Αποσπάσματα συνέντευξης της Ρένας Δούρου, μέλους της Π.Γ., υπεύθυνης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, στο ραδιοσταθμό Flash 96 και τη δημοσιογράφο Αγγελική Σπανού
Σχετικά με τις καταγγελίες του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ για εμπρησμούς ελληνικών δασών:
«Οι καταγγελίες του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ δημιουργούν σοβαρό πολιτικό θέμα στις σχέσεις με την Τουρκία και οφείλουν να διερευνηθούν άμεσα από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν πρέπει απλά να «αναμένει» για ενημέρωση από την τουρκική πλευρά, όπως δήλωσε σε πολύ σύντομη ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Δελαβέκουρας, αλλά ενεργά να ζητήσει ΑΜΕΣΑ να της παρασχεθούν όλες οι σχετικές πληροφορίες.
Ωστόσο για όποιον παρακολουθεί από κοντά την τουρκική πολιτική ζωή, οι δηλώσεις Γιλμάζ δεν συνιστούν κεραυνό εν αιθρία. Το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε το Νοέμβριο του 1996 με το τροχαίο στα βορειο-ανατολικά της Προύσας, στο Σουσουρλούκ που τότε είχε φέρει στην επιφάνεια τους υπόγειους δεσμούς που διατηρούσε το «βαθύ κράτος», με παρακρατικούς και μαφιόζικους μηχανισμούς, που, μεταξύ πολλών άλλων παράνομων ενεργειών που έβαζαν στο στόχαστρό τους την κουρδική μειονότητα, ήταν εξόχως αποκαλυπτικό της λειτουργίας ενός κομματιού του τουρκικού κατεστημένου και αφορούσε τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις και τη σχέση τους με μια σειρά από εμπρησμούς.
Το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι η πλήρης διαλεύκανση του θέματος από τουρκικής πλευράς και προς αυτή την κατεύθυνση επιμένω ότι πρέπει να ασκήσει πίεση η ελληνική κυβέρνηση. Γιατί σήμερα που τα ζητήματα στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου είναι πολλά και σύνθετα, δεν μπορούμε να αφήσουμε να «σέρνονται» τέτοιες σοβαρές υποψίες για τη δράση παραστρατιωτικών με την κάλυψη του τότε τουρκικού κατεστημένου για ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας.
Ο Τούρκος δημοσιογράφος Εμβέρ Αϊσεβέρ, στον οποίο δόθηκε η συνέντευξη, σε ερωτήσεις που του έγιναν, απάντησε ότι όλα τα στοιχεία βρίσκονται πλέον στο γραφείο ανακριτή. Μπορεί πάντως τα θέματα αυτά να ανήκουν στο παρελθόν, όμως η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν σοβαρές ευθύνες για τη διαλεύκανσή τους γιατί όλα τούτα είναι ιστορίες που περιορίζουν την άσκηση εξωτερικής πολιτικής και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στο επίπεδο των συνωμοσιολογιών, οι οποίες εξυπηρετούν κάθε είδους σκοπιμότητες και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Εξωτερική πολιτική και διπλωματία δεν μπορούν να ασκούνται στη βάση τέτοιου είδους συνωμοσιολογιών ή, αν αποδειχθούν αληθινά, τέτοιων επικίνδυνων κι ουσιαστικά εγκληματικών σχεδίων. Να θυμίσω μόνο ότι υπήρχαν Έλληνες δημοσιογράφοι που στα εξεγερσιακά γεγονότα της νεολαίας το Δεκέμβριο του 2008, μετά από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, συμπλήρωναν τα ρεπορτάζ τους, λέγοντας ότι πίσω από αυτά μπορεί να κρύβονται σκοπιανοί ή Τούρκοι μυστικοί πράκτορες.
Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι όταν ήλθε στο φως της δημοσιότητας το σκάνδαλο Σουσουρλούκ, η Τανσού Τσιλέρ είχε παρευρεθεί στην κηδεία ενός από τους συμμετέχοντες σε αυτό και που είχε ανασυρθεί νεκρός από τα συντρίμμια της τεθωρακισμένης Μερσεντές, δηλώνοντας ότι «εμείς τιμούμε με σεβασμό αυτούς που πυροβολούν εν ονόματι του κράτους». Και επρόκειτο για αρχιμαφιόζο με διπλωματικό διαβατήριο, ο οποίος, σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων βουλευτών, ευθυνόταν για δολοφονίες δεκάδων Κούρδων αριστερών και για εμπρησμούς, που είχαν καταγγελθεί ως μια από τις εξειδικευμένες μεθόδους που χρησιμοποιούσαν τότε οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις κατά των ανταρτών του PKK και για τον εξαναγκασμό των κουρδικών πληθυσμών των νοτιο-ανατολικών επαρχιών να εγκαταλείψουν τα χωριά τους.
Για το παρόν και το μέλλον της ευρωζώνης:
Το 2011 στην Ευρωζώνη και την ΕΕ σημαδεύτηκε από συνόδους κορυφής και συμφωνίες, που μπορούν να συνοψιστούν στο ‘πολύ λίγο, πολύ αργά, χωρίς κανένα αποτέλεσμα’. Το 2011 ήταν μια χρονιά που πήγαινε από σύνοδο σε σύνοδο και από αποτυχία σε αποτυχία. Ελπίζουμε ότι αυτή η παράδοση δεν θα συνεχιστεί και το 2012 αλλά δυστυχώς για όσους παρακολουθούμε τις διεργασίες στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν για το κοινό νόμισμα και την κοινή ευρωπαϊκή πορεία.
Να παρατηρήσω εδώ ότι η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, το PSI, για την οποία δημιουργήθηκε κι αυτή η εκτρωματική κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου, καρκινοβατεί ενώ η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου βρίσκεται στον αέρα γιατί πολλές χώρες, της ευρωζώνης και της ΕΕ, έχουν θέσει θέμα επικύρωσής της είτε με δημοψήφισμα είτε μέσα από τα εθνικά κοινοβούλια. Επομένως η ελληνική κυβέρνηση που ξεκίνησε για να ολοκληρώσει το PSI και να επικυρώσει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, έχει μείνει με μοναδικό σκοπό τη διαδοχή του κ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ.
Για τη διεξαγωγή εκλογών:
Χρειάζονται άμεσα εκλογές όχι λόγω των δημοσκοπήσεων που δείχνουν αυξημένα τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά γιατί εδώ και καιρό τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην οικονομική κρίση έχει επικαθίσει και η κρίση δημοκρατίας. Πάρτε τα παραδείγματα των κυβερνήσεων Παπαδήμου και Μόντι στην Ιταλία: είναι η πρώτη φορά στη διάρκεια των 10ετιών ζωής της ΕΕ, που έχουμε τέτοιου είδους κυβερνήσεις οι οποίες παρακάμπτουν τη λαϊκή ετυμηγορία. Και ας μη ξεχνάμε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ληφθούν αποφάσεις που θα δεσμεύσουν ασφυκτικά τη χώρα μας και τις επόμενες κυβερνήσεις για τα επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια. Ακριβώς για το λόγο αυτό χρειάζεται κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή. Οι εκλογές δεν θα αργήσουν όμως εντωμεταξύ θα έχει προχωρήσει η εξαθλίωση των πολιτών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Για την επόμενη δανειακή σύμβαση:
Οι δανειακές συμβάσεις βρίσκονται ούτως ή άλλως στον αέρα. Το παράδειγμα του PSI είναι χαρακτηριστικό του πώς τέτοιου είδους συμφωνίες δεν οδηγούν σε διέξοδο από την κρίση αλλά σε περαιτέρω ύφεση και αρνητικές συνέπειες για την οικονομία. Αναφορικά με το PSI, που έχει γίνει σημαία και τούτης της κυβέρνησης, παρατηρούμε ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις αίρεται ο προαιρετικός χαρακτήρας της συμμετοχής και όπως εκτιμούν ξένα τραπεζικά στελέχη, αν αυτό συμβεί θα πυροδοτηθούν τα περιβόητα CDS και θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που πριν από περίπου δέκα ημέρες αποχώρησε από τη διαδικασία το διόλου τυχαίο hedge fund, Vega Asset Management.
Τούτο σημαίνει ότι αυτού του είδους οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αίσιο τέλος. Δηλαδή, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, δεν έχουμε εγγυήσεις για το αίσιο αποτέλεσμά τους. Υπάρχουν αντιφατικές οικονομικές λεπτομέρειες που μπορεί να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καταδεικνύουν όμως πρωτίστως ότι η λύση μπορεί να είναι μόνο πολιτική. Εμείς είχαμε εγκαίρως μιλήσει, λοιδορούμενοι μάλιστα, για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης και διαγραφής μεγάλου μέρους του χρέους, ώστε να αποφύγουμε όλες αυτές τις συνόδους κορυφής που, ακολουθώντας την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που εμείς συστηματικά προτείνουμε, δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την καταβαράθρωση του ευρώ, του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και – το κυριότερο – την εξαθλίωση των ευρωπαϊκών λαών».
To Γραφείο Τύπου ΣΥΝ, 27/12/2011