Συνέντευξη της Ρένας Δούρου στο περιοδικό Επίκαιρα και τον Βαγγέλη Παπαδημητρίου, 19/7/2012 – 25/7/2012
Η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει στο ακέραιο τη δυνατότητα ανακήρυξης της ΑΟΖ της σς χρόνο που θα επιλέξει, δηλώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, υπεύθυνη του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής. Δεν αποκλείει δε, την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη ως αποτέλεσμα του Μνημονίου, κάνει λόγο για “ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας” και τάσσεται κατα της αλλαγής του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια.
Κυρία Δούρου, πότε και πως η Ελλάδα πρέπει αν προχωρήσει στην ανακήρυξη και στην οριοθέτηση της ΑΟΖ;
Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ θεωρούμε ότι η χώρα μας έχει αυτονόητο δικαίωμα στην αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της και μάλιστα ειδικά σήμερα, σε μια κρίσιμη συγκυρία οικονομικής κρίσης, όπου αναζητούνται όλα τα μέσα επαναπόκτησης της οικονομικής κυριαρχίας της χώρας, η οποία έχει απολεσθεί λόγω της επιβολής των μνημονίων. Η ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας του 1982, που έχουν επικυρώσει Ελλάδα και Κύπρος (όχι όμως η Τουρκία), συνιστά ένα από τα μέσα άσκησης εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, που όμως δεν μπορεί με κανένα τρόπο να υποκαταστήσει τη διεκδίκηση άλλων πάγιων ζητημάτων, όπως αυτό της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα έχει αναφαίρετο δικαίωμα, στη βάση του διεθνούς δικαίου και της προώθησης των (οικονομικών, ενεργειακών) συμφερόντων της, στην ανακήρυξη της ΑΟΖ. Τούτο πρέπει να γίνει στο χρόνο και υπό τις συνθήκες εκείνες που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα της χώρας, στην κατάλληλη συγκυρία, γιατί κανείς δεν πρέπει να παραβλέπει τις ραγδαίες σημερινές εξελίξεις στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες αλλάζουν άρδην τους συσχετισμούς δυνάμεων. Η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει στο ακέραιο τη δυνατότητα ανάληψης ακηδεμόνευτης από οιονδήποτε συσχετισμό συμφερόντων και από οιαδήποτε χώρα, πρωτοβουλίας για την ανακήρυξη της ΑΟΖ της. Και τούτο στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, χωρίς όμως να κάνει βήμα πίσω στα εκ του διεθνούς δικαίου κατοχυρωμένα συμφέροντά της και χωρίς να εκλαμβάνει την ανακήρυξη αυτή ως ένα είδος πανάκειας δια πάσαν νόσον της εξωτερικής μας πολιτικής.
Εκτιμάτε πως η συμπεριφορά της Τουρκίας στη Κύπρο, κυρίως, αλλά και γενικότερα έναντι της Ελλάδος, δημιουργεί αυξημένες, πιθανότητες θερμού επεισοδίου;
Η συμπεριφορά της Τουρκίας που αρνείται να αναγνωρίσει την εξάμηνη προεδρία στην ΕΕ της Κυπριακής Δημοκρατίας που μόλις ξεκίνησε, είναι ενδεικτική της αντιπαραγωγικής στάσης της, που οδηγεί διαρκώς σε αδιέξοδα σε βάρος του κυπριακού λαού. Την ίδια στιγμή, κι ενώ έχουν πράγματι γίνει βήματα βελτίωσης στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, η τελευταία, πρέπει να επιδείξει περισσότερα «πειστήρια» αλλαγής στάσης έναντι της Αθήνας, με το να βάλει τέλος, για παράδειγμα, στις συστηματικές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου… Εν γένει πάντως δεν αντιλαμβανόμαστε την εξωτερική πολιτική μέσα από το πρίσμα θερμών ή ψυχρών επεισοδίων αλλά ως μια πολυπαραγοντική, εξελικτική διαδικασία.
Ποια είναι η γνώμη σας για την στρατηγική συνεργασία Ελλάδος-Ισραήλ; Αν ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν κυβέρνηση θα την ενίσχυε;
Το Ισραήλ δεν είναι μια «τυχαία» χώρα καθώς δεν διστάζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο κατά την προώθηση των συμφερόντων του και του τρόπου με τον οποίο τα εκλαμβάνει. Τούτου δοθέντος, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ισχύει και για αυτήν το γνωστό, ότι αιώνιο χαρακτήρα έχουν μόνο τα συμφέροντα μίας χώρας (ούτε δηλαδή οι φίλοι ούτε οι εχθροί της). Άρα οι όποιες επιλογές της πρέπει να γίνονται στη βάση της σύμπτωσης των γεωστρατηγικών συμφερόντων. Η «πυξίδα» μας είναι ο αυτοτελής καθορισμός της στάσης της χώρας στη βάση του διεθνούς δικαίου και χωρίς να λειτουργεί ως… «φτωχός συγγενής» ως προς άλλες χώρες ή συμμαχίες.
Πιστεύετε ότι οδηγούμαστε εκτός ευρώ; Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για ειλημμένες αποφάσεις…
Γίνεται καθημερινά όλο και σαφέστερο ότι η πολιτική της «τρόικας εσωτερικού», δηλαδή η λιτότητα, η ύφεση και η ‘εσωτερική υποτίμηση’ φέρνουν τη χώρα όλο και κοντύτερα στην έξοδο από το ευρώ. Και, όπως εκτιμάμε στον ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ και στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αυτές οι πολιτικές της Μέρκελ υπέρ των αγορών και των τραπεζών φέρνουν κοντύτερα και τη διάλυση της ίδιας της Ευρωζώνης.
Με δεδομένο το πρόβλημα των λαθρομεταναστών, που διογκώθηκε στην Ελλάδα, πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος Ραγκούση;
Καταρχήν να ξεκαθαρίσω κάτι: αποτελεί μέγιστο ψεύδος το να λέγεται ότι ο νόμος Ραγκούση αποτελεί πόλο έλξης μεταναστών στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τον χρησιμοποίησαν μόνο 7.000 αλλοδαποί, ακριβώς λόγω των υπέρμετρα αυστηρών προϋποθέσεων που θέτει. Η κυβέρνηση λοιπόν, αντί να επιχειρεί να αναθεωρήσει το νόμο αυτόν, που σηματοδοτεί μια έστω δειλή τομή σε σχέση με το «δίκαιο του αίματος» στην κατεύθυνση του «δικαίου της διαμονής», καλό θα ήταν να στραφεί προς την εκπόνηση μιας συνεκτικής μεταναστευτικής πολιτικής, με έμφαση στην καθημερινή ζωή Ελλήνων και μεταναστών, στην κοινωνική τους ένταξη, ειδικά σήμερα που η «αραβική άνοιξη» έχει προκαλέσει μια νέα κινητικότητα προς τη Γηραιά Ήπειρο. Και ας μη ξεχνάμε την πρόσφατη παρατήρηση ακόμη και της ευρωπαίας επιτρόπου για Εσωτερικά θέματα, Σεσίλια Μάλστρομ, που δεν ανήκει στον… ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ: «Η μετανάστευση θα είναι απαραίτητη, με δεδομένη κυρίως την εξέλιξη της δημογραφίας στις χώρες μας. Θεωρείται ότι το 2030, χωρίς νέα μετανάστευση, ο ευρωπαϊκός πληθυσμός σε ηλικία εργασίας θα έχει μειωθεί κατά 12%»…
Εκτιμάτε ότι τελικά έστω και καθυστερημένα θα υπάρξει διαπραγμάτευση του μνημονίου;
Η κυβέρνηση Σαμαρά οφείλει τουλάχιστον να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Αλλά πώς να γίνει κάτι τέτοιο, όταν ο κ. Στουρνάρας δεν τόλμησε καν να θέσει το θέμα της επιμήκυνσης στο τελευταίο Γιούρογκρουπ; Δεν τρέφουμε αυταπάτες για την «τρόικα εσωτερικού»: θα συνεχίσει πιστά τη μνημονιακή πολιτική των προκατόχων της…
Πως εκτιμάτε την μέχρι τώρα στάση και παρουσία της ΔΗΜΑΡ και του Φώτη Κουβέλη στη κυβέρνηση;
Δυστυχώς σε αυτή την «τρόικα εσωτερικού» μετέχει η ΔΗΜΑΡ, στηρίζοντας την επιτάχυνση των μνημονιακών πολιτικών. Νομίζω ότι δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις, όπως άλλωστε διαπιστώνουμε και από το γεγονός ότι το κόμμα άφησε ασχολίαστο το γεγονός της υποχωρητικής στάσης του κ. Στουρνάρα αλλά και από το θέμα της προωθούμενης μεταρρύθμισης του νόμου Ραγκούση: η ΔΗΜΑΡ καθυποτάσσεται στα δεξιά κελεύσματα της πλειοψηφίας…
Βλέπετε, περαιτέρω συρρίκνωση ή και διάσπαση του ΠΑΣΟΚ;
Η εκλογική καθίζηση του ΠΑΣΟΚ οφείλεται στις μνημονιακές πολιτικές που αποφάσισε και επέβαλε στην ελληνική κοινωνία, με τα γνωστά αποτελέσματα. Το αν θα συρρικνωθεί ή αν τελικά θα διασπαστεί το ΠΑΣΟΚ, αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα συνεχίσει να αποτελεί τη συγκυβερνώσα αντιπολίτευση, προδίδοντας, ουσιαστικά μέσα από τη συμμετοχή στην εξαθλίωση της κοινωνίας, τις προσδοκίες που του είχαν εναποθέσει οι πολίτες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να επιμένει στην καταγγελία του μνημονίου;
Πριν και μετά από τις εκλογές έχουμε τονίσει την ανάγκη ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής που εξαθλιώνει την κοινωνία. Και διεκδικούμε μια νέα στρατηγική για την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και της εργασίας και την αναδιανομή του πλούτου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει να αντιδρά στις ιδιωτικοποιήσεις. Είστε γενικά ως αρχή, εναντίον κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης;
Μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ κάθε είδους δογματισμοί. Το θέμα όπως που τίθεται σήμερα επιτακτικά είναι η προώθηση από την τρικομματική κυβέρνηση κυριολεκτικά του ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας, ιδιωτικοποίησης σειράς δημόσιων αγαθών, όπως είναι η υγεία, η ενέργεια, το νερό… Στο θέμα αυτό είμαστε αδιαπραγμάτευτοι: τίποτε από τα παραπάνω δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα με στόχο τα κέρδη. Είναι αδιανόητο σε περίοδο κρίσης να πωλούνται επιχειρήσεις τόσο κρίσιμης σημασίας για τον κοινωνικό ιστό.
Πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε την ίδρυση νέου κόμματος, μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η γνώμη σας;
Οι ορίζοντες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανοίξει στα όρια της ελληνικής κοινωνίας, γιατί οι Έλληνες και οι Ελληνίδες διεκδικούν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο ενόψει μιας πορείας λαϊκής χειραφέτησης που ξεκίνησε πριν από λίγες βδομάδες και θα πάει πολύ μακριά.
Το στοίχημα της μίας και μοναδικής συνιστώσας, εκείνης του ελληνικού λαού, όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας πρόσφατα στο Περιστέρι, θα το κερδίσουμε όλοι μαζί! Πρόκειται για το στοίχημα δημιουργίας ενός ενωτικού, λαϊκού, δημοκρατικού, αριστερού πολιτικού φορέα, από και για το λαό, ο οποίος θα ανατρέψει πλήρως το πολιτικό σκηνικό. Και αισιοδοξώ ότι το στοίχημα αυτό θα το κερδίσουμε!