Αποσπάσματα συνέντευξης Ρένας Δούρου στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105.8 και τον δημοσιογράφο, κ. Γιάννη Παντελάκη
• Για τα ταξίδια Αβραμόπουλου και Σαμαρά
«Μακριά από μας η στείρα καταγγελία και η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Τα πράγματα έχουν να κάνουν με την κοινή λογική και όχι με κάποια δύσκολη προς κατανόηση οικονομική θεώρηση των πραγμάτων. Ο νέος λοιπόν εθνικός στόχος του κ. Σαμαρά είναι η επιμήκυνση καθώς ξέχασε την επαναδιαπραγμάτευση το βράδυ της 17ης Ιουνίου. Μόνο που φαίνεται να έχει ξεχάσει ότι επιμήκυνση μας έδινε η Τρόικα και πριν από έξι μήνες, όπως αποκαλύφθηκε μετά από δηλώσεις που δεν διαψεύστηκαν του στελέχους μας, Γιάννη Μηλιού. Τότε την αρνούνταν και σήμερα την παρουσιάζουν ως σωτηρία. Και δεν είχαν άδικο αφού επιμήκυνση της προσαρμογής με σταθερή την καταστροφική συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης, δεν είναι τίποτε άλλο παρά σαν να μας προσφέρουν μακρύτερο σχοινί για να κρεμαστούμε.
Αυτό σημαίνει ότι το ταξίδι του κ. Αβραμόπουλου χθες και σήμερα στο Βερολίνο αλλά και το επικείμενο ταξίδι του κ. Σαμαρά, είναι άνευ περιεχομένου, γιατί στις αποσκευές τους δεν φέρουν καμιά άλλη προσέγγιση πλην της υποταγής στην κ. Μέρκελ».
• Για το πώς αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ τη διαπραγμάτευση
«Εμείς λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας την υπόθεση της διαπραγμάτευσης. Αυτό για το οποίο ακριβώς κατηγορούμε τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, είναι ότι ουδέποτε κατανόησαν το νόημα της διαπραγμάτευσης. Και γιαυτό άλλωστε εισήλθαμε, κατά τη δεύτερη προεκλογική περίοδο, σε ένα φαιδρό, γελοίο αλλά επικίνδυνο για τις ζωές μας, γαϊτανάκι συνωνύμων της διαπραγμάτευσης, κάνοντας λόγο για ‘απαγκίστρωση’, ‘επιμήκυνση’, κ.α. Να θυμίσω δε εδώ, για του λόγου το αληθές, το πόσο λεπτομερειακά είχαμε παρουσιάσει το πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε τη διαπραγμάτευση με προτάσεις μας – ενδεικτικά αναφέρω -σχετικά με την μετατροπή των επιμέρους δημοσίων χρεών των χωρών σε κοινό ευρωπαϊκό χρέος, την αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τη δημιουργία ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, τη δημιουργία ευρωπαϊκού αναδιανεμητικού προϋπολογισμού. Εσχάτως μάλιστα προτείναμε να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση σύγκληση συμβουλίου κορυφής, όπου με αφορμή το ελληνικό πρόβλημα, θα αναγκάζονταν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες να υιοθετήσουν μια ατζέντα για την επίλυση αυτής της τρομακτικής κρίσης που δοκιμάζει τα όρια όχι μόνο της ΕΖ αλλά κι εκείνα του υπόλοιπου κόσμου, των ΗΠΑ, της Κίνας, κ.α.
Εμείς λοιπόν θα διαπραγματευόμασταν με τους ευρωπαίους ηγέτες αλλά με μία συγκεκριμένη ατζέντα. Αντίθετα, η επιστολή που απέστειλε, με αφορμή το πρόβλημα υγείας του, κατά το συμβούλιο κορυφής, ο κ. Σαμαράς, κατέδειξε, όπως διαπίστωσε και ο πιο αφελής πολίτης, ότι ο κ. πρωθυπουργός δεν ήθελε να επαναδιαπραγματευθεί.»
• Για τα μηνύματα «καλής θέλησης» της Ελλάδας προς τους πιστωτές
«Εδώ και δύο χρόνια οι έλληνες και οι ελληνίδες έχουν στείλει αρκετά ‘αιματηρά’ μηνύματα προς τους πιστωτές μας. Δηλαδή πόσο πρέπει να πάει η σύνταξη για να γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η υλοποίηση των μέτρων αυτών; Στα εκατό, στα πενήντα ευρώ; Που πρέπει να φθάσει η ύφεση, στο 15%;
Η επιμήκυνση, δια στόματος του κ. Στουρνάρα, θα χρεώσει το κράτος με 40 δις. Πώς θα βρεθούν αυτά; Είδαμε με ποιον τρόπο βρέθηκαν τα 11.5…
Εδώ και δύο χρόνια παίζεται ένα παιχνίδι στις πλάτες των πολιτών. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει αν απέτυχε, κατά δήλωσή του, ο κ. Παπακωνσταντίνου ή ο κ. Παπαδήμος και αν αποτυγχάνει ο κ. Σαμαράς, που είναι αναξιόπιστος καθώς εξελέγη για να επαναδιαπραγματευθεί και τώρα, με σκυμμένο το κεφάλι, ζητά μακρύτερο σχοινί για να κρεμάσει τους πολίτες. Όλα αυτά είναι προσχηματικά με αποτέλεσμα οι πολίτες να κατεβαίνουμε έναν κατήφορο επιβίωσης που οδηγεί στην ανθρωπιστική καταστροφή. Και αυτά δεν τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ. Διεθνή ΜΜΕ, οργανισμοί και αναλυτές αναφέρονται στην ανθρωπιστική καταστροφή που έχει ήδη επισυμβεί στη χώρα μας!»
• Οι πολίτες είδαν στον ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα που ασκεί πολιτική με διαφορετικούς όρους από εκείνους του παρελθόντος
«Δύο παρατηρήσεις, επί της ουσίας της πολιτικής και επί της διαδικασίας. Επί της ουσίας: η επιθετικότητα της ΝΔ όπως τη γνωρίσαμε προεκλογικά και όπως συνεχίζεται σήμερα, παρά τις εκκλήσεις του πρωθυπουργού για ενότητα, περιλαμβάνει έναν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό για να περάσουν τα σκληρά μέτρα των 11.5 δις που μπορεί να φθάσουν τελικά και τα 16 δις. Εδώ και δύο μήνες επιχειρεί να απομονώσει και να διαστρεβλώσει δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ.
Δεύτερη παρατήρηση, επί της διαδικασίας. Ένας από τους λόγους που έχω συστρατευθεί στον ΣΥΡΙΖΑ κι ένας από τους λόγους που εκτιμώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 27% στις εκλογές του Ιουνίου, δεν είναι μόνο οι προτάσεις μας, το σχέδιό μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Νομίζω ότι είχε να κάνει και με την ανάγκη όλο και περισσότερων πολιτών να δουν ένα κόμμα που ασκεί την πολιτική με διαφορετικούς όρους από εκείνους του παρελθόντος. Δηλαδή πολιτική που δεν θα περιορίζεται σε δελτία Τύπου, επιστολές, στα τηλεπαράθυρα των Δελτίων Ειδήσεων.
Στελέχη που έχουν πίσω τους πάρα πολλούς αγώνες και στα οποία χρωστάμε πάρα πολλά, δεν πρέπει λοιπόν να μπαίνουν σε ένα παιχνίδι, στο οποίο μπορεί να αδικηθεί η αγωνία τους, να παρουσιαστεί ως αυτοπροβολή και όχι ως απόπειρα διατύπωσης μιας συλλογικά επεξεργασμένης εναλλακτικής πρότασης. Έχουμε συλλογικά όργανα, έχουμε τις αποφάσεις των συνεδρίων μας, έχουμε τις συνελεύσεις μας και θα έλεγα προς όλους μας, χωρίς να αυτοεξαιρούμαι, ότι αυτού του είδους οι πρακτικές, τη στιγμή που η χώρα είναι χρεοκοπημένη, δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Και καταλαβαίνω και την αγωνία στελεχών, μελών, ψηφοφόρων μας που μας ζητούν να προσέξουμε και να μην γίνουμε σαν το ΠΑΣΟΚ που από αλλού ξεκίνησε κι αλλού πήγε. Γιατί ένας από τους λόγους που το ΠΑΣΟΚ άλλαξε ρότα, δεν ήταν μόνο γιατί έβαλε νερό στο κρασί του και ακολούθησε νεοφιλελεύθερες αντί για σοσιαλιστικές λογικές. Ήταν και γιατί τα στελέχη του κατέφευγαν σε προσωπικές πολιτικές αναζήτησης ατομικής προβολής. Απευθύνω λοιπόν έκκληση σε όλους μας, σε όλα τα στελέχη μας : υπάρχουν τα όργανα κι ας μην σπεύδουν στην αποστολή προσωπικών επιστολών ή την έκδοση Δελτίων Τύπου και τη διατύπωση προσωπικών δηλώσεων. Έχουμε από τη μια τη ΝΔ να ασκεί, σε μια κρίσιμη συγκυρία, μια επικίνδυνη πολιτική. Από την άλλη, συλλογικά επεξεργασμένες εναλλακτικές προτάσεις θα πρέπει πρωτίστως να κατατίθενται στα συλλογικά όργανα και στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι πολλοί αυτοί που αγωνίστηκαν, σήμερα και στο παρελθόν, για να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ το 27% και να αναλάβει αύριο τη διακυβέρνηση του τόπου».
Το Γραφείο Τύπου ΣΥΝ, 20/8/2012