Της Ρένας Δούρου, Εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 1 Οκτωβρίου 2009
Αν και απομένουν λίγα μόλις 24ωρα από την Κυριακή των κρίσιμων εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, συνιστά πρόκληση στη νοημοσύνη των σκεπτόμενων πολιτών ότι τα δύο λεγόμενα κόμματα εξουσίας, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ που φέρουν τη συντριπτική ευθύνη για τη σημερινή κακή οικονομική και κοινωνική κατάσταση που βιώνουν οι μεγαλύτερες και πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (νέοι, εργαζόμενες γυναίκες, μετανάστες) επιδίδονται σε κοκορομαχίες άνευ ουσίας εκ πρώτης όψεως.
Γιατί αν το καλοσκεφθεί κανείς, αυτή η συζήτηση περί του ύψους του ελλείμματος και του ποιος άφησε πιο άδεια τα ταμεία, υποκρύπτει τις προθέσεις (και την αιτιολογία) της πολιτικής που θα εφαρμοστεί από τις 5 Οκτωβρίου κι ύστερα: «Βρήκαμε άδεια ταμεία, δεν μπορούμε να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική»…
Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει: το έργο αυτό οι πολίτες το έχουν ξαναδεί, όταν ο κ. Καραμανλής οδηγούσε τη χώρα στην επιτήρηση της Κομισιόν γιατί… δεν γνώριζε την κακή οικονομική κατάσταση που παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ.
Για εμάς είναι αδιανόητη έξοδος από την κρίση με ανεργία που θα είναι σε δυσθεώρητα ύψη. Δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση με χιλιάδες ανέργους στην πλειοψηφία τους νέους, με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων να ζουν στην αβεβαιότητα, να εργάζονται υπό συνθήκες μερικής απασχόλησης, ενοικίασης εργαζομένων και προγραμμάτων stage – μια κατάσταση για την οποία ευθύνονται με τους νόμους που ψήφισαν διαδοχικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
Έγκαιρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει προτάσεις διεξόδου από την κρίση στη βάση τριών βασικών αξόνων:
α) την υιοθέτηση ενός εκτεταμένου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για την κατασκευή κοινωνικών υποδομών το οποίο μπορεί να δημιουργήσει τουλάχιστον 50.000 επιπλέον θέσεις εργασίας,
β) Την καθιέρωση ρήτρας απασχόλησης για τα ενισχυόμενα επενδυτικά σχέδια του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με την οποία η χρησιμοποίηση δημόσιων πόρων πρέπει να συνοδεύεται από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας,
γ) Την υιοθέτηση ενός φιλόδοξου σχεδίου με στόχο τον οικολογικό μετασχηματισμό του συνόλου της οικονομίας – κάτι που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε τομείς της λεγόμενης «πράσινης» οικονομίας.