτοβουλία, ανάμεσα σε άλλες που σίγουρα είναι πολλές, που θα πρέπει να πάρει η νέα κυβέρνηση μετά τον σχηματισμό της;
Να ασχοληθεί πρώτα και κύρια με την καλπάζουσα ανεργία. Η απασχόληση είναι αυτή τη στιγμή η νο 1 προτεραιότητα, λόγω των χιλιάδων θέσεων εργασίας που απειλούνται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της καταστροφικής διαχείρισής της από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με αξιοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Όχι να φτιαχτεί ένας ακόμη κομματικός στρατός εκβιαζόμενων «συμβασιούχων» κάθε μορφής, και ταυτόχρονα βέβαια μια ολόκληρη στρατιά κοινωνικά αποκλεισμένων.
-Πώς νομίζετε ότι μπορεί να μειωθεί η «απόσταση» μεταξύ πολιτικών και πολιτών;
Από τη στιγμή που οι πολιτικοί θα ενδιαφερθούν πραγματικά για την καθημερινότητα του πολίτη, όταν θα δείξουν ότι νοιάζονται για τα κοινωνικά προβλήματα κι όχι για αρχιτεκτονικές διατήρησης ή κατάκτησης της εξουσίας –στο πλαίσιο της αντίληψης «η εξουσία για την εξουσία»-, τότε αυτή η απόσταση θα μειωθεί αισθητά. Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει η πολιτική να πάψει να είναι επάγγελμα, και μάλιστα κληρονομικό και ισόβιο…
-Ποιοι είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν την έκβαση του συγκεκριμένου προεκλογικού αγώνα;
Κυρίως η αγωνία των πολιτών για τη διασφάλιση του εργασιακού μέλλοντός τους. Ειδικά τις τελευταίες μέρες, που είδαμε να σκάνε «κανόνια», με αποτέλεσμα να βρεθούν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι… Είναι σίγουρο ότι το ΠΑΣΟΚ θα εκμεταλλευτεί αυτήν την, καθόλα νόμιμη, αγωνία, αλλά η ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης, και των προβλημάτων που γεννά, απαιτεί πολύ πιο ριζοσπαστικές πολιτικές, που θα έχουν κοινωνική προοπτική. Αυτό ακριβώς εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ και ελπίζουμε ότι οι πολίτες θα μας στηρίξουν.
–Παίζει ρόλο το debate; Εσείς πώς είδατε τις δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις;
Παίζει ρόλο αλλά όχι καθοριστικό, εκτός ακραίων περιπτώσεων. Το πρώτο ντιμπέιτ ήταν πιο ενδιαφέρον, κατά τη γνώμη μου, ειδικά στο κομμάτι όπου οι πολιτικοί αρχηγοί έθεσαν ερωτήσεις ο ένας στον άλλον. Έδειξε τις ουσιαστικές πολιτικές διαφορές. Το δεύτερο ήταν περισσότερο κοκορομαχία – ο Καραμανλής δεν κέρδισε και ο Παπανδρέου δεν έχασε… Όμως, το ντιμπέιτ αυτό έδειξε ότι οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν συνιστούν διαφορετικές επιλογές αλλά συμπληρωματικές πολιτικές, οι οποίες –κι αυτό είναι το κυριότερο- επιφυλάσσουν νέες πολιτικές λιτότητας για την επόμενη μέρα των εκλογών.
-Ποιο είναι το μεγαλύτερο ατού αλλά και το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει, κατά τη γνώμη σας το κόμμα σας;
Ατού μας είναι το αναγνωρισμένο έργο των βουλευτών μας – εκείνοι ήσαν που άσκησαν πραγματική αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία. Λάθος, το παραλίγον «χαρακίρι» λίγο πριν από τις εκλογές…
-Πώς θεωρείτε ότι θα μπορούσατε να συμβάλλετε στην ελληνική κοινωνία, εσείς προσωπικά, εφόσον εκλεγείτε στο ελληνικό κοινοβούλιο;
Σαν μια νέα, εργαζόμενη γυναίκα, με απόψεις και θέληση αλλά και πολλές κοινωνικές ανασφάλειες… Θα επιδιώξω να δώσω φωνή σε όλες τις γυναίκες που εργάζονται και αντιμετωπίζουν καθημερινά το φάσμα της ανεργίας ή της εργασιακής ανασφάλειας.
-Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: Δημόσια ή ιδιωτικά πανεπιστήμια και γιατί; Μείωση, αύξηση ή κατάργηση των ΤΕΙ; Τι γνώμη έχετε για την Επαγγελματική και τη δια βίου εκπαίδευση;
Δημόσια πανεπιστήμια, γιατί η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό, που δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εμπορευματοποίησης. Και είναι σκανδαλώδες να βλέπουμε το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα να υποχρηματοδοτείται, την ίδια στιγμή που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πριμοδοτούν την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και κάθε είδους κολεγίων!
Με τους αγώνες του ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16 και απέτρεψε το ενδεχόμενο ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Πιστεύουμε ότι τα ΤΕΙ πρέπει να ανταποκρίνονται στις εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες, γι’ αυτό χρειάζονται ενίσχυση και όχι υπονόμευση. Και η επαγγελματική εκπαίδευση είναι το «κλειδί» για τη διασφάλιση του εργασιακού μέλλοντος, σε αυτή χρειάζεται να επενδύσει η κυβέρνηση.
http://news247.gr/a/4!103672