fbpx

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΔήλωση της Ρένας Δούρου, βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ιστορική ψηφοφορία στον ΟΗΕ σχετικά με την αναγνώριση της Παλαιστινιακής Αρχής ως «κράτους με την ιδιότητα του παρατηρητή» του διεθνούς οργανισμού

Χθες ήταν μια ιστορική ημέρα για τον Παλαιστινιακό λαό καθώς η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με 138 θετικές ψήφους (μεταξύ τους κι εκείνη της Ελλάδας) αποφάσισε να αναβαθμίσει το καθεστώς της Παλαιστινιακής Αρχής, αναγνωρίζοντάς τη ως κρατική οντότητα. Πλέον η Παλαιστινιακή Αρχή γίνεται κράτος παρατηρητής, μη μόνιμο μέλος – το ίδιο καθεστώς με αυτό του Βατικανού. Ο παλαιστινιακός λαός κατήγαγε μια σημαντική πολιτική, διπλωματική αλλά και συμβολική επιτυχία, παρά τη έντονη αντίδραση τόσο του Ισραήλ όσο και των ΗΠΑ, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει ψήφους πάνω από τα 2/3 των χωρών που μετέχουν στη Γ.Σ. και να αποκτήσει πλέον φωνή στα διεθνή φόρα. Και τούτο είναι ένα καλό νέο για όλους όσοι αγωνιζόμαστε για το δίκαιο αίτημα να αποκτήσει παλαιστινιακός λαός ανεξάρτητο κράτος, στα σύνορα του Ιουνίου του 1967, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και επίλυση του θέματος των προσφύγων.
Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να ασκηθεί πίεση προς την ισραηλινή πλευρά για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ που βρίσκονται σήμερα, λόγω της εμμονής της κυβέρνησης Νετανιάχου στους παράνομους εβραϊκούς οικισμούς, σε νεκρό σημείο.
Καθήκον όλων των κυβερνήσεων που συμπαρατάχθηκαν στο παλαιστινιακό αίτημα στη Γ.Σ. του ΟΗΕ είναι να διευκολύνουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αυτών, όπως επιθυμεί η παλαιστινιακή πλευρά, με στόχο την ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια περιοχή που σήμερα δοκιμάζεται σε πολλά μέτωπα. Ειδικότερα η Ελλάδα μπορεί και οφείλει να παίξει ρόλο-κλειδί σε αυτή τη διαδικασία. Αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες προς όλες τις κατευθύνσεις στο πλαίσιο μιας φιλειρηνικής και πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής.

Share This