Δήλωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ, Ρένας Δούρου, για το ενδεχόμενο διάλυσης ή υπολειτουργίας της Μεταφραστικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών
Σε λουκέτο οδηγείται η Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ύστερα από τις τελευταίες ρυθμίσεις περί διαθεσιμότητας μεγάλων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων, που αποφάσισε η κυβέρνηση Σαμαρά στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου. Συγκεκριμένα, οι νέες ρυθμίσεις πλήττουν δεκαπέντε υπαλλήλους, που υπηρετούν από το 1998 με σύμβαση αορίστου χρόνου, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι υπάλληλοι προσλήφθηκαν το 1998 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (οκτώ μηνών), ανανεούμενες μέχρι το 2005, οπότε σε εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος Π.Δ. 164/2004, μετατράπηκαν οι συμβάσεις τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου με έγκριση από το Δ’ Τμήμα του ΑΣΕΠ, βάσει της υπ’ αριθμ. 497/27-05-2005 απόφασής του.
Το ζήτημα είναι μείζονος σημασίας καθώς η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων της Μεταφραστικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών έχει ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία ή και το κλείσιμο της ίδιας της Μεταφραστικής Υπηρεσίας, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι καλύπτουν πάνω από τα 2/3 του προσωπικού της υπηρεσίας.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις. Πρώτον, χιλιάδες πολίτες αλλά και δημόσιες υπηρεσίες θα στερηθούν των υπηρεσιών της ΜΥ, υπηρεσιών, ας υπογραμμιστεί, αναντικατάστατων ως εκ της φύσεώς τους. Δεύτερον, δεν είναι δυνατόν να ομιλούμε για «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» όταν το βασικό της εργαλείο, το Υπουργείο Εξωτερικών, ουσιαστικά καταργεί μιας κομβικής σημασίας υπηρεσία, που συμβάλλει σημαντικά στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό – ειδικά δε σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.
Η κυβέρνηση, και ο υπουργός Εξωτερικών προσωπικά, φέρουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες, στην περίπτωση διάλυσης ή υπολειτουργίας (που ουσιαστικά θα συνεπάγεται διάλυση) μιας τόσο κρίσιμης σημασίας υπηρεσίας.
Η περίπτωση αυτή αποδεικνύει ότι η μνημονιακή πολιτική βλάπτει σοβαρά και την εξωτερική πολιτική παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες της κυβέρνησης.