Συνέντευξη στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ και στην εκπομπή «Στα μέσα και στα έξω» με τον Βασίλη Μπεσκένη, έδωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ και τις ευθύνες του κ. Βενιζέλου καθώς και τις επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ:
Για τις επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ κατά του ΣΥΡΙΖΑ
«Πρόκειται για μια επίμονη προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ με υψηλούς τόνους, με χυδαιότητα πολλές φορές, προκλητικά και υποκριτικά δελτία Τύπου κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και όχι για μια προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να βάλλει, με έναν εμμονικό τρόπο όπως μας λένε, κατά του κ. Βενιζέλου ως επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, ή γενικά του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα της λίστας Λαγκάρντ είναι μια ιστορία που για εμάς έχει συνέχεια. Δεν πρόκειται για μια προσπάθεια εντυπωσιασμού ούτε θέλουμε να βάλλουμε γενικά και αόριστα κατά του ΠΑΣΟΚ. Εικάζω ότι επιχειρείται μια συσπείρωση γύρω από το πρόσωπο του κ. Βενιζέλου, με τη χρησιμοποίηση ως αποδιοπομπαίου τράγου του κ. Παπακωνσταντίνου. Δεν αθωώνω τον κ. Παπακωνσταντίνου αλλά δρούσε εντός συγκεκριμένου πλαισίου.
Προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τον κ. Βενιζέλο
Στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ έχουμε τρία επίπεδα. Το πρώτο αφορά στις ποινικές ευθύνες. Και δυστυχώς για τον κ. Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τον επικεφαλής του κόμματος για την απόκρυψη και την μη αξιοποίηση μιας λίστας φοροφυγάδων που θα μπορούσε να αποφέρει πολλά εκατομμύρια αντί να απομυζούν τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους. Η Ισπανία εισέπραξε από τη λίστα 6 διςη Ιταλία 1.5, η Γαλλία 1.1 δις, η Γερμανία 2.5 δις. Τι αποδεικνύει αυτό; Την πλήρη έλλειψη πολιτικής βούλησης από ελληνικής πλευράς, δηλαδή από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο πρόσφατο παρελθόν και σήμερα από την τρικομματική κυβέρνηση, που το μόνο που επιθυμεί είναι η διατήρησή της στην εξουσία. Γι΄αυτό και η επιλογή ενός πολιτικά νεκρού προσώπου, του κ. Παπακωνσταντίνου, να φέρει όλο το βάρος της ευθύνης προκειμένου να βγει λάδι ο κ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ. Είναι όμως ηλίου φαεινότερο ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί.
Προς το παρόν πολιτικές οι ευθύνες Παπανδρέου
Σε δεύτερο επίπεδο, υπάρχουν οι πολιτικές ευθύνες, εκείνων των πρωθυπουργών και των υπουργών Οικονομικών, που αν και γνώριζαν, δεν κούνησαν το δάκτυλό τους για να βάλουν τέλος στην προκλητική φοροδιαφυγή και να εισπράξουν χρήματα από τους φοροφυγάδες. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει προς το παρόν ο Γιώργος Παπανδρέου. Και λέω «προς το παρόν» γιατί αν θέλαμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις, μπορεί να βάζαμε όλα τα πρόσωπα στο ίδιο τσουβάλι. Αλλά δεν το κάνουμε επειδή θέλουμε να ασκούμε αξιωματική αντιπολίτευση με έναν τρόπο που δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή δεν θέλουμε να καταγγέλλουμε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μετά, από κυβερνητική θέση, να παίρνουμε ένα σφουγγάρι και να τα σβήνουμε όλα, όπως κάνει τώρα ο κ. Σαμαράς.
Τρίτον, έχουμε το οικονομικό επίπεδο: σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς η φοροδιαφυγή που προκύπτει από τη λίστα ανέρχεται σε πολλά δις. Την ίδια στιγμή που κόβονται ακόμη και οι συντάξεις του ΟΓΑ, κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο υποκριτικό αλλά εγκληματικό. Και ξέρετε ποιά είναι η ειρωνεία; Ότι σε όλους τους τόνους μας επαναλαμβάνουν, π.χ. ο κ. Στουρνάρας ότι η Ελλάδα “ξαναβρήκε την αξιοπιστία της” έναντι των εταίρων μας και δεν πρέπει να τη χάσουμε, γιαυτό και πρέπει να συνεχίσουμε με τη λιτότητα και τις περικοπές. Αν δεν είχαμε την τραγικότητα της κρίσης να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας με τις αυτοκτονίες, τα λουκέτα, τους συνταξιούχους που είναι σε απόγνωση, τους μισθωτούς που αδυνατούν να βάλουν πετρέλαιο, θα λέγαμε ότι πρόκειται για ανέκδοτο. Γιατί πόσο αξιόπιστη είναι μια κυβέρνηση που αρνείται να εφαρμόσει το νόμο για να προστατέψει μερικές χιλιάδες μεγαλοφοροφυγάδων, ενώ την ίδια στιγμή δεν διστάζει να τινάξει στον αέρα τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών που δεν έχουν την τύχη να είναι σύζυγοι, ξαδέλφια, κουμπάροι των παραγόντων της εξουσίας;
Μέχρι στιγμής γίνεται μια λυσσαλέα μάχη δελτίων Τύπου, χυδαιοτήτων όπου παρουσιάζεται ότι ο κ. Βενιζέλος είχε τόση εμπλοκή όσο εσείς και εγώ. Στόχος είναι να περιοριστούν οι ευθύνες μόνο στον κ. Παπακωνσταντίνου.
Δεν στοιχειοθετούνται αδικήματα στην ΑΣΟΕ
Όταν η κυβέρνηση θεωρεί ότι σε ένα σημείο της πόλης διαπράττονται αδικήματα, οφείλει να παρεμβαίνει με τα αρμόδια όργανά της. Αρκεί μετά η Δικαιοσύνη να δικαιώνει αυτές τις επεμβάσεις λόγω των ευρημάτων ή της αποτροπής παραβατικών πράξεων. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το γεγονός ότι κανείς από τους καταληψίες της βίλας Αμαλία δεν προφυλακίστηκε, λέει πολλά. Τα δε ευρήματα της ΑΣΟΕ, οι αντιασφυοξογόνες μάσκες, τα μπουκάλια μπύρας, ο παράνομος ραδιοφωνικός σταθμός, είναι λίγα για να στοιχειοθετήσουν αδίκημα. Και είναι γελοίο να ακούμε δημοσιογράφους Μέσων που λειτουργούν με προσωρινή άδεια, να φρίττουν για τη λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού μέσα σε πανεπιστήμιο. Και αυτό που μένει να συζητήσουμε σοβαρά είναι το θέμα του παραεμπορίου. Που όμως έχει βαθιές ρίζες και δεν λύνεται με εφόδους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και καταπατώντας το άσυλο αλλά με ελέγχους στις πύλες εισόδου στη χώρα, στα κοντέινερ, στον Πειραιά.