fbpx

Παπαδήμος-ΒεστερβέλεΔήλωση της Ρένας Δούρου, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, υπεύθυνης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε στην Αθήνα

«Ποιος ήταν ο πραγματικός σκοπός της επίσκεψης του Γκίντο Βεστερβέλε, του χειρότερου πολιτικού της Γερμανίας, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, χθες στην Αθήνα; Ποιο ήταν το αντικείμενο των συνομιλιών που είχε με τον μη εκλεγμένο πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Στ. Δήμα και τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά;

Η στιγμή της επίσκεψης – λίγα 24ωρα πριν την έλευση των εκπροσώπων της Τρόικας κι ενώ η διαπραγμάτευση για την ανταλλαγή ομολόγων (PSI) κρέμεται από μια κλωστή – κάθε άλλο παρά ανώδυνη ήταν. Ο Γκίντο Βεστερβέλε βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να λάβει τις διαβεβαιώσεις που απαιτεί το Βερολίνο ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που προκύπτουν από τις συνόδους της 26ης Οκτωβρίου και της 9ης Δεκεμβρίου σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση. Αυτή που θα αλυσοδέσει την οικονομία και την κοινωνία στο άρμα της λιτότητας τουλάχιστον μέχρι το? 2020. Έως ότου δηλαδή το χρέος πάει στο 120% του ΑΕΠ, δηλαδή μη βιώσιμο, στα όρια του? 2009!

Ο κ. Βεστερβέλε δεν έκρυψε τίποτε όταν, μετά από τη συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του, κ. Στ. Δήμα, έκανε λόγο για ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των κυρώσεων. Της εφαρμογής δηλαδή της συνταγής που έχει εμπράκτως χρεοκοπήσει καθώς η κρίση όχι μόνο δεν υποχωρεί αλλά βαθαίνει πλήττοντας το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης. Οι υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης της περασμένης Παρασκευής (Γαλλίας, Αυστρίας, κ.α.) ήσαν ενδεικτικές της αποτυχίας αυτής.

Η δε άποψη του Γκ. Βεστερβέλε για ίδρυση ευρωπαϊκών οίκων αξιολόγησης κινείται σε λάθος κατεύθυνση καθώς το θέμα δεν είναι η ίδρυση νέων οίκων αλλά η κατάργησή τους καθώς συνιστούν τμήμα του κερδοσκοπικού μηχανισμού που τροφοδοτεί και επωφελείται των κρίσεων?

Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ των οποίων οι κοινωνίες δοκιμάζονται σκληρά από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας – ύφεσης – χρέους, δεν χρειάζονται τέτοιου είδους υποστήριξη. Χρειάζονται ρήξη με τη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία και την εφαρμογή μιας διαφορετικής πολιτικής στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, των δημόσιων επενδύσεων και της απασχόλησης».

TO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝ, 16/1/2012

Share This