Συνέντευξη της Ρένας Δούρου στην Free Sunday και την Αγγελική Σπανού, 23 Ιουνίου 2013
-Ζητάτε όχι εκλογές εδώ και τώρα;
Μετά από την κατάρρευση της τρικομματικής οι εκλογές επιβάλλονται. Δεν τις θεωρούμε αυτοσκοπό αλλά είναι ο μοναδικός δημοκρατικός τρόπος να εκφράσει ο λαός την άποψή του για τα όσα συμβαίνουν. Η απόφαση Κουβέλη να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση οφείλει να οδηγήσει στις κάλπες. Η δικομματική κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση – φάντασμα με χρόνο λήξης. Το να υποστηρίζεται ότι οι εκλογές αποτελούν κίνδυνο για τη σταθερότητα, κλπ, είναι άκρως επικίνδυνο. Οι εκλογές είναι ύψιστη δημοκρατική διαδικασία. Πραγματικό κίνδυνο για τη δημοκρατία αποτελούν όσοι, εντός κι εκτός Ελλάδας, ιεραρχούν τη «συνέχιση του προγράμματος», των «μεταρρυθμίσεων» πάνω από τις εκλογές. θα τολμούσαν το Βερολίνο ή οι Βρυξέλλες να υπαγορεύσουν σε άλλο κυρίαρχο κράτος το χρόνο των εκλογών; Οτιδήποτε άλλο συνιστά παραδοχή ότι η Ελλάδα έχει καταστεί αποικία χρέους, όπου οι δανειστές αποφασίζουν για τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου των εκλογών.
–Ποιες είναι οι δυνητικές κυβερνητικές συνεργασίες για τον ΣΥΡΙΖΑ; Το Αριστερό Ρεύμα λέει ευθέως ότι θέλει συνεργασία με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η άποψή σας ποια είναι;
Έχουμε πολλές φορές επαναλάβει ότι το ζητούμενο δεν είναι το άθροισμα των ποσοστών αλλά η δημιουργία μιας πραγματικής κοινωνικής δυναμικής. Στην πολιτική δεν κάνουμε αριθμητική αλλά δημιουργούμε τις προϋποθέσεις κοινωνικής αλλαγής με τις πλατύτερες δυνατές συμμαχίες. Χωρίς δογματισμούς. Άλλωστε την κουλτούρα των συνεργασιών την έχει μέσα του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που είναι συμμαχία δυνάμεων, κομμάτων, οργανώσεων. Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό τον κάνει ξεχωριστό και του δίνει τη δυναμική του. Ακριβώς αυτή τη δυναμική θέλουμε να μεταφέρουμε και στην κοινωνία.
-Σε σχέση με την υπόθεση της ΕΡΤ, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετική από αυτή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ;
Από το ξεκίνημα της κρίσης στην ΕΡΤ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επέμεινε στην ανάγκη επαναλειτουργίας της, επισημαίνοντας ότι η περίπτωση αυτή ήταν άλλος ένας κρίκος στην πολιτική της τρικομματικής, ακόμη τότε, κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει αναδείξει, εντός κι εκτός Βουλής, ότι δεν μπορεί να γίνει μεταρρύθμιση με την απόλυση των 2.600 εργαζομένων, το υπό διαμόρφωση μονοπώλιο του ιδιωτικού παρόχου για το ψηφιακό σήμα που είναι κρίσιμης σημασίας… Από την πλευρά της, η απόφαση Κουβέλη, μετά από κάποιες αμφιταλαντεύσεις, να επιμείνει στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ήλθε να αλλάξει τα κυβερνητικά δεδομένα και να δρομολογήσει καταλυτικές εξελίξεις, που πρέπει να οδηγήσουν, όπως ήδη επεσήμανα, σε εκλογές.
Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας με συνέπεια τον κατήφορό του, επέμεινε στο τέλος της ΕΡΤ, αδιαφορώντας για τα ζητήματα δημοκρατίας και συνταγματικότητας που αυτή έθετε. Και βέβαια η εμμονή του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει αυτή την πραξικοπηματική απόφαση Σαμαρά, πηγαίνει πολύ μακρύτερα. Έχει να κάνει την πλήρη υποστήριξη του «προγράμματος σταθερότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής», δηλαδή της καταστροφικής λιτότητας και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των δανειστών. Ο κ. Βενιζέλος συνδέει πλέον ευθέως την πολιτική του επιβίωση όχι μόνο με το κλείσιμο της ΕΡΤ αλλά με όλες τις αποφάσεις Σαμαρά. Έχει γίνει το πολιτικό του alter ego, μια κατάντια για τον επικεφαλής ενός κόμματος που πλέον το «σοσιαλιστικό» της ονομασίας του είναι κενό περιεχομένου. Η δημιουργία λοιπόν μίας νέας ΥΕΝΕΔ, που θα είναι η master’s voice της κυβέρνησης, ταιριάζει απόλυτα στην φιλοσοφία του νέου πολιτικού υβριδίου που δημιουργήθηκε : του σαμαροβενιζελισμού. Το υβρίδιο αυτό χαρακτηρίζεται από αυταρχισμό έναντι της κοινωνίας και απόλυτη δουλικότητα έναντι των δανειστών. Και δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τη συστηματική προσφυγή σε αυταρχικά μέτρα στο μέλλον.
-Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναπροσλάβει όσους απολυθούν από το Δημόσιο;
Το κρίσιμο είναι να ξεφύγουμε από τη φιλοσοφία των κεκαλυμμένων απολύσεων υπό τη μορφή «κινητικότητας», κ.α. Και το άμεσο είναι να αποφευχθεί η απόλυση των 2.600 εργαζόμενων της ΕΡΤ. Γιατί η ΕΡΤ λειτουργεί ως το υπόδειγμα. Η δική μας κεντρική αντίληψη είναι ότι οι απολύσεις δεν μπορούν να συνιστούν μέθοδο εξυγίανσης του δημοσίου. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ο κινητήριος μοχλός της απαραίτητης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας είναι ένας αποτελεσματικός, μακριά από τις κομματικές λογικές, απαλλαγμένος από τη διαφθορά δημόσιος τομέας. Μέχρι σήμερα τα κόμματα εξουσίας τον εκμεταλλεύτηκαν, τον ξεζούμισαν και τώρα, συνειδητά, τον απομειώνουν, στο όνομα μιας καταστροφικής για την κοινωνία και οικονομία πολιτικής. Είναι φανερό ότι στα κόμματα αυτά είναι άγνωστη η έννοια της αιδούς…
–Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις πολιτικές εξελίξεις; Τι βλέπετε μπροστά;
Κυρία Σπανού, σήμερα, μετά από την απόσυρση των υπουργών της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση Σαμαρά, η κυβέρνηση αυτή δεν υφίσταται. Ο κ. Κουβέλης έκανε ένα βήμα, το οποίο οφείλει να ολοκληρώσει, να μην μείνει μετέωρο. Οφείλει να μην δώσει κοινοβουλευτική στήριξη στο αυταρχικό, αντικοινωνικό υβρίδιο του «σαμαροβενιζελισμού».
Ο κ. Βενιζέλος, αφού μετέτρεψε το ΠΑΣΟΚ σε συνιστώσα της ΝΔ, συμπαρατάσσεται όχι με το λαό αλλά με τον μόνο παράγοντα που έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θέλει εκλογές, δηλαδή τους δανειστές. Πέραν της Γερμανίας, και το ΔΝΤ έσπευσε να προειδοποιήσει, εμμέσως πλην σαφώς, για διακοπή των χρημάτων του δανείου. ΠΑΣΟΚ όπως ΔΝΤ. Τουλάχιστον ο κ. Βενιζέλος είναι συνεπής: όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν έφερνε το ΔΝΤ στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, έτσι και αυτός σήμερα συμπαρατάσσεται με το ΔΝΤ, επιτείνοντας τους εκβιασμούς, λειτουργώντας ουσιαστικά ως πέμπτη φάλαγγα σε βάρος της πατρίδας.
–Με τόση φτώχεια και ανεργία δεν θα έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με διαφορά της ΝΔ;
Αφού υπενθυμίσω ότι οι δημοσκόποι «έχασαν» το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στις περσινές εκλογές, να σας πω το εξής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ξεχωρίζει από τον διαφορετικό λόγο που αρθρώνει ως αξιωματική αντιπολίτευση. Στηρίζουμε τα κινήματα, καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις, δεν χαϊδεύουμε αυτιά. Επικοινωνούμε με την κοινωνία, όχι ex cathedra αλλά μέσα από διαδικασίες ζύμωσης, ανταλλαγής απόψεων, προτάσεων. Κανείς δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Για εμάς οι μεσιανικές λογικές των δήθεν παντοδύναμων κομμάτων, έχουν τελειώσει. Και αυτό φάνηκε και το 1981. Δεν διεκδικούμε την εξουσία εκ μέρους του λαού, για να τον εκπροσωπήσουμε. Δεν ζητάμε από τους πολίτες λευκή επιταγή αλλά μαζική κινητοποίηση για τη συνδιαμόρφωση των προϋποθέσεων για τις βαθιές αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος.
-Η κριτική που ασκείται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν είναι κοστολογημένο. Διαφωνείτε;
Όπως ήδη σας ανέφερα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ διαφέρει από τα άλλα κόμματα γιατί ως αντιπολίτευση δεν βολεύεται και δεν υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια, όπως έκαναν συστηματικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ευτελίζοντας το δημόσιο λόγο και υπονομεύοντας την πολιτική. Ποιος έχει ξεχάσει τις υποσχέσεις, κοστολογημένες, του κ. Σαμαρά στο Ζάππειο 1 και 2; Όπως για παράδειγμα για τον ΦΠΑ της εστίασης…
Εμείς κτίζουμε μεθοδικά, ήδη από τότε που βρισκόμασταν στο 4%, την πρότασή μας, υποδεικνύοντας ότι η κρίση δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά ευρωπαϊκό, συστηματικό, που χρήζει ανάλογης αντιμετώπισης. Βρισκόμαστε έτσι στη διαδικασία διαρκούς, δημόσιας επεξεργασίας συγκεκριμένων θέσεων. Για τα χρεοκοπημένα νοικοκυριά, για την ανάγκη φορολογικής μεταρρύθμισης, για τα ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΡΤ, την ανεργία, κ.α.. Με συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συνθέτει τις ψηφίδες της κυβερνητικής του πρότασης, λαμβάνοντας υπόψη του τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση. Και υπογραμμίζοντας την ανάγκη αλλαγής ρότας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Γιατί το θέμα είναι οι πολιτικές και όχι οι αριθμοί, οι οποίοι μπορεί να ευημερούν τη στιγμή που η κοινωνία ισοπεδώνεται.