Της Ρένας Δούρου, Έθνος, 23 Αυγούστου 2012
Κυβερνητική δυναμική αναπτύσσει τον τελευταίο καιρό, ενόψει των πρόωρων εκλογών στις 12 Σεπτεμβρίου το ολλανδικό Σοσιαλιστικό κόμμα, με έμβλημα την κατακόκκινη ντομάτα. Αν τελικά επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις, τότε ίσως σημάνει μια σοβαρή πολιτική στροφή σε μια από τις πιο σημαντικές χώρες του σκληρού νεοφιλελεύθερου πυρήνα της Ευρωζώνης. Ας μη ξεχνάμε ότι η Ολλανδία ανήκει στον κύκλο επιρροής της Γερμανίας, μαζί με την Φιλανδία, την Αυστρία – των πλεονασματικών δηλαδή χωρών με τα μικρά χρέη, που επιχειρούν να επιβάλλουν το δημοσιονομικό «ζουρλομανδύα» στο σύνολο των οικονομιών της ΕΖ και της ΕΕ, με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας (που έχει επικυρώσει, μεταξύ άλλων, και η Ελλάδα), με ό,τι, καταστροφικό, αυτό συνεπάγεται για τους λαούς και τις κοινωνίες.
Η Ολλανδία λοιπόν μπορεί να αλλάξει ρότα αν το κόμμα του οποίου επικεφαλής σήμερα είναι ο Εμίλ Ρέμερ, έλθει πρώτο στις εκλογές που προκηρύχθηκαν πρόωρα τον περασμένο Απρίλιο όταν κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις που είχε ξεκινήσει ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε με τον κοινοβουλευτικό του εταίρο, τον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος, Γκερτ Βίλντερς, με στόχο τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος στο 2.3% το 2013.
Το Σοσιαλιστικό κόμμα, ιδρύθηκε το 1971 και σύντομα απομακρύνθηκε από τη μαοϊκή του καταγωγή, είναι κατηγορηματικά αντίθετο με την «παράλογη» λιτότητα, βρίσκεται δηλαδή ακριβώς στον αντίποδα της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης πολιτικής από την πολιτική ελίτ της χώρας. Μέχρι σήμερα άλλωστε η Ολλανδία, μια από τις λίγες που διατηρεί ακόμη αλλά με «σκιές», το τριπλό Α της δανειοληπτικής της ικανότητας, ξεχώριζε από τις σκληρές της δηλώσεις υπέρ της λιτότητας και των δραστικών περικοπών των δημοσίων εξόδων. «Το μόνο πράγμα που μια κυβέρνηση μπορεί να κάνει τούτη την εποχή της κρίση, είναι να τονώσει την οικονομία», δήλωσε ο Εμίλ Ρέμερ, στις 19 Αυγούστου, εγκαινιάζοντας την προεκλογική εκστρατεία του Σοσιαλιστικού κόμματος, που υπόσχεται 3 δις ευρώ δημόσιες επενδύσεις το 2013 και θέλει να φέρει το δημόσιο έλλειμμα στο 3% το 2015 και όχι το 2013, όπως θέλουν οι Βρυξέλλες. Ο Ρέμερ, στα ηνία του κόμματος από το 2010, τότε που το κόμμα σημείωσε κάμψη (από 16.6% στο 9.9%, ) είναι πάντως σαφής: σε περίπτωση ανάληψης της εξουσίας, το Σ. Κ. δεν πρόκειται να πληρώσει κανενός είδους πρόστιμο στις Βρυξέλλες για παραβίαση του 3%. «Οι άνθρωποι είναι περισσότερο σημαντικοί από τους μικρούς κανόνες και αν μας απειλήσουν με πρόστιμο, θα πάω πολύ ευγενικά να εξηγήσω στις Βρυξέλλες και στην Ευρώπη ότι έχουμε να κάνουμε με συνθήκες που επιβάλλουν επενδύσεις», εξηγεί.
Σε περίπτωση επικράτησης του «κόμματος της ντομάτας», τότε είναι πολύ πιθανή η δημιουργία αριστερής κυβέρνησης συνασπισμού μαζί με ένα ή δύο άλλα κόμματα – γεγονός που θα σηματοδοτήσει σημαντική ανατροπή των φιλοσυντηρητικών ισορροπιών που έχει στήσει το Βερολίνο. Το Σ.Κ τονίζει ότι οποιαδήποτε μεταφορά αρμοδιοτήτων προς τις Βρυξέλλες θα περάσει μόνο μέσω δημοψηφίσματος.
«Αυτό το καπιταλιστικό σύστημα βρίσκεται στο τέλος του. Τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα, που τα επόμενα δέκα χρόνια ο κόσμος θα δίνει έμφαση στην αλλαγή και την αλληλεγγύη. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι’ αυτό», δήλωνε πέρσι τον Ιούνιο ο Ρέμερ. Το κόμμα πλησιάζει πλέον στην εκπλήρωση ενός στόχου που μπορεί να είναι η αφετηρία ευρύτερων ανακατατάξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο…