fbpx

ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣΕυχαριστώ θερμά τον Αντώνη Χατζή για την παραχώρηση της πηγής

Η είδηση για το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21η Απριλίου κινητοποίησε αμέσως τους Έλληνες της Σουηδίας. Στη Στοκχόλμη μια ομάδα φοιτητών συναντήθηκε ήδη από τις πρωϊνές ώρες και πήρε την πρωτοβουλία για οργάνωση διαμαρτυρίας μπροστά στην ελληνική πρεσβεία. Ήρθε σε επαφή με όσους Έλληνες μπορούσε και Σουηδούς αντιφασίστες και το απόγευμα της 21ης Απριλίου έγινε η πρώτη διαμαρτυρία. Από τη συγκέντρωση εκείνη γεννήθηκε η “Ελληνική Αντικτατορική Επιτροπή για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα” και μερικές μέρες αργότερα η “Σουηδική Επιτροπή για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα”.

Συγκροτήθηκε αμέσως Επιτροπή αγώνα με μέλη τους:
Εμμ. Πονηρίδης Πρόεδρος
Γεωρ .Κακοσαίος Αντ)δρος
Δημ. Βαρβούζος Αντ)δρος
Χαρ. Καλατζής Γρ/τέας
Θεόδ. Δημόπουλος β.Γρ/τέας
Παντ. Πριφτάκης β.Γρ/τέας
Ιωάν. Πετρίδης Ταμίας
Σπυρ. Παπασπυρόπουλος μέλος
Κων. Συνοδινός μέλος
Γεώρ. Τσοκάνης μέλος
Δημ. Βασιλιάδης μέλος
Χρυσ. Κοτσίνας μέλος

Ψυχή της οργάνωσης ήταν ο Μπάμπης Καλατζής.

Αυτή είναι πρώτη ανακοίνωση της Επιτροπής προς τους Έλληνες μετανάστες.

ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

“Τα απρόβλεπτα γεγονότα της Ελλάδας επέβαλαν στο Δ.Σ. του Συλλόγου να πάρη θέση κατά της Δικτατορίας. Το ζήτημα αυτό δεν είναι πια πολιτικό αλλά πανεθνικό και αφορά άμεσα κάθε τίμιο Έλληνα.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου ενέκρινε παμψηφεί να διαθέση όλα τα μέσα που έχει στον αγώνα για την επαναφορά της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας.
Ο Σύλλογός με 10 μέλη του από τα οποία 5 του Δ.Σ. συμμετέχει στην 12/μελή υπερκομματική Επιτροπή Αγώνος, που εκπροσωπεί το 99% του Ελληνικού στοιχείου.
Σκοπός της Επιτροπής Αγώνος και του Συλλόγου είναι:

α) Να συνεργασθή με όλες τις Ελληνικές και Σουηδικές Δημοκρατικές οργανώσεις και να συντονίση τον αγώνα του Ελληνικού στοιχείου ολοκλήρου της Σκανδυναυίας.

β) Η άμεσος επαφή και συνεργασία με τις οργανώσεις Ελλήνων της Ευρώπης και γενικώτερα του εξωτερικού.

γ) Να βοηθήση τον αγώνα του Ελληνικού Λαού με κάθε μέσον και να ενισχύση όσο μπορεί τις οικογένειες των χιλιάδων συλληφθέντων.

δ) Να διαμαρτυρηθή στη Σουηδική και Παγκόσμια Κοινή Γνώμη και τον Ο.Η.Ε,. ενάντια της βίας και τρομοκρατίας των στρατοκρατών στην Ελλάδα.

ΗΔΗ:

Οργανωμένες επιτροπές επεσκέφθησαν τον προθυπουργό της Σουηδίας και όλους αρχηγούς των Πολιτικών κομμάτων οι οποίοι και καταδικάζουν έντονα το πραφικόπημα και υπόσχονται να λάβουν ανάλογα μέτρα.

Τέτοια καθεστώτα είναι ξένα προς την Δημοκρατική Σουηδία.

Αίτημά μας είναι η καταδίκη και μη αναγνώριση της χούντας.

Επίσης επιτροπές επισκέφθησαν τις ξένες Πρεσβείες της Στοκχόλμης και επέδωσαν ψήφισμα εντόνου διαμαρτυρίας.

Συνημμένα:

1.Πρόσκλησις για την 1η του Μάη

2.Ψήφισμα

3.Πληροφοριακό Δελτίο

4. Πέντε (5) αντίτυπα στη Σουηδική, τα οποία παρακαλούμε να επιδώσετε σε Σουηδούς φίλους σας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ”

Το κίνημα, συμπαράστασης στον ελληνικό λαό, απλώθηκε σε όλη τη Σκανδιναβία.
Ακόμα και στην Ισλανδία, υπήρχε αντιδικτατορική επιτροπή, αποτελούμενη από επιφανείς Ισλανδούς.

Απολογισμός δραστηριότητας της Σουηδικής επιτροπής για τη δημοκρατία στην Ελλάδα, 14/6 -31/12/1967.

1. Σύνθεση της Επιτροπής.
Ακολουθούν 81 ονόματα οργανώσεων που συμμετέχουν στην επιτροπή.
Περίπου 4.000 οργανώσεις έχουν υπογράψει την έκκληση για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα.

2. Όργανα της επιτροπής.
α) Χρονιάτικη συνάντηση.
Η χρονιάτικη συνάντηση έγινε στις 14 Ιούνη 1967 στο ABF της Στοκχόλμης, στην αίθουσα Katasalen. Περίπου 100 αντιπρόσωποι, από διάφορες οργανώσεις, πήραν μέρος. Το προσωρινό συμβούλιο παρουσίασε τις δραστηριότητες που έγιναν μέχρι 14/6 1967.

β) Συμβούλιο
Εκλέχθηκαν 30 άτομα με τον Hans Göran Francκ πρόεδρο.
Έλληνες που εκλέχθηκαν -στο πρώτο συμβούλιο-ήταν οι Πονηρίδης Μανώλης, Δημόπουλος Θόδωρος,Μύρα και Γεώργιος Κακοσσαίος, Μπάμπης Καλατζής και Κωσταντίνος Συνοδινός.

γ) Εξελεγκτική επιτροπή.
Nils Hallín, Λογιστής στην LO
Gunnar Blomberg, Λογιστής στην Amnesty.

δ) Γραμματεία.
Έχει λειτουργήσει, μεταξύ άλλων, ο σύλλογος Στοκχόλμης και το δικηγορικό γραφείο του Hans Göran Francκ.

3. Εκπροσώπηση στο εξωτερικό.
Η επιτροπή εκπροσωπήθηκε, σε συνάντηση των Ευρωπαϊκών επιτροπών, στο Λονδίνο στις 17 Ιουνίου από:
Hans Göran Francκ, Håkan Mangefors και Μανώλη Πονηρίδη.
σε συνεδρίαση με την Νορβηγική επιτροπή από τον Hans Göran Francκ.

4. Εκπροσώπηση στη Σουηδία.
Εκπρόσωποι της επιτροπής, έχουν συμμετάσχει σε περίπου 50 συναντήσεις πολιτικών κομμάτων, οργανώσεις νεολαίας, Γυναικείες Ομοσπονδίες και εργατικά συνδικάτα.

5. Πληροφόρηση μελλών.
Έχουν σταλεί απολογισμοί δραστηριοτήτων της επιτροπής. Η πληροφόρηση δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, και αυτό οφείλεται στις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που έχουμε.
Η έκκληση για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα, έχει βγει σε 40.000 αντίτυπα. Ραδιοφωνικοί σταθμοί εξωτερικού και εφημερίδες συνεχώς αναφέρονται σε δραστηριότητες της επιτροπής. Υπάρχει συνεχής ανταλλαγή πληροφοριών, με επιτροπές άλλων χωρών. Διάφορες δραστηριότητες της επιτροπής, έχουν πάρει πλατιά δημοσιότητα σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοράσεις στο εξωτερικό.
Εκπρόσωποι της επιτροπής, έχουν μιλήσει πολλές φορές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση στη Σουηδία. Αυτού του είδους οι δραστηριότητες, έχουν κατά κάποιο τρόπο συμπληρώσει την ελλιπή πληροφόρηση προς τα μέλη μας. Ειδικό πληροφοριακό υλικό στα ελληνικά, έχει σταλεί σε ελληνικούς συλλόγους.

6. Τοπικές επιτροπές.
Τοπικές επιτροπές ιδρύθηκαν σε όλη τη Σουηδία όπως, Malmö, Lund, Laxå, Gislaved, Trelleborg, Nybro, Kalmar, Eskilstuna, Borås, Enköping, Uppsala, Norrköping, Växjö, Göteborg, Södärtälje, Kristianstad, Hallstahammar, Aninsås και Härnösand.
Η Επιτροπή έχει αντιπροσώπους σε πολλές περιοχές, και όλες τις μεγάλες πόλεις. Στη Βόρεια Σουηδία, για αντικειμενικούς λόγους έχει κάποια δυσκολία να υπάρξει.
Σκοπός των τοπικών επιτροπών είναι, η διαφώτιση του πληθυσμού της περιοχής για την κατάσταση στην Ελλάδα.

7. Σκοπός και πρόγραμμα της επιτροπής.
Στις 14 Ιούνη αποφασίσθηκε ότι σκοπός της επιτροπής είναι:
Να υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες για μια δημοκρατική, κοινοβουλευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από ελεύθερες εκλογές στην Ελλάδα.
Διαφώτιση για την πολιτική, οικονομική και κοινωνικές συνθήκες στην Ελλάδα.
Να πείσει τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς, την κυβέρνηση της Σουηδίας, το σουηδικό κοινοβούλιο και την κοινή γνώμη να δραστηριοποιηθούν για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.
Το πρόγραμμα δράσης της επιτροπής πάρθηκε, με μορφή έκκλησης για τη δημοκρατία στην Ελλάδα, όπως η ιδρυτική συνέλευση καθόρισε ( Παράρτημα 1 ).

8. Ερωτήσεις και επιστολές.
α) Ερώτηση προς τον υπουργό εξωτερικών Torsten Nilsson, στις 28 Ιούνη 1967. ( Παράρτημα 2).
β)Επιστολή, 15 Αυγούστου 1967, στην συνάντηση υπουργών εξωτερικών Σκανδυναβίας.
( Παράρτημα 3).
Οι επιστολές αυτές, είχαν πολύ θετικά αποτελέσματα. συνέβαλαν, να ζητήσουν οι Σκανδιναβικές Κυβερνήσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης να λογοδοτήσει η Ελλάδα για τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. ( Παράρτημα 3).
γ) Ερώτημα προς τον υπουργό εξωτερικών Torsten Nilsson, στις 20 Δεκάμβρη 1967.
( Παράρτημα 4).
δ) Ερώτημα στη Σουηδική Ραδιοφωνία.
Η επιτροπή ζήτησε από τη Σουηδική ραδιοφωνία, να έχει ειδικές εκπομπές στα ελληνικά, προς την Ελλάδα. Η απάντηση ήταν αρνητική. Μέλη -της επιτροπής- απευθύνθηκαν στη Σουηδική Ραδιοφωνία και τον υπουργό επικοινωνιών με το ίδιο αίτημα. Η απάντηση της Σουηδικής Ραδιοφωνίας και πάλι ήταν αρνητική. Η αιτιολογία -άρνησης τέτοιων εκπομπών- είναι ότι, η στρατιωτική χούντα στην Ελλάδα ασκεί ασφυκτικό έλεγχο στη ραδιοφωνία, τηλεόραση και εφημερίδες. Τα ΜΜΕ, στην Ελλάδα, είναι κάτω από κρατικό έλεγχο. Παρόλα αυτά η πληροφόρηση για το έργο των αντιδικτατορικών δυνάμεων, έχει φθάσει σε μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, μέσω ραδιοφωνικών εκπομπών από άλλες χώρες του εξωτερικού.
( Παράρτημα 5).
ε) Επιστολή προς το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, σε συνεδρίασή του στην Κρήτη.
( Παράρτημα 6).
Ο Αρχιεπίσκοπος αποστασιοποιήθηκε αργότερα από την ελληνική στρατιωτική χούντα.
ζ) Ψήφισμα στις Πρεσβείες, ΗΠΑ και Ελληνική της Στοκχόλμης.
( Παράρτημα 9).

9. Εκδήλωση για τον Μίκη Θεοδωράκη και τους άλλους πολιτικούς κρατούμενους.
Στο τέλος Αυγούστου 1967, τηλεγράφημα προς την επιτροπή πληροφορούσε ότι ο Μίκης Θεοδωράκης βασανιζόταν σκληρά. Η επιτροπή, σε συνεργασία με το Σουηδικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, ενήργησαν άμεσα για να πληροφορήσουν τη σουηδική κοινή γνώμη.
Εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων στη Σουηδική Βουλή, οι πρόεδροι των πέντε οργανώσεων νεολαίας -πολιτικών κομμάτων-, δυο βραβευμένοι με Νόμπελ, ο πρόεδρος του σωματείου Σουηδών Συγγραφέων, η Σουηδική Θεατρική ομοσπονδία, η ομοσπονδία μουσικών, και πολλοί καλλιτέχνες έκαναν έκκληση στον Κόλλια. Έκκληση στάλθηκε τηλεγραφικά την 1 Σεπτέμβρη, και στις 3 Σεπτέμβρη δείξανε τον Θεοδωράκη στους ανταποκριτές των ξένων εφημερίδων. Η χούντα, μέχρι τότε, αρνιόταν κατηγορηματικά, να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία τόσο για τον Θεοδωράκη όσο και για τους υπόλοιπους κρατούμενους. Πολλές παρόμοιες διαμαρτυρίες έγιναν αργότερα τόσο κεντρικά, όσο και από μέλη της επιτροπής. ( Παράρτημα 8).

10. Διαμαρτυρία για πολιτικούς κρατούμενους και τις οικογένειές τους.
Το σουηδικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας έχει διαθέσει 25.000 σουηδικές κορώνες για βοήθεια σε πολιτικούς κρατούμενους και οικογένειές κρατουμένων. 10.000 κορώνες δόθηκαν για βοήθεια σε πολιτικούς κρατουμένους στη Γυάρο. Οι υπόλοιπες 15.000 μοιράσθηκαν σε οικογένειες πολιτικών κρατουμένων.
Το σουηδικό τμήμα Διεθνούς Αμνηστίας έχει αναλάβει τόσο τη συντήρηση 15 πολιτικών κρατουμένων, όσο και την πληροφόρηση της κοινής γνώμης για την κατάστασή τους.
(Στην αρχή τα χρήματα που στέλνονταν, δεν δίνονταν στους κρατούμενους. Η χούντα τα επέστρεφε. Το πρόβλημα λύθηκε, όταν σαν αποστολέας ήταν , με τη σύμφωνη γνώμη του /ης γνωστό άτομο τόσο στη Σουηδία όσο και στο εξωτερικό. Σημείωση Τοξότη).Τμήματα της Διεθνούς Αμνηστίας σε άλλες χώρες έχουν παρόμοιες δραστηριότητες.

11. Γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτώβρη 1967.
Για τον εορτασμό της 28ης Οκτώβρη, προγραμματίσθηκαν συναντήσεις και διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Σουηδίας όπως, Stockholm, Göteborg, Malmö, Nybro, Växjö. Στη Στοκχόλμη το συναυλιακό κέντρο γέμισε από κόσμο. Παίχθηκε το θεατρικό έργο “Ενώ η Σουηδία κοιμάται” της Pi Linds. Ομιλητές στη συγκέντρωση ήταν ο υπουργός Lennart Geijer, οι Hans Göran Franck, Μανώλης Πονηρίδης και Μπάμπης Καλατζής. Μετά την εκδήλωση έγινε λαμπαδηδρομία.

Λαμπαδηδρομία ύστερα από τη συγκέντρωση στο Konsert Huset.

12.Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στην Ελλάδα.
Η επιτροπή πήρε πρωτοβουλία, να πάει μια αντιπροσωπεία κοινοβουλευτικών κομμάτων των Σκανδιναβικών χωρών τον Αύγουστο του ’67 στην Ελλάδα. Συνολικά 14 βουλευτές από Σουηδία, Δανία, και Φιλανδία επισκέφθηκαν την Ελλάδα για διάστημα δέκα ημερών και μελέτησαν την κατάσταση επιτόπου. Ένας μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων ακολούθησε την αντιπροσωπία. Η ενέργεια αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο, στο δυνάμωμα της κοινής γνώμης για μια ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα. Η επίσκεψη, συνοδεύτηκε από την έκδοση ενός βιβλίου, από τις εκδόσεις PAX και Raben &Sjögren “Έκθεση από την Αθήνα”. (Rapport från Athen).

13. Η προδομένη Ελλάδα.
Σε συνεργασία με το κέντρο Λογοτεχνών και το ABF,Arbetarnas Bildnings Förbund,Κέντρο Εκπαίδευσης Εργαζομένων, οργανώθηκε συνάντηση στις 12 Νοέμβρη με τον εξόριστο συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό. Μια ασπρόμαυρη ταινία 16μμ, με τον Βασιλικό, πωλείται από την επιτροπή σε χαμηλή τιμή.

14. Τουριστικό μποϋκοτάζ.
Η στρατιωτική χούντα που πραξικοπηματικά πήρε την εξουσία στην Ελλάδα στις 21 Απρίλη 1967, παρέλαβε μια Ελλάδα σε άσχημη οικονομική κατάσταση.
Το έλλειμμα του προηγούμενου χρόνου ήταν 740 δισ δολάρια. Το έλλειμμα αυτό καλύπτονταν κατά το 1/3 από τουριστικό συνάλλαγμα, 1/3 από ναυτικό συνάλλαγμα και κατά το 1/3 από χρήματα που οι έλληνες μετανάστες έστελναν.
Η επιτροπή προκειμένου να υπονομεύσει την οικονομία, και να επιδράσει στην πτώση της χούντας, κάνει καμπάνια για τουριστικό μποϋκοτάζ στην Ελλάδα από την 1 Ιούλη 1967 μέχρι το τέλος του χρόνου. Στη συνάντηση του Οκτώβρη, αποφασίσθηκε η παράταση του μποϋκοτάζ τουλάχιστο για όλο το 1968. Το 1966 επισκέφθηκαν την Ελλάδα περίπου 1.000.000 τουρίστες. Οι τουριστικές υπηρεσίες υπολόγιζαν μια αύξηση με 30% για το 1967. Είχαν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες για την υποδοχή των επισκεπτών. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 1967 περίπου 500.000 τουρίστες. Μείωση κατά 800.000, σύμφωνα με την πρόγνωση που ελληνικής αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν.
Το σύνθημα για τουριστικό μποϋκοτάζ έκαναν πράξη οι σουηδοί τουρίστες, ταξιδεύοντας σε άλλες χώρες.
Περίπου 12.000 τουρίστες λιγότεροι επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 1967 σε σύγκριση με το 1966.Αυτο, σε σουηδικές κορώνες σημαίνει οικονομική απώλεια 12 εκατομμύρια μονάχα από τη Σουηδία. Το τουριστικό μποϋκοτάζ έγινε χωρίς πολλά μέσα. Παρ όλα αυτά, ο αντίκτυπος και η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλος, σε σύγκριση με μποϋκότ σε άλλες δικτατορίες. Όλα τα σουηδικά τουριστικά γραφεία έχουν ενημερωθεί για το μποϋκότ με γράμματα. Το τουριστικό γραφείο νέων, στάθηκε αλληλέγγυο με τις δημοκρατικές δυνάμεις και ακύρωσε όλα τα ταξίδια προς την Ελλάδα. Άλλα γραφεία, σταμάτησαν τις δραστηριότητές τους με την Ελλάδα. Αυτό όμως δεν οφείλεται σε αλληλεγγύη, αλλά σε χαμηλή ζήτηση λόγω του μποϋκοτάζ. Μια αφίσα με κείμενο “Στήριξε τον ελληνικό λαό στον αγώνα του για ελευθερία, μην ταξιδεύεις στην Ελλάδα” έχει σταλεί σε περίπου 150 εφημερίδες, και δημοσιεύθηκε σε περίπου 50 εφημερίδες. Σε αρκετές, δημοσιεύθηκε πολλές φορές. Πληροφορίες για το μποϋκοτάζ αυτό δόθηκαν τόσο από το σουηδικό, όσο και από εφημερίδες, τηλεόραση και ραδιόφωνα του εξωτερικού. Για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης, τα άρθρα, οι συνεντεύξεις και οι ομιλίες για στήριξη του μποϋκοτάζ έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Οι πέντε πολιτικές οργανώσεις υποστήριξαν το μποϋκοτάζ. Η έκκληση που απεύθυναν μέσω του σουηδικού τύπου συνέβαλε ουσιαστικά στην όλη προσπάθεια.
(Παράρτημα 10. Στατιστική για σουηδούς τουρίστες.
Παράρτημα 11. Έκκληση από τις πέντε πολιτικές οργανώσεις νεολαίας).

Στοκχόλμη Φλεβάρης 1968.
Σουηδική επιτροπή για τη δημοκρατία στην Ελλάδα.

Ψήφισμα

Σήμερα, Κυριακή 28 Μάη 1967, ημερομηνία που είχε καθορισθεί πριν την επιβολή της δικτατορίας, σαν ημέρα εθνικών εκλογών, συγκεντρωθήκαμε οι έλληνες της Σουηδίας στο Folkets hus, Barnhusgatan 12 και εγκρίναμε το παρακάτω ψήφισμα:

Κατηγορούμε ακόμα μια φορά μπροστά στο σουηδικό λαό, την κοινή γνώμη της Ευρώπης και όλου του κόσμου, την κατάργηση του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα.
Κάνουμε φανερό ότι, η βασιλική στρατιωτική δικτατορία με την χρήση των αρμάτων μάχης, διέλυσε όλα τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί ο ελληνικός λαός στις σημερινές εκλογές ακόμα μια φορά θα έδινε τη νίκη στις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου.
Κατηγορούμε τον βασιλιά Κωνσταντίνο, που παρ όλες τις υποσχέσεις του ότι εθνικές εκλογές θα γινόντουσαν στις 28 Μάη, κατήργησε το σύνταγμα, παρέδωσε τη χώρα στου φασισμού τη ματωμένη βία, και ευλογεί τους φρικτούς δολοφόνους της χούντας.
Κατηγορούμε τον Αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, που δεν δίστασε να οδηγήσει φασίστες δήμιους στην εξουσία, στην Ελλάδα, και να βάλουν τα θεμέλια στα σχέδιά τους για βιαιότητες ενάντια στους λαούς.
Στέλνουμε τους θερμούς μας χαιρετισμούς στον θαρραλέο και μαρτυρικό ελληνικό λαό, στα αδέλφια μας που εκφράζουν την αγανάκτησή τους στη ματωμένη δικτατορική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας την ημέρα αυτή σαν ημέρα εθνικού πένθους.
Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας, προς τους χιλιάδες δημοκράτες φυλακισμένους, που βασανίζονται στο νησί του διαβόλου Γυάρο, και στα κελιά της μυστικής αστυνομίας.

Δηλώνουμε:
ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την απομάκρυνση της φασιστικής δικτατορίας από την Ελλάδα.
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να επανέλθουν οι ελευθερίες στη χώρα μας.
Θα αγωνιστούμε για να ανατείλει μια πραγματική 28 Μάη η μέρα που ο ελληνικός λαός θα απαλλαγεί από τους τυράννους, και ελεύθερα θα εκλέξουν την κυβέρνησή τους.
Ζητούμε από τις κυβερνήσεις των δημοκρατικών χωρών, πολιτικά κόμματα, οργανώσεις και ιδιώτες, να επεκτείνουν την δραστηριότητά τους -τόσο εμείς όσο και ο ελληνικός λαός είμαστε ευγνώμονες – έως ότου ο φασισμός ξεκουμπιστε από την Ελλάδα, όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι θα ελευθερωθούν, και η δημοκρατία θα επανέλθει στη χώρα που γεννήθηκε.
Αποφασίζουμε να δημοσιευθεί το ψήφισμα στις εφημερίδες, να παραδοθεί στην ελληνική πρεσβεία και τη σουηδική κυβέρνηση. Να σταλεί σε όλες τις πρεσβείες στη Σουηδία, σουηδική βουλή, αρχηγούς κομμάτων, οργανώσεις φοιτητών και εργατών.

ΚΑΤΩ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ
ΖΗΤΩ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

http://www.toxotis.se/politika/antidiktatorika/elliniki_epitropi/index.html

Share This