fbpx

Της Ρένας Δούρου, Δημοσιεύθηκε στο “Φύλο Συκής”, 20 Μαΐου 2013

Η συζήτηση στη Βουλή του Αφγανιστάν κράτησε δύο ώρες και απέδειξε πόσος δρόμος χρειάζεται ακόμη να διανυθεί ως ότου να υπάρξει πρόοδος σε ό,τι αφορά στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών στην πολύπαθη χώρα. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές συζητούσαν την τροποποίηση του νόμου για τη βία κατά των γυναικών. Ένας νόμος που απαγόρευε τη βία κατά των γυναικών, τους γάμους μεταξύ ανηλίκων και τους αναγκαστικούς γάμους, είχε τεθεί σε ισχύ με προεδρικό διάταγμα του Χαμίντ Καρζάι το 2009, και δεν χρειαζόταν την έγκριση των βουλευτών… Μάλιστα εκατοντάδες άνδρες είχαν διωχθεί, βάσει του νόμου, και φυλακιστεί…

Ωστόσο, η Φαούζια Κούφι, επικεφαλής της Επιτροπής Γυναικών της Βουλής (που επέζησε ενέδρας των Ταλιμπάν πριν από δύο χρόνια), επέμεινε να περάσει από τη Βουλή, προκειμένου να καταστεί μη αναστρέψιμος. Οι κακές γλώσσες λένε ότι το έκανε και για τις πολιτικές  προσωπικές φιλοδοξίες… Ωστόσο, μια μερίδα γυναικών – ακτιβιστριών, μεταξύ τους και η πολύ γνωστή βουλευτής Ζάχρα Νάντερι, είχαν ταχθεί κατά της έγκρισης του Νόμου Κατά της Βίας κατά των Γυναικών, από τη Βουλή, φοβούμενες αυτό ακριβώς που συνέβη: ότι δηλαδή οι συντηρητικοί βουλευτές θα επιχειρούσαν να το τον «κατεδαφίσουν», βάζοντάς τον στο… ντουλάπι… Όπερ και εγένετο. Η τελική συζήτησή του αναβλήθηκε χωρίς να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία…

Οι συντηρητικοί βουλευτές εναντιώθηκαν σε τουλάχιστον οκτώ άρθρα του νόμου, συμπεριλαμβανομένου εκείνου που κρατούσε τη νόμιμη ηλικία γάμου για τις γυναίκες στα 16 χρόνια, αυτού που αφορούσε σε ιδρύματα περίθαλψης γυναικών που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας καθώς κι εκείνου που περιόριζε τον επιτρεπόμενο αριθμό γυναικών συζύγων στις δύο. Οι περισσότεροι από αυτούς υποστήριξαν ότι πολλές από τις διατάξεις παραβιάζουν τον ισλαμικό νόμο. Ότι ο νόμος είναι «μη ισλαμικός» («un-islamic» όπως επί Μπους στις ΗΠΑ γινόταν λόγος για «un-american» ενέργειες)…

«Είναι λάθος μια γυναίκα και ένας άνδρας να μην μπορούν να παντρέψουν την κόρη τους μέχρις ότου να γίνει 16 ετών», είπε ο Ομπαϊντουλάχ Μπαρεκζάι, βουλευτής της νοτιοανατολικής επαρχίας Ουρουζγκάν. Για τους άνδρες το όριο ηλικίας είναι 18 ετών. Ο βουλευτής μάλιστα έφερε τα ιστορικό παράδειγμα ενός συνοδοιπόρου του Προφήτη Μωάμεθ, του Χάζρατ Άμπου Μπακρ Σίντικ, που πάντρεψε την κόρη του στα επτά της χρόνια!!!

Στο τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής, Αμπντούλ Ραούφ Ιμπραχίμι, δήλωσε ότι το σώμα θα επανεξετάσει το νόμο αργότερα, χωρίς να διευκρινίσει το πότε ακριβώς. Αυτή η άκρως αρνητική εξέλιξη πάει πίσω τη σκληρή, πολύχρονη προσπάθεια των αφγανών γυναικών για την αντιμετώπιση τόσο της βίας όσο και των αναγκαστικών σε πολύ μικρή ηλικία – ειδικά στην ύπαιθρο οι γάμοι μεταξύ ανηλίκων είναι θεσμός… Η εξέλιξη αυτή, πέραν των άλλων, αποδεικνύει και το πόσο δύσκολο είναι να αλλάξουν παγιωμένες νοοτροπίες, ανακατεμένες μάλιστα με αμφισβητούμενες θρησκευτικές ερμηνείες. Και ότι ένας νόμος δεν αρκεί. Πόσο μάλλον όταν επιχειρείται και να καταργηθεί…

Share This