Συνέντευξη της Ρένας Δούρου στο NewsAction.gr και τον Γιάννη Πανταζόπουλο, 19 Απριλίου 2013
«Θα αποκαταστήσουμε τον κατώτερο μισθό στα προ του μνημονίου επίπεδα», δηλώνει σε αποκλειστική της συνέντευξη στο newsaction.gr, η Βουλευτής Β’ Αθήνας και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Ρένα Δούρου. Η κα Δούρου μιλάει ακόμα για το ευρώ, για την Χρυσή Αυγή την οποία χαρακτηρίζει «ως άκρως επικίνδυνη, νεοναζιστική οργάνωση που δεν διστάζει να κάνει χρήση βίας», ενώ σχολιάζει και την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, να μην συμμετέχει πλέον κανένα στέλεχος του κόμματος στην εκπομπή “ΑΝΑΤΡΟΠΗ” του Γιάννη Πρετεντέρη.
Σε μια περίοδο όπου το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα τρίζει και η Ελλάδα βρίσκεται, εξαιτίας της κρίσης, σε δυσχερή θέση, μπορεί να ασκήσει η χώρα μας δυναμική εξωτερική πολιτική;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι υπέρ μιας πολυδιάστατης, ενεργητικής, φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής, με πυξίδα το διεθνές δίκαιο και στόχο την αναβάθμιση της χώρας μας στο διεθνές στερέωμα. Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του αραβικού κόσμου, διατηρώντας, παράλληλα, εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ. Μπορεί επίσης να αναλάβει διεθνείς πρωτοβουλίες, λόγου χάρη υπέρ του να γίνει η Μέση Ανατολή, περιοχή χωρίς πυρηνικά όπλα. Μπορεί επίσης να επιδιώξει οι σχέσεις με την Τουρκία να υπερβούν το αδιέξοδο του αγώνα των εξοπλισμών – κάτι που θα είναι προς όφελος και των δύο λαών. Την ίδια στιγμή θα ήταν μεγάλο λάθος, κάποιοι να θεωρήσουν ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα αποτελεί εύκολο στόχο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι πεπεισμένος ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει να σηματοδοτήσει καμία έκπτωση στην άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει δεχθεί έντονη κριτική ότι προσπαθεί να γίνει ΠΑΣΟΚ στην θέση του ΠΑΣΟΚ. Πως το σχολιάζετε;
«Κατά καιρούς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει δεχθεί κριτική για τα πάντα ακόμη και για τις αλλαγές του καιρού! Οπότε τίποτε δεν μας ξαφνιάζει. Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, η κριτική περί ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που θέλει να γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ, κρύβει δύο επίπεδα, όπως αυτό της έλλειψης πρωτότυπων θέσεων και της διάθεσης μίμησης. Ωστόσο τίποτε από αυτά δεν ισχύει. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι εκείνη η πολιτική δύναμη, που μετά από σαράντα σχεδόν χρόνια δικομματικής άσκησης μιας φαύλης και πελατειακής εξουσίας, έρχεται να φέρει ένα νέο ήθος άσκησής της και να αλλάξει τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν διεκδικεί να είναι κάποιο άλλο κόμμα. Δεν ακολουθεί κανενός είδους πατέντα. Είναι η δύναμη του νέου ήθους στην πολιτική ζωή, και διεκδικεί την εξουσία όχι για την αναπαραγωγή της αλλά για να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών που σήμερα δοκιμάζονται σκληρά από τις πολιτικές της τρικομματικής κυβέρνησης».
Εχετε δηλώσει ότι «η επιστροφή σε ένα εθνικό νόμισμα χωρίς σοβαρό σχέδιο θα μας οδηγήσει στην καλύτερη περίπτωση στο να πεινάμε με εθνική υπερηφάνεια αντί με ευρωπαϊκή συνείδηση». Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες αυτού του σχεδίου;
«Πρέπει να έχουμε συναίσθηση ότι σήμερα τόσο η χώρα μας όσο και η ευρωζώνη, βρίσκονται σε αχαρτογράφητα ύδατα, με την έννοια ότι δεν υφίσταται κανενός είδους λύση «προκάτ», έτοιμη προς εφαρμογή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ποτέ δεν έκρυψε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και ότι δεν υπάρχουν θαυματουργικές λύσεις. Από πέρσι επεξεργαζόμαστε διαρκώς και επικαιροποιούμε το πρόγραμμά μας προκειμένου να είμαστε έτοιμοι, ως οφείλει ένα υπεύθυνο αριστερό κόμμα, για όλα τα ενδεχόμενα. Ακόμη και για εκείνα τα οποία απευχόμαστε. Έχουμε επαναλάβει ότι μπούσουλάς μας είναι η διάσωση της Ελλάδας εντός του ευρώ, ότι η επιλογή μας δεν είναι η επιστροφή στη δραχμή. Και σε κάθε περίπτωση εκείνο που μετράει για εμάς, η υπέρτατη ανάγκη είναι η προστασία του λαού μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Ξέρετε, η καλύτερη λύση για την έξοδο από την κρίση δεν είναι ο φαύλος κύκλος ύφεσης, λιτότητας, χρέους αλλά η ανάπτυξη. Έτσι, εκείνο που χρειάζεται άμεσα η χώρα είναι, μετά από την κατάργηση του μνημονίου, ένα εθνικό σχέδιο για ανάπτυξη και για παραγωγική ανασυγκρότηση. Και το λέω αυτό για να υπογραμμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν ονειρεύεται επιστροφή στο… 2009 αλλά στοχεύει στην οικοδόμηση ενός νέου παραδείγματος για τη χώρα, το οποίο θα στηρίζεται σε νέα παραγωγικά και οικονομικά πρότυπα. Επίσης προτεραιότητα έχει η δημιουργία μιας ασπίδας προστασίας για τους πιο αδύναμους, αυτούς που πλήττονται σήμερα αδυσώπητα από τις πολιτικές της τρικομματικής κυβέρνησης. Θα αποκαταστήσουμε τον κατώτερο μισθό στα προ του μνημονίου επίπεδα, γνωρίζοντας το δημοσιονομικό κόστος μίας τέτοιας ενέργειας – θεωρούμε όμως ότι είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Θα προχωρήσουμε σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις όπως σε ένα απλό, δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, στην καθιέρωση περιουσιολογίου αλλά και παράλληλα συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για κοινωνική δικαιοσύνη. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις – τομές που μόνο μια πολιτική δύναμη σαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που βρίσκεται μακριά από τη διαπλοκή που κρατά εγκλωβισμένες τις δυνάμεις του δικομματισμού στα δίκτυα της φαυλότητας, είναι σε θέση να τις φέρει σε πέρας».
Η αύξηση του ‘ευρωσκεπτικισμού’ θεωρείτε ότι ενισχύει την άποψη, ότι πλέον το ‘ευρώ δεν είναι ταμπού’;
«Ο ευρωσκεπτικισμός, όπως φαίνεται από την πρόσφατη ίδρυση ενός κόμματος κατά το ευρώ στη Γερμανία, τροφοδοτείται από τις ίδιες τις πολιτικές που αποδομούν το ευρώ, την ευρωζώνη, την ίδια την ΕΕ. Πρόκειται για τις πολιτικές της Γερμανίας, για τις οποίες εμείς από την αρχή της κρίσης έχουμε παρατηρήσει ότι αποτελούν πραγματική απειλή για το ευρώ. Οι πολιτικές της ύφεσης και της λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς είναι ακριβώς εκείνες που απειλούν συνολικά την αρχιτεκτονική του ευρώ και όχι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Από το ξεκίνημα της κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι αυτό καθαυτό το νόμισμα αλλά η πολιτική που ασκείται στο όνομά του. Και η σημερινή πολιτική είναι ακριβώς αντιπαραγωγική οικονομικά και άκρως επικίνδυνη κοινωνικά».
Εχετε υπάρξει θύμα επίθεσης από στέλεχος της Χρυσής Αυγής. Σας ανησυχεί η άνοδος της ακροδεξιάς; Πιστεύετε ότι μπορεί να έχει διάρκεια;
«Η Χρυσή Αυγή είναι μια άκρως επικίνδυνη, νεοναζιστική, οργάνωση που δεν διστάζει να κάνει χρήση βίας – αυτή είναι άλλωστε συστατικό στοιχείο της ιδεολογίας της. Είναι απολύτως θλιβερό το γεγονός ότι στα έδρανα της σημερινής Βουλής, εκεί που κάθεται ο Μανώλης ο Γλέζος, να κάθονται και οι βουλευτές μιας οργάνωσης που θαυμάζει τον Χίτλερ και τους γερμανούς κατακτητές… Η εξέλιξη αυτή είναι η θλιβερή κατάληξη των σαράντα ετών φαύλου και πελατειακού δικομματισμού, ο οποίος εξέθρεψε ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, με τη στήριξη μιας διαπλεκόμενης μιντιακής εξουσίας, που δεν κατάφερε, για παράδειγμα να επεξεργαστεί μια συνεκτική μεταναστευτική πολιτική. Άνοιξε έτσι το δρόμο για την άνοδο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, με εκφραστή τους ένα κόμμα με τα χαρακτηριστικά της Χρυσής Αυγής. Όσο δε τα δημοκρατικά κόμματα δεν συσπειρώνονται, χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς, όπως π.χ. κάνει η Νέα Δημοκρατία που επιχειρεί να «επαναπατρίσει ψήφους», τόσο το «φαινόμενο» Χρυσή Αυγή, αυτή η σαφής απειλή για τους δημοκρατικούς θεσμούς, όχι μόνο θα παραμένει στο προσκήνιο αλλά θα αποκτά και κοινωνικό βάθος. Είναι επίσης χαρακτηριστική η πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπογραμμίζει την ισχνή αντίδραση της Βουλής, της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης στις προκλήσεις της Χ.Α. ενώ κατηγορεί τους πολιτικούς ότι χρησιμοποιούν γλώσσα που στιγματίζει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες υποστηρίζοντας ότι «αυτό ενισχύει την επιρροή ρατσιστικών κομμάτων όπως η Χρυσή Αυγή». Νομίζω ότι πρόκειται για απολύτως ορθές παρατηρήσεις, που αναδεικνύουν την ουσία του προβλήματος και τις ευθύνες σε όλα τα επίπεδα».
Η εικόνα της Βουλής το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν είναι η καλύτερη. Ποιες είναι οι απαντήσεις στην κρίση δημοκρατίας;
«Η καλύτερη απάντηση στην κρίση δημοκρατίας είναι οι ριζικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο βίο που θα φέρνουν ένα νέο ήθος, θα εγγυώνται τη διαφάνεια και την λογοδοσία. Η εικόνα ενός κλειστού στους πολίτες και ανοικτού σε κάθε είδους συμφέροντα, όπως των μεγάλων ΜΜΕ, των τραπεζιτών, του ΣΕΒ, κ.α., πολιτικού συστήματος, είναι βούτυρο στο ψωμί κομμάτων όπως η Χ.Α.. Οι ακραίες, απλουστευτικές της προτάσεις βρίσκουν ευήκοα ώτα, στο πλαίσιο μιας αποπροσανατολισμένης κοινωνίας, που αναζητά σημεία αναφοράς. Το γεγονός ότι ένα τμήμα της βρίσκει αυτά τα σημεία αναφοράς σε ένα κόμμα όπως η Χ.Α. πρέπει να προβληματίσει όλα τα δημοκρατικά κόμματα. Ολιγωρίες εδώ δεν χωρούν. Και η ευθύνη της κυβέρνησης είναι σοβαρή γιατί αυτή έχει στα χέρια της την πρωτοβουλία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει δεσμευθεί δημόσια ότι θα προχωρήσει και σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη και θα διαφυλάσσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς. Πρέπει όμως να μην ξεχνάμε ότι η καλύτερη διαφύλαξη των θεσμών γίνεται με το παράδειγμα που δίνουν τα ίδια τα κόμματα, οι ίδιοι οι πολιτικοί. Εξ ου και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δίνουμε μεγάλη σημασία σε ένα νέο ήθος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εντός κι εκτός Βουλής».
Μπορεί να εξελιχθεί σε ‘αγκάθι’ η πολυφωνία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ;
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει στην κουλτούρα του την πολυφωνία, τον πλουραλισμό των απόψεων. Πολλές φορές η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά προσπαθεί να το εκμεταλλευθεί αυτό. Ωστόσο ακριβώς αυτή η πολυφωνία αποτελεί και τον πλούτο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Έναν πλούτο που δεν σκοπεύουμε να απεμπολήσουμε επειδή έτσι το θέλουν οι επικοινωνιακοί εγκέφαλοι της Συγγρού. Γιατί πολυφωνία δεν σημαίνει κακοφωνία. Αλλά σημαίνει πλούτο απόψεων και αναλύσεων. Και τούτο σε συνάρτηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι ένα βαθιά δημοκρατικό και όχι αρχηγικό κόμμα, όπου όλοι έχουν το δικαίωμα της άποψης και της έκφρασής της. Ένα κόμμα, με άλλα λόγια, που τη δημοκρατία δεν την έχει στα χαρτιά αλλά την εφαρμόζει καθημερινά στην πράξη».
Είστε υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με δυνάμεις της αριστεράς ή με κόμματα αντιμνημονιακής κατεύθυνσης, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες;
«Είμαστε υπέρ του να βγει η κοινωνία από τη σημερινή κρίση όσο το δυνατόν συντομότερα. Γιατί η πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης κάθε μέρα που περνά προκαλεί βαθιά καταστροφή. Καταστροφή που υπονομεύει το έργο της αυριανής κυβέρνησης. Στόχος μας λοιπόν είναι να εγκαταλείψει την εξουσία όσο το δυνατόν συντομότερα τούτη η κυβέρνηση, προκειμένου να μιλήσει, μέσα από τις κάλπες, ο λαός. Αν ο τελευταίος το θελήσει, μπορεί να δημιουργηθεί μια αριστερή κυβέρνηση με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, η οποία θα αναλάβει το βαρύ έργο ανόρθωσης της χώρας – της οικονομίας και της κοινωνίας. Ωστόσο κάθε ώρα που η σημερινή κυβέρνηση παραμένει στη θέση της, αυτό το έργο της μελλοντικής κυβέρνησης γίνεται όλο και δυσκολότερο… Δεν πρέπει επίσης να παραβλέπουμε ότι πέραν της οικονομίας, αυτές οι πολιτικές λιτότητας ξεθεμελιώνουν και το πολιτικό σκηνικό, διαβρώνοντας τα κατεστημένα κόμματα, δημιουργώντας νέα, προκαλώντας σειρά ανακατατάξεων που αντιστοιχούν στις αλλαγές στην κοινωνία. Εκείνο που ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι η δημιουργία ενός όσο το δυνατόν πλατύτερου κοινωνικού μετώπου που θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα – δεν μας ενδιαφέρουν οι συμμαχίες κορυφής, οι ετικέτες ή οι συμμαχίες μηχανισμών».
Οι νέοι είναι οι σημερινοί ηττημένοι..ήδη διαμορφώνεται «η γενιά του ΟΑΕΔ». Πως ανακτά την εμπιστοσύνη του στο πολιτικό σύστημα ένας νέος σήμερα;
«Επί σαράντα χρόνια, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κυβέρνησαν τη χώρα, δημιουργώντας ένα διαφθαρμένο, πελατειακό σύστημα, χωρίς να βάλουν τις βάσεις για μια υγιή οικονομία, προωθώντας την ιδεολογία του ατομικισμού, στο πλαίσιο μιας κοινωνίας της συναλλαγής. Και ας μην ξεχνάμε ότι η οικονομική κρίση δεν δημιουργήθηκε εκ του μηδενός τα τελευταία χρόνια, αλλά είχαν προηγηθεί δεκαετίες στρεβλής ανάπτυξης, που δημιουργούσε ανισότητες και διαφθορά. Η συστηματική καταπολέμηση όλων των πτυχών της τελευταίας, η εγκαθίδρυση δημοκρατικής λογοδοσίας, η διασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών για όλους, αποτελούν εκείνες τις δικλείδες που μπορούν να προσελκύσουν ξανά τους νέους, που δικαίως έχουν απορρίψει την πολιτική. Κυρίως την πολιτική παλαιάς κοπής, εκείνη των πελατειακών συμφερόντων και της διαφθοράς. Η αντίδραση των νέων είναι ορθή και έχουμε την υποχρέωση να ανταποκριθούμε, ανατρέποντας τις αιτίες του φαύλου αυτού συστήματος».
Ο Τζωρτζ Οργουελ είχε πει ότι ο «αριστερός είναι ο λάτρης της εξουσίας, χωρίς εξουσία»…
«Τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν τον ενδιαφέρει η εξουσία για την εξουσία. Αλλά η εξουσία στην υπηρεσία των πολιτών, και κυρίως των πιο αδύναμων, εκείνων που δεν έχουν φωνή. Δεν τον ενδιαφέρει η εξουσία για την ανακατανομή της υπέρ των μεγάλων και ισχυρών συμφερόντων, όπως κάνει π.χ. η σημερινή κυβέρνηση υπέρ των τραπεζών και των διαπλεκόμενων ΜΜΕ. Εκείνο που ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι η εξουσία ως εργαλείο ανακατανομής του πλούτου στο πλαίσιο ενός προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».
Θα ήθελα να μου σχολιάσετε το γεγονός της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, να μην συμμετέχει πλέον κανένα στέλεχος του κόμματος σας στην εκπομπή “ΑΝΑΤΡΟΠΗ” του Γιάννη Πρετεντέρη.
«Η απόφαση αυτή δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα. Εκείνο που θέλει να καταγγείλει είναι η συντονισμένη απόπειρα, από πολιτικούς χώρους (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) και από συγκεκριμένα ΜΜΕ, να περάσουν στην κοινή γνώμη την επικίνδυνη όσο και αβάσιμη κατηγορία περί των «δύο άκρων». Περί της ταύτισης δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μια βαθιά δημοκρατικής πολιτικής δύναμης με την νεοναζιστική, βίαιη Χρυσή Αυγή. Αυτή η προσπάθεια συνολικά φανερώνει την ένδεια επιχειρημάτων προκειμένου να στηριχθεί ένας παραπαίων πολιτικός χώρος, το ΠΑΣΟΚ και ένας καταρρέων πολιτικός ηγέτης, ο κ. Βενιζέλος. Νομίζω ότι τα κίνητρα είναι τόσο διάφανα, που οι πάντες αντιλαμβάνονται και τη στόχευση του δημοσιογράφου και του πολιτικού χώρου, τον οποίο υποστηρίζει. Αν κάποιοι πολιτικο-μιντιακοί κύκλοι θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα κάθεται να παρακολουθεί αμέτοχος τις αήθεις επιθέσεις εναντίον του από τα οργανωμένα μεγαλοσυμφέροντα, χωρίς να αντιδρά, κάνουν μεγάλο λάθος. Η απάντηση θα δίδεται και δεν θα επιδέχεται αμφισβήτησης. Οπως συνέβη και πρόσφατα».