Αποσπάσματα συνέντευξης Ρένας Δούρου, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΝ, υπεύθυνης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, στο ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο, στον δημοσιογράφο Νίκο Παπαδημητρίου:
Για τη σημερινή ημέρα μνήμης:
Εδώ και τρία χρόνια η σημερινή είναι ημέρα μνήμης για έναν αδικοχαμένο έφηβο και ημέρα αγώνα, γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα χρειάζονται συνεχή επαγρύπνηση και συνεχείς αγώνες.
Για τη σημερινή ψήφιση του προϋπολογισμού:
Γνωρίζουμε ότι ο προϋπολογισμός του 2012 θα αποτύχει. Δεν χρειάζεται κανείς να έχει τελειώσει οικονομικές επιστήμες, για να αντιληφθεί ότι θα υπάρξουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις σε έναν προϋπολογισμό που στηρίζεται σε αύξηση των φορολογικών εσόδων σε μία ήδη εξαθλιωμένη από τους συνεχείς φόρους κοινωνία. Μια κοινωνία στην οποία παρατηρούμε συνεχή απομείωση του εργατικού δυναμικού, που η ανεργία, κυρίως των νέων, φθάνει σε αριθμούς ρεκόρ ενώ την ίδια στιγμή συρρικνώνονται οι δημόσιες επενδύσεις. Ο προϋπολογισμός λοιπόν αυτός είναι καταδικασμένος στην αποτυχία και το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη εξαθλίωση τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.
Για τη σκληρή στάση του γαλλογερμανικού άξονα, μετά από τη χθεσινή συνάντηση Σαρκοζί – Μέρκελ:
Καταρχήν χθες είχαμε ένα ηχηρό χαστούκι από την πλευρά του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor΄s για πιθανή υποβάθμιση όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης, κάτι που μάλιστα ήταν γνωστό από το πρωί παρότι δημοσιοποιήθηκε αργότερα. Παρά ταύτα ο κ. Σαρκοζί και η κ. Μέρκελ για άλλη μία φορά έκαναν λόγο για αυτόματες κυρώσεις κατά των δημοσιονομικά ατακτούντων κρατών, όπως η Ελλάδα, επέμειναν στην θεσμοποίηση της λιτότητας, στην απόρριψη των ευρωομολόγων, στην επανάληψη των περί “ανεξαρτησίας” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσα από αλλαγή των ευρωσυνθηκών. Δηλαδή δεν πρωτοτύπησαν και δυστυχώς για τους ευρωπαϊκούς λαούς, επανέλαβαν για άλλη μια φορά τα συστατικά στοιχεία της αποτυχημένης συνταγής.
Και σήμερα ο κ. Μπαρόζο, ενώ είναι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σαν να μην έχει διαβάσει τις τραγικές προβλέψεις της αναφοράς της Επιτροπής, σαν μην είναι ο ίδιος ο πολιτικός προϊστάμενος της Τρόικας που στη χώρα μας αναθεώρησε πέντε φορές την περιβόητη συνταγή, απειλεί την Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ αν η χώρα μας δεν ακολουθήσει την πεντάκις αποτυχημένη στρατηγική της Τρόικας! Τείνει πλέον να γίνει πατέντα. Γιαυτό λοιπόν αν συνεχίσουμε με τα Α της κερδοσκοπίας που μοιράζουν οι οίκοι αξιολόγησης και δεν δώσουμε έμφαση στην εναλλακτική πολιτική που προτείνει το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στην ανάπτυξη, στην αλληλεγγύη και την απασχόληση, η ευρωζώνη μετρά ώρες. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο: το σημαντικότερο είναι ότι οι ευρωπαίοι πολίτες οδεύουν προς την εξαθλίωση.
Για τη συμμετοχή της Ελλάδας σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής υπό τον μη εκλεγμένο πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο:
Πρόκειται για καίριο αλλά ρητορικό ερώτημα. Ως άλλη Κασσάνδρα θα σας πω ότι η Ελλάδα θα πάρει μέρος όπως έκανε σε όλες τις συνόδους κορυφής τους τελευταίους 24 μήνες πρωτοφανούς κρίσεως για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.
Για τις εξελίξεις στο χώρο του ΠΑΣΟΚ:
Οι εξελίξεις αυτές θα μπορούσαν να ήσαν επιθεωρησιακό νούμερο και να μην χρήζουν κανενός σχολίου σήμερα. Ωστόσο αφορούν τις ίδιες μας τις ζωές. Είναι λοιπόν μεν φαιδρό αλλά επικίνδυνα φαιδρό για τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, τη στιγμή που νέοι και νέες μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά, να παρακολουθεί κανείς τα λεγόμενα των κυρίων Πάγκαλου, Χρυσοχοίδη και λοιπών ή να ακούει νεολογισμούς τύπου ΠΑΣΟΚ plus… Όλα τούτα είναι επικίνδυνα. Δεν μπορεί να παραταθεί η διάρκεια ζωής τούτης της κυβέρνησης που δεν είναι καν τεχνοκρατική. Είναι μια κυβέρνηση που είχε ήδη προαναγγελθεί δυστυχώς από τα χείλη του «λαγού» της πολιτικής σκηνής του τόπου, του κ. Καρατζαφέρη ήδη από το 2009 και το 2010. Γιαυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται ότι οι εκλογές δεν είναι πανάκεια. Εκλογές είχαμε και το 2009 για να οδηγηθούμε στη χρεοκοπία του τόπου και των πολιτών. Αλλά σήμερα ιεραρχούμε, όπως κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια, το ζήτημα της δημοκρατίας ως ύψιστο μαζί με το ζήτημα της οικονομικής επιβίωσης του τόπου. Και τούτο γιατί εδώ και πολλούς μήνες η χώρα ζει σε δημοκρατική εκτροπή. Παράλληλα θέλουμε οι εκλογές αυτές να γίνουν η αφετηρία για σοβαρή συνεργασία μεταξύ αριστερών κομμάτων και δυνάμεων και των δημοκρατικών πολιτών που αποδεσμεύονται την κάλπη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αν θέλουμε πραγματικά να ανατρέψουμε τις πολιτικές που έχουν δημεύσει το παρόν και το μέλλον μας.
Για τη δημοσκοπική καταγραφή των κομμάτων της Αριστεράς:
Μπορεί η άθροιση των δημοσκοπικών ποσοστών των αριστερών κομμάτων να έχει δημοσιογραφικό και δημοσκοπικό ενδιαφέρον. Ωστόσο δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο η ενότητα της Αριστεράς που έπρεπε ήδη να έχει επιτευχθεί όχι για λόγους αυτοσκοπού, αλλά γιατί σήμερα οι συνθήκες είναι ιστορικά κρίσιμες. Η Αριστερά δεν έχει την πολυτέλεια διαγκωνισμών από διαφορετικά μετερίζια, που δεν απαντούν στο ερώτημα των εργαζομένων για την ανάγκη ενότητας της Αριστεράς απέναντι σε αυτό το επικίνδυνο και φαιδρό μνημονιακό μπλοκ που έχει στηθεί χωρίς να ερωτηθούν οι πολίτες.