Η Ρένα Δούρου μιλάει στην εφημερίδα “metro” και στο Γιώργο Κατσίγιαννη, 1 Νοεμβρίου 2011
Eκλογές ζητά η κ. Ρένα Δούρου μιλώντας στη «metro», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου στερείται πλέον κάθε δημοκρατικής νομιμοποίησης. Παράλληλα, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «οι θεσμοί της χώρας έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα, βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτροπής από όσα υπαγορεύει το Σύνταγμα και το πολίτευμα της χώρας», ενώ ζητά παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια. Επιπλέον, η κ. Δούρου εξαπολύει επίθεση στο ΛΑΟΣ επισημαίνοντας ότι «έχει φερθεί εξωφρενικά επιπόλαια για την τύχη του τόπου».
-Καλέσατε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου να αποκατασταθεί η δυσαρμονία που υπάρχει ανάμεσα στη βούληση των πολιτών και τις κυβερνητικές αποφάσεις. Αυτό σημαίνει ότι ζητάτε την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας;
Η χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν προγραμματισμένη από την προηγούμενη εβδομάδα. Βρισκόμαστε σε κρίσιμη ιστορική καμπή. Όχι μόνο γιατί υπάρχει οικονομική κρίση, που τη νιώθουμε καθημερινά στην τσέπη μας και το πετσί μας, αλλά γιατί κινδυνεύει αυτή να μετατραπεί σε γενικευμένη κρίση, η οποία μετά τη Σύνοδο Κορυφής αφορά – και τούτο είναι εξόχως σημαντικό – και στη συρρίκνωση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας.
Επισημαίνουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, και μετά την ψήφιση του Μνημονίου και μετά την ψήφιση του Μεσοπροθέσμου, ότι, πέρα από το πρόβλημα του χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος, αντιμετωπίζουμε τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα, και πέρα από τον αυταρχισμό με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλλει στο λαό τις αποφάσεις της (βία κατά διαδηλωτών κ.τ.λ.), είναι ενδεικτικό ότι το ίδιο το Κοινοβούλιο έχει μετατραπεί σε ιμάντα εκτέλεσης εντολών της τρόικας και του ΔΝΤ.
Η δανειακή σύμβαση, το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο ακόμα και σήμερα που μιλάμε, δύο χρόνια μετά, δεν έχουν έρθει στη Βουλή για κύρωση. Ο δε υπουργός Οικονομικών έχει εξουσιοδοτηθεί να υπογράφει ό,τι του ζητείται από την τρόικα, παρακάμπτοντας ουσιαστικά το ελληνικό Κοινοβούλιο. Πολλά από αυτά τα σχέδια, που τώρα έχουν γίνει νόμοι του κράτους, ελέγχονται ως ή είναι αντισυνταγματικά. Μεταξύ άλλων, η κατάργηση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, η εργασιακή εφεδρεία, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων…
Νομίζω λοιπόν ότι ήταν χρέος του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και με δεδομένο ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος διαφυλάττει το Σύνταγμα και τους νόμους, προστατεύει την εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα της πατρίδας μας και προφυλάσσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών, να του ζητήσει να αναλάβει πρωτοβουλίες.
-Όπως;
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε στον κ. Παπούλια πως οι θεσμοί της χώρας έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα, βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτροπής από όσα υπαγορεύει το Σύνταγμα και το πολίτευμα της χώρας και πως παράλληλα, μπροστά στο γεγονός της απώλειας της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας, του ξεπουλήματος του δημοσίου πλούτου, της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους και της φτωχοποίησης όλων μας, ο ανώτατος άρχοντας της Δημοκρατίας οφείλει να παρέμβει. Μπορεί δηλαδή να συγκαλέσει εκτάκτως τη Βουλή, όπως μπορεί να κάνει με βάση το άρθρο 40, παράγραφος 1, ώστε να συζητηθούν παρουσία του οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις και αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής…
-Υπάρχει όμως και η εκδοχή να πάμε σε πρόωρες εκλογές διά της παραιτήσεως του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Εμείς δεν προτρέπουμε ούτε υποδεικνύουμε. Δεν έχουμε ζητήσει παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είμαστε το πρώτο κόμμα που έχει ζητήσει εκλογές, γιατί πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου στερείται πλέον (φάνηκε και στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου) κάθε δημοκρατικής νομιμοποίησης. Δεν έχει δώσει νομιμοποίηση ο ελληνικός λαός για την εφαρμογή του Μνημονίου ή του Μεσοπροθέσμου.
-Συνεπώς, υπάρχουν άλλες εναλλακτικές για να παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς να παραιτηθεί…;
Βεβαίως. Δυστυχώς, δυνάμεις, όπως είναι ο ΛΑΟΣ, που έχουν φερθεί εξωφρενικά επιπόλαια για την τύχη του τόπου, ψηφίζοντας το Μνημόνιο και μετά συμπεριφερόμενες σαν να μην το είχαν ψηφίσει (!), ουσιαστικά λειτουργούν στα κρίσιμα ως δεκανίκι της κυβέρνησης – εσχάτως ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Τέτοιες δυνάμεις, που δεν σέβονται τη Βουλή, και νοσταλγούν δικτάτορες απαξιώνουν τους θεσμούς…