Η Ρένα Δούρου στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.
24 Μαΐου 2012
Η συνέντευξη υπάρχει εδώ.
Μεταξύ άλλων, είπε:
Δημοσιογράφος: Πώς αξιολογείτε τη χθεσινή άτυπη Σύνοδο των Βρυξελλών;
Ρ. Δούρου: «Για όσους -είτε από καθήκον, είτε γιατί έχουν τον περισσό χρόνο να τα παρακολουθούμε-, νομίζω ότι είναι ένα άτυπο συμβούλιο, που τις πολύ σοβαρές αποφάσεις τις μετέθεσε για μετά τις εκλογές. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, γιατί αν θέλουμε να είμαστε μέχρι κυνικότητας ειλικρινείς, το τι θα γίνει στην επόμενη κάλπη, θα είναι σε ευθεία σύνδεση με τις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρει η ευρωπαϊκή ηγεσία, που εμένα επιτρέψτε μου να βλέπω αισιόδοξα τα πράγματα. Διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε. Και ας προσπαθεί ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος να μετεύχονται μόνο των δικών τους δηλώσεων, προκειμένου να πείσουν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες για το πώς πρέπει να ψηφίσουν ή για το τι οικονομική πολιτική πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε».
Για Ολάντ και Σαρκοζί:
«Είναι γνωστό, τους τελευταίους 24 μήνες σε 18 Eurogroup και άλλα τόσα συμβούλια άτυπα και επίσημα Κορυφής, η μεγάλη διαφωνία είναι μεταξύ του Βερολίνου και του Παρισιού, όπου ακόμα και ο κ. Σαρκοζί, που είναι ένας δεξιός, νεοφιλελεύθερος, άρχισε τον τελευταίο καιρό να ψελλίζει για τα ευρωομόλογα… Δεν είναι μόνο το ευρωομόλογο, γιατί πρέπει να πω, ως εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ότι -ενώ ήμασταν από τους πρώτους, αν όχι οι πρώτοι-, αυτή τη στιγμή, πραγματικά δεν είναι η λύση. Είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο, που θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πάρα πολύ νωρίς».
Δημοσιογράφος: Δεν είναι η λύση για την ανάσχεση της κρίσης, το να δανείζονται οι χώρες με επιτόκιο 2% και 2,5%;
Ρ. Δούρου: «Είναι ένα εργαλείο, αν έχουμε συναποφασίσει ότι πρέπει να έχουμε αναχαίτιση, όχι να τάζουμε ότι μπορεί να ξαναμπεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ρυθμούς ανάπτυξης 4% με 5%. Πρέπει να πάμε όμως βασισμένοι σε μια σειρά από άλλα πράγματα. Για να μην φύγω από τον κ. Ολάντ, το άλλο χαρακτηριστικό είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος πρέπει να αλλάξει… Για να δικαιολογήσω και τη σχετική μου αισιοδοξία, πρέπει να θυμηθούμε ότι ο κ. Σαρκοζί σε μια από τις τελευταίες του προεκλογικές ομιλίες, αυτός που ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνιόταν το να αλλάξει το άρθρο 120 που αφορά το ρόλο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, είχε αναγκαστεί να το πει σε προεκλογική του ομιλία. Σιγή ασυρμάτου το Βερολίνο, τώρα βλέπουμε όμως ότι αυτό έρχεται στην ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών. Αν σε αυτά συνυπολογίσεις την παραίτηση της ολλανδικής κυβέρνησης και ότι στο τιμόνι της Ιρλανδίας βρίσκεται ένας δεξιός -λογικά υποθέτω, δεν το έχω ψάξει-, πρέπει να είχε βρεθεί στα ίδια έδρανα όταν ο κ. Σαμαράς ήταν στην Ευρωβουλή, το ειδικό σύμφωνο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αντί όπως το κάναμε εμείς εδώ, το ψηφίσαμε μια Τρίτη βράδυ, ανάμεσα σε διάφορα, το έβγαλαν σε δημοψήφισμα… Να προσθέσω ότι ενώ πραγματικά υπάρχει μια τεράστια κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις οικονομίες, εμείς αισιοδοξούμε αφελώς. Το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας είχε περάσει και από άλλα κοινοβούλια. Απλώς λέω ότι και με το μήνυμα του να βρεθεί μια δύναμη, όπως ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, του 4% και του 5% στην αξιωματική αντιπολίτευση, το έχουμε πάρει σοβαρά υπόψη».
Για τους Οικολόγους Πράσινους:
«Οι Οικολόγοι Πράσινοι, εδώ και πάρα πολύ καιρό -και έτσι καταλαβαίνουμε και τις αρνήσεις των Ελλήνων Οικολόγων Πράσινων και της κ. Κοντούλη-, έχουν πάρει μια απόφαση να κατεβαίνουν παντού αυτόνομα. Ορθοί επικοινωνιακά, θεωρούν ότι έτσι δεν θα μοιραστούν κόστος που έχουν σοσιαλδημοκρατικές και αριστερές δυνάμεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε γιατί βρέθηκαν στην διακυβέρνηση, είτε γιατί δεν άσκησαν σοβαρή πολιτική… Μπορώ να το δεχτώ επικοινωνιακά, μπορώ να το δεχτώ ως στρατηγική, αλλά όταν τα πράγματα είναι πάρα πολύ κρίσιμα, όταν μιλάμε για χρεοκοπίες χωρών και κοινωνιών, νομίζω ότι αυτό δεν είναι αρκετό και το βλέπουμε και στα ποσοστά τους. Τώρα, πάμε στην ιστορία περί μονομερούς ενέργειας ή μονομερών ενεργειών από μέρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και αν έχουμε βάλει νερό στο κρασί μας, όπως λένε. Σας λέω, λοιπόν, ότι από τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Παπαδημούλη, από τη Δούρου και όποιον θέλετε, αξιολογήστε να βάλετε δίπλα μου, εμείς δεν έχουμε βάλει νερό στο κρασί μας. Ίσα ίσα, με πολύ θυμό και οργή βλέπω την επιτροπή πολιτικού σχεδιασμού της Συγγρού να απομονώνει εκφράσεις που αν μη τι άλλο δηλώνει υπευθυνότητα, και να προσπαθεί να σκευάσει τη θέση μας. Για παράδειγμα, όσα στελέχη έχουμε κάνει αναφορά σε μονομερείς ενέργειες, έχουμε πει μόνο ότι αν και εφόσον προβούν σε μονομερείς ενέργειες οι δανειστές μας. Το ξέρετε ότι έχουν ήδη προβεί σε μονομερή ενέργεια, αλλά ποιον θα βρουν απέναντί τους; Τον κ. Βενιζέλο που καταγγείλει ελληνικά εργοδοτικά συμφέροντα; Αντί για 5 δισ. ευρώ, μας έδωσαν 4 δισ. ευρώ. Αυτό είναι μονομερή ενέργεια. Και αν είχαμε μια σοβαρή σθεναρή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που θα καταλάβαινε τη σωτηρία της πατρίδας, όχι γενικά και αόριστα, όχι πάνω στα μπαλκόνια, θα έπρεπε να υπήρχε μια αντίδραση. Καμία αντίδραση δεν υπήρχε. Εμείς λοιπόν λέμε, δεν προκρίνουμε τις μονομερείς ενέργειες, διότι δεν είμαστε παλαβοί».
«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ