Συνέντευξη της Ρένας Δούρου στο newsbomb.gr και την Κατερίνα Σινάνη, 27 Απριλίου 2012
Σε συνέντευξή της στο newsbomb, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού και υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου στη Β’ Αθηνών, επισημαίνει ότι το αίτημα για την ενότητα της Αριστεράς δεν είναι κάποιο «γινάτι» του ΣΥΡΙΖΑ ή του Αλέξη Τσίπρα και εκτιμά ότι μετά τις εκλογές, ο λαός της Αριστεράς θα επιβάλλει στις ηγεσίες το καθήκον της ενότητας.
Η κυρία Δούρου «βλέπει» την επομένη των εκλογών επιχείρηση συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για… εθνικούς λόγους, εγχείρημα καταδικασμένο να αποτύχει -όπως λέει-, καθώς θα βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, που απορρίπτει τις πολιτικές λιτότητας.
Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσε η Ρένα Δούρου στο newsbomb:
Στις σημερινές συνθήκες, σε ποιες κοινωνικές δυνάμεις απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στο πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους αλλά και στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν λίγες ώρες την εβδομάδα χωρίς ασφάλιση. Στους νέους που ξέρουν ότι δεν θα βρουν δουλειά. Στις νέες μητέρες που είναι σε απόγνωση γιατί πλέον είναι απαγορευτικό να μεγαλώνεις σήμερα παιδί, χωρίς τις στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές (π.χ. παιδικοί σταθμοί). Στους συνταξιούχους που πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του να φάνε ή να πάρουν τα φάρμακά τους. Στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που καταρρέουν κάτω από το βάρος φόρων, χρεών, χαρατσιών. Σε όλους δηλαδή όσοι έχουν συνθλιβεί από τα μνημόνια και τη δανειακή σύμβαση που ψήφισαν και εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Τα μηνύματα για την ενότητα της αριστεράς είναι αποθαρρυντικά, κυρίως από το ΚΚΕ. Γιατί επιμένετε σε συνεργασία με ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ;
Δεν πρόκειται για κάποιο «γινάτι» του ΣΥΡΙΖΑ ή του προέδρου της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Αλέξη Τσίπρα. Οι στιγμές είναι ιστορικές και για την Αριστερά, για τις ηγεσίες της, που πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι το διακύβευμα τις υπερβαίνει: δεν μιλάμε για λίγες έδρες παραπάνω. Αλλά για το μέλλον της χώρας μας. Και μπορεί οι ηγεσίες να κωφεύουν αλλά δέχονται πιέσεις από τα μέλη τους που δεν κατανοούν αυτή την εσωστρεφή στάση. Μετά από τις εκλογές, ο λαός της Αριστεράς θα επιβάλλει στις ηγεσίες το καθήκον της ενότητας.
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις καταγράφουν απουσία αυτοδυναμίας. Θα οδηγηθούμε σε νέα κυβέρνηση Παπαδήμου και τι πιθανότητες έχει να πετύχει ένα τέτοιο σχήμα;
Δεν είμαι σίγουρη ότι θα οδηγηθούμε σε κυβέρνηση Παπαδήμου αλλά θα επιχειρηθεί συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, για… εθνικούς λόγους, παρά τα όσα λέει τώρα ο κ. Σαμαράς που προορίζονται για προεκλογική κατανάλωση. Ο κ. Βενιζέλος αφήνει ήδη ανοικτό το ενδεχόμενο. Εκείνο, πάντως, που είναι 100% σίγουρο είναι ότι όποιο κι αν είναι το είδος της συγκυβέρνησης, αυτή είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Για τον απλούστατο λόγο ότι θα βρίσκεται σε φανερή αναντιστοιχία με τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, που απορρίπτει τις πολιτικές λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας που τον έχουν εξουθενώσει.
Τα περιστατικά βίας κατά πολιτικών πληθαίνουν και αρκετοί φοβούνται κορύφωσή τους εν όψει εκλογών. Που τα αποδίδετε;
Σήμερα έχουμε εισέλθει σε μια άκρως επικίνδυνη περίοδο υποχώρησης της δημοκρατίας, η οποία επικάθισε στην κρίση χρέους, δημιουργώντας συνθήκες εκκόλαψης του «αυγού του φιδιού», συνθήκες που θυμίζουν τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης… Πρόκειται για περίοδο, για την οποία, όπως και στη Γερμανία της Βαϊμάρης, σοβαρές ευθύνες φέρουν τα κόμματα εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Η νεοναζιστική, φασιστική Χρυσή Αυγή δεν δημιουργήθηκε ούτε από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε μέσα σε κενό αέρος. Την εξέθρεψε ένα κλίμα σήψης, γενικευμένης διαφθοράς, ανορθολογικού λόγου και ανικανότητας πολιτικής διαχείρισης σοβαρών προβλημάτων, που αποκρυσταλλώνονται σε έναν αντιδημοκρατικό, αντικοινοβουλευτικό, αντιαριστερό λόγο. Και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα τα δύο κόμματα, τυχοδιωκτικά και ανεύθυνα, παίζουν με τη φωτιά, προσπαθώντας να αποκομίσουν οφέλη από αυτό… Μόνο ανάχωμα σε αυτά τα φαινόμενα, μόνη εγγύηση κατά της Χρυσής Αυγής, η σαφής ενίσχυση της Αριστεράς, της συνεπούς δύναμης που έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στον αγώνα κατά της ακροδεξιάς.
Το 2009 ψήφισαν 7.044.000 πολίτες. Δεδομένης της απόρριψης του πολιτικού συστήματος από την κοινωνία, θεωρείτε το μέγεθος της προσέλευσης νίκη; Και αν ναι, που εκτιμάτε ότι θα φτάσει;
Από το 2009 ως σήμερα έχουν περάσει μόλις τρία χρόνια, μοιάζει όμως σα να πρόκειται για έτη φωτός. Έχουμε αλλάξει εποχή. Σήμερα, και αυτό το διαπιστώνω από τις συναντήσεις μου με πολίτες στο Περιστέρι, το Αιγάλεω, την Αγία Παρασκευή, παντού στη Β’ Αθήνας, ο κόσμος ζητά την ανατροπή των σημερινών πολιτικών. Και η ανατροπή αυτή περνά από τη μαζική προσέλευση στις κάλπες στις 6 Μαΐου!
Πώς θα ζητήσετε την εκλογή σας στη Β’ Αθηνών;
Η Β’ Αθήνας είναι μια από τις πιο δύσκολες και η πιο πολυπληθής περιφέρεια. Όλες οι περιοχές της, ακόμη και οι λεγόμενες εύπορες, πλήττονται από την κρίση. Νεοάστεγοι, νεόπτωχοι, άνεργοι νέοι και γυναίκες, πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Και ακριβώς σε αυτούς απευθύνουμε, με συναίσθηση της ευθύνης και των δυσκολιών, τις προτάσεις μας για έξοδο από την κρίση. Προτάσεις ρεαλιστικές για ανάπτυξη, για απασχόληση – λέξεις που είναι ταμπού για τα κόμματα εξουσίας και την Τρόικα. Και οι πολίτες φαίνονται έτοιμοι και να αποδεχθούν το λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και να τον ενισχύσουν στην κάλπη!
Αρκετοί βουλευτές δεν θα είναι υποψήφιοι στις επικείμενες εκλογές; Πόσο κρίνετε ότι έχει συμβάλλει σε αυτό η απαξίωση της πολιτικής;
Νομίζω ότι έχει συμβάλλει η συνειδητοποίηση εκ μέρους τους, ότι οι πολίτες απορρίπτουν κατηγορηματικά την πολιτική που εκπροσωπούν τα κόμματα εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Δηλαδή τα μνημόνια, τη δανειακή σύμβαση, που έχουν οδηγήσει, με την υπογραφή τους, στη μείωση μισθών, συντάξεων, στη διάλυση των ζωών μας. Οι πολίτες δεν απαξιώνουν γενικά την πολιτική. Αλλά τις πολιτικές της λιτότητας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης. Μπροστά στη βέβαιη μη επανεκλογή τους, βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επέλεξαν να αποσυρθούν, δείχνοντας ότι ταυτίζουν την πολιτική με το βουλευτικό αξίωμα…