Συνέντευξη της Ρένας Δούρου στο περιοδικό Pressing και τον Κώστα Μιχαηλίδη, 15 Ιουνίου 2012
Το παράδειγμα της μεταπολεμικής Γερμανίας και του μορατόριουμ στην αποπληρωμή των δόσεών της υπενθυμίζει η νεαρή υποψήφια βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, προτείνοντας τη σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με ρήτρες ανάπτυξης προκειμένου το χρέος να αποπληρωθεί. Αρνούμενη το χαρακτηρισμό του “νέου ΠΑΣΟΚ” για το κόμμα της, ζητά από τους πολίτες “να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους” και δηλώνει έτοιμη να απάντήσει σε οποιαδήποτε ερώτησή μας.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αιγάλεω και θεωρεί ότι τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια δεν διέφεραν από των συνομηλίκων της. Το σημερινό της πρόσωπο, ωστόσο, μοιάζει σε σημαντικό βαθμό διαφορετικό από εκείνων. Επέλεξε από νωρίς να οργανωθεί στη νεολαία του Συνασπισμού, να δώσει τους δικούς της αγώνες στη μάχη για τη διάσωση της χώρας και είναι ένα νέο πολιτικό, άφθαρτο πρόσωπο, σε ένα κόμμα που ίσως πειστικότερα από κάθε άλλο πιστεύει στην ισότητα των ευκαιριών ανδρών και γυναικών να αναδείξουν τις ικανότητές τους στον πολιτικό στίβο.
Υποψήφια βουλευτής στη Β’ Αθηνών, η Ρένα Δούρου πιστεύει πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι αναξιόπιστα κόμματα. Επισημαίνει πως είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξει άμεση επανίδρυση της Ευρώπης και θεωρεί μεγαλύτερο κίνδυνο το ραγδαίο ξεθεμελίωμα λόγω των μνημονιακών πολιτικών. Όπως, μάλιστα, κάμποσο οργισμένη καταγγέλλει, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνειδητά διαστρεβλώνουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, όπως σημειώνει με νόημα, το κόμμα θα επιδιώξει σχηματισμό αντιμνημονιακής κυβέρνησης συνεργασίας…
Θέλετε έξοδο από το ευρώ;
Μια επιστροφή στη δραχμή θα είχε καταστροφικές συνέπειες για μια συναλλαγματική οικονομία όπως η ελληνική. Θέλουμε να αλλάξουμε νομισματική πολιτική κι όχι νόμισμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο μεγάλος νικητής των τελευταίων εκλογών,Υπάρχει κάποιο μυστικό της επιτυχίας;
Οι όροι «νικητής» και «επιτυχία» δεν ανήκουν στη δική μας πολιτική ορολογία, με την έννοια ότι δεν αντιμετωπίζουμε την πολιτική με όρους αγώνα ποδοσφαίρου. Θεωρούμε ότι στις 6 Μαΐου ο λαός επέλεξε, αυξάνοντας το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, να στείλει ένα σαφές μήνυμα: «όχι» άλλη λιτότητα, «όχι» στο μνημόνιο. Είπε «φτάνει πια, το πειραματόζωο της Ευρώπης αποφάσισε να πάρει τις τύχες του στα χέρια του».
Ποιος θεωρείτε πως είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός και κοινωνικός κίνδυνος της εποχής μας;
Το ραγδαίο ξεθεμελίωμα, λόγω των μνημονιακών πολιτικών, των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων που διασφάλιζαν ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής. Γυρίζουμε ολοταχώς σε συνθήκες δεκαετίας του 1950, ίσως ακόμη και πιο πίσω. Και δεν είναι μονάχα η υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου μας. Σε αυτήν έρχεται να προστεθεί η γενικότερη υποχώρηση του επιπέδου της Δημοκρατίας στην Ευρώπη, με όλες αυτές τις ελάχιστα καλυμμένες απειλές-παραινέσεις ορισμένων από τους εταίρους μας, όπως της κας Μέρκελ και όχι μόνο, προκειμένου ο λαός μας να ψηφίσει κατά τη γνώμη τους «σωστά», δηλαδή μνημονιακά!
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένως αναφερθεί στις συνέπειες του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Μπορείτε να μας περιγράψετε την εναλλακτική πρόταση αν η Ελλάδα απορρίψει το Μνημόνιο;
Από την αρχή αυτής της πρωτοφανούς κρίσης που κρατάει τώρα εδώ και 24 μήνες, ο ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε ότι τα μνημόνια δεν αποτελούν μονόδρομο. Όχι από ιδεολογική εμμονή, αλλά γιατί συνεπάγονται καταστροφικές πολιτικές. Εμείς, λοιπόν, προτείνουμε μια πολιτική ακριβώς στον αντίποδα της μνημονιακής λιτότητας, με έμφαση στην ανάπτυξη, μέσα από συγκεκριμένα μέτρα, π.χ. δημόσιες επενδύσεις, γιατί δεν αρκεί να αναφέρεις τη συγκεκριμένη λέξη, πρέπει να μπορείς να την υλοποιήσεις. Και μόνο μια υγιής ανάπτυξη είναι σε θέση να δημιουργήσει απασχόληση, που είναι σήμερα ακριβώς το ζητούμενο σε μια χώρα όπου ο ένας στους δύο νέους είναι άνεργος.
Αρκετοί πολιτικοί σας αντίπαλοι και όχι μόνο σας προσάπτουν πως επιθυμείτε έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή. Αληθεύει;
Πρόκειται για συνειδητή, τις περισσότερες φορές, διαστρέβλωση των θέσεών μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί έξοδο από το ευρώ. Μια επιστροφή στη δραχμή θα είχε καταστροφικές συνέπειες για μια συναλλαγματική οικονομία όπως η ελληνική. Το πρόβλημα, θεωρούμε, δεν είναι το νόμισμα –το ευρώ δεν είναι το κοινό νόμισμα μόνο της Γερμανίας ή της ΕΚΤ. Ανήκει σε όλους μας. Εκείνο που πρέπει να αλλάξει, και αυτό επιδιώκουμε, γιατί θα είναι καλό και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, είναι η νομισματική πολιτική.
Ποιες είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επίλυση του προβλήματος του χρέους;
Μετά από το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, το μνημόνιο είναι πια νεκρό γράμμα. Εμείς προτείνουμε μορατόριουμ στην αποπληρωμή των δόσεων, να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της μεταπολεμικής Γερμανίας όταν η αποπληρωμή του χρέους της συνδέθηκε με ρήτρες ανάπτυξης, να πληρώνονται δηλαδή οι δόσεις όταν στη χώρα υπάρχει ανάπτυξη. Παράλληλα πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις –σε παραγωγική ανασυγκρότηση, προκειμένου να έχουμε υγιή και όχι με δανεικά ανάπτυξη, όπως συνέβαινε π.χ. όταν ο κ. Σημίτης υπερηφανευόταν ότι η ανάπτυξη έτρεχε με 4%…
Θα έχετε ακούσει πως σιγά σιγά έχετε ξεκινήσει να είστε πιο διαλλακτικοί στις θέσεις σας. Είναι ένα προεκλογικό πυροτέχνημα η στάση που έχει κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα επιμείνετε μέχρι τέλους στα επιχειρήματά σας;
Από την αρχή μιλούσαμε για την ανάγκη να μπει τέλος στην πολιτική λιτότητας που πηγάζει από το μνημόνιο. Ήταν η περίοδος όπου τα δύο μνημονιακά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προσπαθούσαν να πείσουν ότι αυτή η πολιτική ήταν μονόδρομος. Μετά από τη σαφή ετυμηγορία του λαού, στις 6 Μαΐου, άρχισαν και αυτοί να ψελλίζουν περί «επαναδιαπραγμάτευσης» κ.λπ., ενώ παράλληλα επιχειρούσαν να εμφανίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ αμφιταλαντευόμενο. Ωστόσο η αλήθεια είναι μία: ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθερά αντιμνημονιακή στάση ενώ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι αναξιόπιστοι, όταν επιχειρούν να ενδυθούν τον αντιμνημονιακό μανδύα. Και οι πολίτες το αντιλαμβάνονται αυτό πολύ καλά. ΑΝτιλαμβάνονται ποιοί είναι οι συνεπείς και ποιοι υιοθετούν σημαίες ευκαιρίας για ψηφοθηρικούς λόγους. Η ΝΔ, π.χ., από τη μια επιχειρεί να εμφανιστεί αντιμνημονιακή (μετά από τη στροφή 180 μοιρών του κ. Σαμαρά τον Νοέμβριο του 2011 και τη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου) και από την άλλη ανοίγει την αγκαλιά της στην κα Μπακογιάννη που θεωρεί ότι αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να το είχαμε εφεύρει το μνημόνιο!
Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη;
Είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξει άμεσα επανίδρυση της Ευρώπης. Ο δρόμος που της έχει χαράξει το τελειωμένο πλέον (λό- γω της μη επανεκλογής του γάλλου προέδρου) δίδυμο Μέρκελ-Σαρκοζί, οδηγεί σε τραγικό αδιέξοδο. Τραγικό επειδή συμπαρασύρει στη φτώχεια και την ανεργία εκατομμύρια Ευρωπαίους ενώ παράλληλα συρρικνώνει τα δημοκρατικά δικαιώματα. Η εμμονή στη νεοφιλελεύθερη συνταγή που επιβάλλει το φάρμακο της λιτότητας και της περικοπής των δημοσίων δαπανών, εκεί που χρειάζεται έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις, στην ανάπτυξη, στην έρευνα, αποβαίνει καταστροφική για τις κοινωνίες. Σήμερα απειλείται ανοικτά το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Οι μόνοι που χαίρονται από αυτό είναι οι κερδοσκοπικές αγορές, οι τράπεζες και οι πολιτικοί που έχουν στη δούλεψή τους. Οι κοινωνίες έχουν
κάθε λόγο να διεκδικούν την επανίδρυση μιας Ευρώπης κοντύτερα στα ιδανικά με τα οποία μπήκαν τα θεμέλιά της: την αλληλεγγύη, την ανάπτυξη, τη δημοκρατία. Όλα όσα λείπουν σήμερα…
Το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο επίκεντρο επιθέσεων. Κάποιοι σας κατηγορούν ότι επιθυμείτε να γίνετε το «νέο ΠΑΣΟΚ». Είναι κοντά ή μακριά μια μετεκλογική συνεργασία σε περίπτωση που δεν υπάρξει και στις ερχόμενες εκλογές αυτοδυναμία;
Οι χαρακτηρισμοί περί «νέου ΠΑΣΟΚ» το μόνο που κάνουν είναι να συσκοτίζουν τη σημερινή, σύνθετη πραγματικότητα η οποία επικαθορίζεται από τις ανατροπές, σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό) που έχει επιφέρει η σαρωτική πολιτική λιτότητας του μνημονίου. Οι επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ δεικνύουν το μέγεθος του πανικού που έχει καταλάβει τα δύο κόμματα εξουσίας, τα οποία αντιλαμβάνονται ότι βρισκόμαστε σε τέλος εποχής. Τέλος χρόνου για τα κόμματα που ίδρυσαν και επωφελήθηκαν του φαύλου κράτους του δικομματισμού! Στο πλαίσιο αυτό, η όποια μετεκλογική συνεργασία θα πρέπει να στηριχθεί σε σαφέστατο αντιμνημονιακό πρόσημο. Αυτός είναι ο απαράβατος όρος σεβασμού της ετυμηγορίας των πολιτών. Όχι μόνο δεν έχουμε δικαίωμα να την παραβιάσουμε, αλλά και έχουμε υποχρέωση να την εκφράσουμε πιστά.
Τελικά, η ένωση της Αριστεράς είναι πιο δύσκολη απ’ ό,τι περιμένατε ή για τα πολιτικά δρώμενα της χώρας αποδεικνύεται ανέφικτη;
Σήμερα οι ιστορικές στιγμές δεν αφορούν μόνο γενικά τη χώρα αλλά δοκιμάζουν και τις ηγεσίες της Αριστεράς. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, πολύ καιρό πριν από τις εκλογές είχε καλέσει το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ σε συνεργασία. Η πρόταση παραμένει στο τραπέζι. Και είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι εκείνοι που την ακούνε και ανταποκρίνονται είναι ο λαός της Αριστεράς, οι φίλοι και τα μέλη των δύο κομμάτων. Είναι αυτοί που θα λειτουργήσουν ως μοχλοί πίεσης των ηγεσιών.
Επιμένετε σε συνεργασία με το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ;
Το ενθαρρυντικό είναι ότι η πρότασή μας ήδη έχει εισακουστεί από τον κόσμο της Αριστεράς, που ασκεί πιέσεις στην ηγεσία των κομμάτων αυτών. Οι ευθύνες των τελευταίων είναι σημαντικές.
Πώς θα αντιδράσετε αν δεν προκύψει κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου;
Θα επιδιώξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το σχηματισμό αντιμνημονιακής κυβέρνησης συνεργασίας.
Θεωρείτε πρότυπο την αριστερή διακυβέρνηση στην Κύπρο; Έχετε κάποιο μοντέλο στα σχέδιά σας;
Ο τρόπος με τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία, υπό την προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια, αντιμετώπισε την οικονομική κρίση, έδειξε ότι μπορεί να γίνει αυτό, χωρίς να κληθεί να συνδράμει… το ΔΝΤ, όπως έπραξε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Γενικότερα, θεωρούμε ότι δεν μπορεί να γίνει μηχανική μεταφορά στη χώρα μας οποιασδήποτε ξένης εμπειρίας λόγω των ιδιαιτεροτήτων της Ελλάδας.
Τι νέο φιλοδοξείτε πως μπορεί να φέρει η παρουσία σας στη Βουλή;
Η προσπάθειά μας στον ΣΥΡΙΖΑ είναι συλλογική και συνίσταται στην αλλαγή του τρόπου άσκησης της πολιτικής. Θέλουμε να δώσουμε φωνή σε όσους δεν διαθέτουν. Θέλουμε να αλλάξουμε τα δεδομένα του παραδείγματος της σχέσης των πολιτών με την πολιτική.