Συνέντευξη της Ρένας Δούρου στην εφημερίδα Άποψη του Νότου και τον Κωστή Μανιδάκη, 15 Οκτωβρίου 2013
Κυρία Δούρου είστε μια νέα γυναίκα που όλοι εμείς σας γνωρίσαμε από την τηλεόραση με την δυναμική σας παρουσία στη βουλή αλλά και σε τηλεοπτικές συζητήσεις. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για σας για να σας γνωρίσουμε καλλίτερα;
Σε όλη μου τη ζωή μέχρι σήμερα υπάρχει ένα κόκκινο νήμα. Είναι αυτό της συμμετοχής στα κοινά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Και όταν λέω «κοινά» εννοώ τη συμμετοχή στην κοινωνική διαδικασία υπό την πολιτική της έννοια, με εκείνη δηλαδή της συμμετοχής της Αγοράς του Δήμου. Τούτο δηλαδή σημαίνει ότι η Πολιτική αντιμετωπίζεται με την πλήρη, κοινωνική της έννοια, όχι δηλαδή ως κάποιου είδους ‘καριέρα’, μέσο προσπορισμού οφέλους ή αυτοπροβολής. Άλλωστε μέχρι να εκλεγώ βουλευτής εργαζόμουν στον ιδιωτικό τομέα, στις εκδόσεις βιβλίων, και παράλληλα μετείχα στους φοιτητικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς αγώνες. Δεν θα μπορούσα ποτέ να σκεφθώ τη ζωή μου με διαφορετικό τρόπο, μακριά από τον αγώνα για πολιτικές, κοινωνικές διεκδικήσεις. Μακριά από τη συντροφικότητα, το πάθος του αγώνα, των πορειών, των διεκδικήσεων. Δεν θα ξεχάσω ποτέ για παράδειγμα, την πορεία στη Γένοβα το 2001 και τη δολοφονία του Κάρλο Τζουλιάνι. Η δέσμευση, η συμμετοχή και ο αγώνας δεν είναι θέμα δημόσιου ή ιδιωτικού βίου. Είναι απλά θέμα προσωπικής επιλογής.
Είστε υπεύθυνη του τομέα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ .Τομείς πολύ μεγάλης ευθύνης. Συνοδεύετε τον Πρόεδρο του κόμματός σας στα ταξίδια του στο εξωτερικό ακριβώς με αυτήν σας την ιδιότητα. Θα θέλατε να μας πείτε ποια είναι η μέχρι τώρα εμπειρία σας από αυτές τις επαφές με κυβερνήσεις, κόμματα και προσωπικότητες του εξωτερικού σχετικά με την κατάσταση που βιώνει ο λαός και η χώρα μας και την παγκόσμια κατάσταση.
Ο στόχος όλων των διεθνών ταξιδιών των αντιπροσωπειών του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο, είναι διπλός. Αφενός θέλουμε να διεθνοποιήσουμε την κατάσταση στη χώρα μας, τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για την κοινωνία η πολιτική της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης. Και αφετέρου θέλουμε να παρουσιάσουμε στους ξένους συνομιλητές μας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να μπει καταρχήν τέλος στη σημερινή καταστροφή και παράλληλα να ξεκινήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Και πρέπει να σας πω εδώ ότι η υποδοχή που συναντάμε φανερώνει την έλλειψη πρωτοβουλιών εκ μέρους των μνημονιακών κυβερνήσεων που δεν επεδίωξαν καμία σοβαρή στρατηγική συμμαχιών και δεν έθεσαν ποτέ με σαφήνεια, ένα διαφορετικό πρόγραμμα, πέραν εκείνου της λιτότητας και των περικοπών των δημοσίων δαπανών.
Δύο μέρες τώρα παρακολουθείτε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις στην μαρτυρική Βιάννο. Πολλά στοιχεία και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Η Γερμανία έχει οφειλές προς την χώρα μας από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο τις οποίες αρνείται μα διάφορα τεχνάσματα να ικανοποιήσει. Άλλο βέβαια οφειλές και άλλο αποζημιώσεις. Ποια είναι η σημερινή Γερμανία κυρία Δούρου είναι σύμμαχος, είναι φίλη, είναι έντιμος εταίρος ή μήπως είναι αφεντικό;
Η Ελλάδα έχει έναντι της Γερμανίας ένα νομικά δίκαιο, πολιτικά ορθό και, το κυριότερο, ηθικά επιβεβλημένο αίτημα. Με άλλα λόγια ένα αίτημα που οφείλει το Βερολίνο, για λόγους ηθικής και όχι οικονομικής ή συγκυριακής τάξης, να εκπληρώσει. Ακόμη κι αν επρόκειτο για ένα μάρκο, όπως μας θυμίζει ο Μανωλης Γλέζος στο πρόσφατο βιβλίο του, θα έπρεπε να το καταβάλει η Γερμανία ως εκπλήρωση αυτού του χρέους. Δεν μιλάμε δηλαδή για κανενός είδους συμψηφισμό αλλά για την τήρηση του διεθνούς δικαίου. Του δικαίου, πάνω στο οποίο στηρίζονται οι σχέσεις μεταξύ των κρατών. Διαφορετικά μιλάμε για ζούγκλα αυθαιρεσίας που αναιρεί τις αρχές του ανθρωπισμού. Ακριβώς για τους λόγους αυτούς ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την άνοιξη, ξανά στη Βουλή, το θέμα ζητώντας τη σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκειμένου να ασκηθεί ευρύτερη πίεση για την ικανοποίηση αυτού του ώριμου και δίκαιου αιτήματος του λαού μας. Ένα αίτημα που δεν απευθύνεται στην ισχυρότερη σήμερα οικονομία της Ευρώπης αλλά στην πρώην κατοχική δύναμη που ευθύνεται για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, για την αρπαγή πολιτιστικών κειμηλίων, έναντι της μοναδικής χώρας που δεν έχει αποζημιωθεί σε αντίθεση με τις άλλες χώρες – θύματα του ναζισμού. Δεν πρόκειται λοιπόν για νομικό ζήτημα αλλά για αμιγώς πολιτικό. Και ξέρετε; Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να δεχθεί να εκπληρώσει την οφειλή της έναντι της χώρας μας : γιατί έτσι θα βρεθεί στη στέρεη πλευρά της ηθικής διάστασης των διεθνών σχέσεων. Θα αποδείξει έμπρακτα ότι είναι μια ισχυρή χώρα που σέβεται το Δίκαιο. Και δεν επιδιώκει να επιβάλλει το δίκαιο του ισχυρότερου.
Με τέτοιους εταίρους τι είδους Ευρώπη μπορούμε να προσδοκούμε ότι θα οικοδομήσουμε; Ευρώπη των λαών πάντως μου φαίνεται δύσκολο αν όχι ουτοπικό.
Τίποτε δεν είναι ουτοπικό από την στιγμή που με αγώνες μαζικούς, με επιμονή και σταθερή στρατηγική, μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Όμως τίποτε δεν μπορεί να γίνει από μια χώρα, έναν λαό μόνο του. Μόνο μέσα από μέτωπα συμμαχίας των λαών, κατά των πολιτικών των μνημονίων που πρεσβεύουν οι πλεονασματικές χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, δηλαδή η Γερμανία και οι σύμμαχοί της, μπορεί να ξεκινήσει η πορεία ανατροπής. Και τούτο γιατί πλέον η διαχωριστική γραμμή είναι μεταξύ πλεονασματικών και ελλειμματικών χωρών – αυτό είναι το νέο πεδίο αντιπαράθεσης προκειμένου να αναζωογονήσουμε μια αποξηραμένη ευρωπαϊκή ιδέα, με τους χυμούς της διεθνιστικής αλληλεγγύης, της απασχόλησης, της ανάπτυξης. Τίποτε δεν είναι δεδομένο, όλα εξαρτώνται από τη δική μας βούληση, τη βούληση των λαών και των κοινωνιών.
Το άλμα του κόμματός σας στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σας έφερε μπροστά σε απροσδόκητες ευθύνες. Σήμερα όλοι οι Έλληνες διαπιστώνουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν στο λαό και την χώρα αυτοί που κυβέρνησαν τον τόπο. Το κόμμα σας καλεί τον λαό να διώξει την κυβέρνηση και να στείλει με την ψήφο του εσάς στην κυβέρνηση για να σώσετε τον λαό και την χώρα από την ολική καταστροφή ακλουθώντας μια άλλη πολιτική. Κυρία Δούρου είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε αυτή την χρεοκοπημένη χώρα και είναι εφικτή μια άλλη πολιτική αφού τα λεφτά τα κρατάνε άλλοι;
Η κυβέρνηση του σαμαροβενιζελισμού όσο παραμένει στην εξουσία, τόσο μεγαλύτερη ζημιά προκαλεί στην κοινωνία. Και το κυριότερο: καταστρέφει, ακυρώνει το μέλλον της χώρας, καταστρέφοντας ό,τι μπορεί να χρησιμεύσει για μελλοντική ανάπτυξη. Μία τέτοια λοιπόν εξέλιξη δεν θα συμβεί αυτόματα αλλά μόνο μέσα από τους οικονομικούς και κοινωνικούς αγώνες. Αυτούς τους αγώνες που μπορεί να αλλάξουν τους συσχετισμούς δυνάμεων, έτσι ώστε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα ακυρώσει τα μνημόνια και θα επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση. Δεν πρόκειται για μια εύκολη πορεία και ποτέ δεν υποσχεθήκαμε θαύματα. Είναι όμως μια υποχρεωτική πορεία προκειμένου να ανακτήσει η χώρα μας την αξιοπρέπειά της, να μπει τέλος στην κοινωνική καταστροφή και να εισέλθει η Ελλάδα σε νέα πορεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή, όχι όμως μόνος του, σαν παντοδύναμος παντογνώστης. Αλλά θέλει να κυβερνήσει μαζί με το λαό, για τον λαό. Γνωρίζουμε ότι μπροστά μας η πορεία είναι δύσβατη, με την στήριξη του λαού, με κοινό αγώνα μαζί του, θα ανοίξουμε τον δρόμο για να κερδίσει ξανά ο λαός μας την αξιοπρέπειά του.
Ποιες είναι οι συνέπειες των δεσμεύσεων που προκύπτουν από τις δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια στην εθνική κυριαρχία της Ελλάδας;
Μνημόνια και δανειακές συμβάσεις ουσιαστικά αναιρούν την κυριαρχία της χώρας, και όχι μόνο τη δημοσιονομική. Πλέον η χώρα μετατρέπεται σε χώρα υποτελή, χωρίς περιθώριο αυτόνομης χάραξης πολιτικής. Περνάει δηλαδή η Ελλάδα σε καθεστώς αποικίας χρέους, στον ευρωπαϊκό χώρο. Μετατρέπεται σε χώρα περιορισμένων αρμοδιοτήτων και ευθύνης…
Μεγάλες ανακατατάξεις γίνονται και άλλες επιχειρούνται στο γειτονικό γεωστρατηγικό περιβάλλον. Στον εμφύλιο της Συρίας παρακολουθούμε φανερές προθέσεις και υποψιαζόμαστε άλλες κρυφές προθέσεις μεγάλων παικτών της παγκόσμιας σκακιέρας και ένα λαό να ματώνει και να παίρνει τον δρόμο της προσφυγιάς. Πόλεμος εδώ, πόλεμος εκεί, ο ΟΗΕ έχει χάσει την αξιοπιστία του ο ανθρώπινος πολιτισμός αντί να κάνει βήματα μπροστά κάνει βήματα προς τα πίσω. Πού πορεύεται η ανθρωπότητα κυρία Δούρου;
Είπατε ότι ο ΟΗΕ έχει χάσει την αξιοπιστία του. Πράγματι αναξιόπιστο τον θέλουν οι μεγάλες δυνάμεις εκείνες που επιθυμούν να λειτουργούν στη διεθνή σκηνή αυθαίρετα, στη βάση του δίκαιου του ισχυρότερου. Οι προοδευτικοί πολίτες και τα κινήματα δεν πρέπει να επιτρέψουν να γίνει κάτι τέτοιο, να επικρατήσει δηλαδή ο νόμος της ζούγκλας. Η Ελλάδα οφείλει να πρωτοστατεί στην ενίσχυση του ΟΗΕ ωστόσο όταν πριν από λίγα χρόνια έκλεισε τα γραφεία του στην Αθήνα χωρίς δυστυχώς να προκληθούν αντιδράσεις. Ο ΣΎΡΙΖΑ πάντως τάσσεται σταθερά υπέρ της διατήρησης της κεντρικής θέσης του ΟΗΕ στο πλαίσιο της διεθνούς αρχιτεκτονικής. Ο διεθνής οργανισμός και ο καταστατικός του είναι οι καλύτερες ασπίδες προστασίας του διεθνούς δικαίου. Υπό το πλαίσιο αυτό, οι τελευταίες εξελίξεις, που απομάκρυναν – έστω και προσωρινά – τον πόλεμο κατά της Συρίας αποτελούν θετικό παράγοντα. Η διαδικασία επέστρεψε στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της διεθνούς νομιμότητας, όπου και πρέπει να παραμείνει, και αυτό δεν μπορούν παρά να το χαιρετίσουν όλοι οι δημοκρατικοί λαοί του κόσμου.
Φτώχεια και πόλεμοι αναγκάζουν τους ανθρώπους να μεταναστεύουν. Οι Έλληνες ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Μετά το 1990 η Ελλάδα ήταν και αυτή μια χώρα που άρχισε να δέχεται χιλιάδες ξένους που είτε έψαχναν μια δουλειά είτε ήθελαν να περάσουν σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένοι από τις ποιο διαφορετικές χώρες ψάχνουν για μια σανίδα σωτηρίας στη χώρα μας. Το πρόβλημα υπάρχει κυρία Δούρου. Οι Έλληνες και οι Κρητικοί φυσικά χωρίς να είναι ξενόφοβοι ή ρατσιστές συχνά δυσανασχετούν με διάφορους τρόπους ,από την συνεχώς διογκούμενη ανασφάλεια λόγω της αυξανόμενης εγκληματικότητας και μικροεγκληματικότητας. Το πρόβλημα θέλει ΛΥΣΗ. Εσείς τι θα κάνετε αν γίνετε κυβέρνηση;
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει σταθερά την ανάγκη εκπόνησης μιας συνεκτικής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία θα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ευρωπαϊκές πολιτικές και πόρους. Για αυτό άλλωστε και ζητάμε την κατάργηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, που συνιστά λάθος διαδικασία καθώς επιβαρύνει υπέρμετρα τις χώρες- πύλες εισόδου, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Όμως τότε η κυβέρνηση τον ψήφιζε, αγνοώντας επιδεικτικά την κριτική της Αριστεράς, που προειδοποιούσε για τις αρνητικές συνέπειες. Είναι λοιπόν απαραίτητη η αναθεώρηση του ευρωπαϊκού μεταναστευτικού δικαίου χωρίς τούτο να σημαίνει ότι απαλλάσσεται η Ελλάδα από τις δικές της σοβαρές ευθύνες για συνεκτική, σοβαρή μεταναστευτική πολιτική. Για παράδειγμα το… υπερθέαμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, στήθηκε σαν το γεφύρι της Άρτας: με το αίμα δηλαδή ξένων εργατών που ήσαν απαραίτητοι όσο εργάζονταν ανασφάλιστοι και περιττοί όταν ζητούσαν αξιοπρεπή ζωή… Παράλληλα κάποιοι συμπολίτες μας βρίσκουν εύκολο τρόπο κέρδους και φοροδιαφυγής, εκμεταλλευόμενοι τη μαύρη εργασία των μεταναστών – το θέμα ήλθε με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα με αφορμή τα γεγονότα στη Μανωλάδα. Και δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα συνέβαλε στην ανάπτυξη της Χρυσής Αυγής.
Θα ήταν ενδιαφέρον κυρία Δούρου να μαθαίναμε τις « επιτυχίες » των εμπορικών ακόλουθων των πρεσβειών μας στο εξωτερικό στην προώθηση αγροτικών και άλλων βεβαίως προϊόντων σε άλλες χώρες. Αυτό γιατί χωρίς την βοήθεια του οργανωμένου κράτους που ακριβοπληρώνει τις διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό δεν μπορούν να αποδίδουν ευθύνες στον αγροτικό κόσμο γιατί δεν εξάγει και τα παρόμοια. Χρειάζεται βοήθεια και αυτή δεν σημαίνει πάντα χρήματα. Τι γνώμη έχετε;
Εκείνο που χρειάζεται άμεσα είναι η αναδιοργάνωση τόσο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ένωσης. Παράλληλα επείγει η οργανωμένη άσκηση οικονομικής διπλωματίας από το Υπουργείο Εξωτερικών – μια πτυχή της διπλωματίας στην οποία δεν έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή. Ενδεικτικές είναι άλλωστε οι περιπέτειες των Εμπορικών Ακολούθων, που έχουν γίνει «μπαλάκι» μεταξύ ΥΠΕΞ και υπουργείου Ανάπτυξης… Ο τελικός χαμένος είναι η χάραξη σοβαρής, πολυεπίπεδης, αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής.
Υπάρχουν φορές που ακούγονται διαφορετικές προσεγγίσεις σε θέματα όπως το ευρώ, η καταγγελία ή επαναδιαπραγμάτευση των μνημονίων, στο εσωτερικό του κόμματός σας. Ένα κομμάτι της κοινωνίας διερωτάται αν είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε. Τι απαντάτε;
Σε αντίθεση με τα κόμματα εξουσίας, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν χάιδεψε αυτιά. Ακόμη και από τότε που ήταν στο 4%, όταν κάποιοι έλεγαν «λεφτά υπάρχουν» και κάποιοι άλλοι υποστήριζαν προγράμματα λιτότητας όπως τα σημερινά, εμείς μιλούσαμε τη γλώσσα της αλήθειας. Υποστηρίζαμε ότι η χώρα θα είναι αναγκασμένη να δανειστεί και πρέπει να δει τους όρους, κοκ. Από δε την πρώτη στιγμή της οικονομικής κρίσης, είχαμε υπογραμμίσει ότι η συνταγή της λιτότητας όχι μόνο δεν θα έχει κανένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα αλλά θα προκαλέσει επιπλέον και κρίση θεσμών και Δημοκρατίας. Πλέον σήμερα είναι επείγουσα ανάγκη να μπει τέλος σε αυτή την καταστροφική πολιτική των μνημονίων, να αλλάξει ρότα η χώρα, να ανακτήσει την αξιοπρέπειά της. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να γίνει από τις δυνάμεις που την έφεραν στη χρεοκοπία, που περιφρονούν το Σύνταγμα και έχουν απαξιώσει τη λειτουργία της Βουλής. Από τις δυνάμεις που εξαπάτησαν πέρσι τους πολίτες, υποσχόμενες «επαναδιαπραγμάτευση» και τελικά προτίμησαν να δεσμευτούν έναντι των δανειστών και όχι έναντι των πολιτών. Θα γίνει από μια νέα κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, με πλατιά κοινωνική στήριξη από τα στρώματα εκείνα που πλήττονται από τις σημερινές πολιτικές. Πρέπει άμεσα να μπει τέλος στη σημερινή ανθρωπιστική καταστροφή. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια αλλά ζητά από τους πολίτες να ενεργοποιηθούν για να αλλάξουμε μαζί τη σημερινή καταστροφική ρότα. Και σε όσους «αγωνιούν» για την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζω ότι την πολιτική απόφαση του Ιδρυτικού Συνεδρίου μας, τον περασμένο Ιούλιο που δεσμεύει όλα τα μέλη του κόμματος. Στο κείμενο λοιπόν αυτό αναφέρεται ρητά : «Ακυρώνουμε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα οικονομικής, κοινωνικής ανόρθωσης, παραγωγικής και οικολογικής ανασυγκρότησης, το οποίο θα επουλώνει τα πλήγματα που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι και θα αποκαθιστά σταδιακά τους όρους ασφαλούς εργασίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης, με τους ανάλογους μισθούς και συντάξεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας». Και επίσης ότι: «Επαναδιαπραγματευόμαστε τις δανειακές συμβάσεις και ακυρώνουμε τους επαχθείς όρους τους, θέτοντας ως πρώτο θέμα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πραγματοποιώντας λογιστικό έλεγχο». Για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι, υποθηκεύοντας τη χώρα. Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί για δέσμευση σε ένα ηθικό και πολιτικό, σε ένα εθνικό συμβόλαιο για να ξανακερδίσουμε τη κυριαρχία της πατρίδας μας, για να επανακτήσουμε την αξιοπρέπεια του λαού μας. Εξ ου και το σύνθημά μας:ΣΥΡΙΖΑ ισχυρός, αυτοδύναμος λαός!
Επειδή η συνέντευξη δημοσιεύεται μετά από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών που αφορούν τους θαυμαστές και τους νοσταλγούς αυτών που αιματοκύλισαν την ανθρωπότητα και την χώρα μας κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο θεώρησα σκόπιμο να επικοινωνήσω με την κα. Δούρου ηλεκτρονικά και να της ζητήσω μια συμπηρωματική άποψη γι’αυτές τις τελευταίες εξελίξεις.
Ποια η άποψή σας για τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή, τις φυλακίσεις των ηγετικών της στελεχών και εν γένει τον τρόπο χειρισμού του θέματος από την πλευρά της κυβέρνησης;
Οι ενέργειες για τη δίωξη και την καταστολή, λόγω του σαφούς εγκληματικού της χαρακτήρα, της νεοναζιστικής οργάνωσης, ήσαν επιβεβλημένες και όπως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει, έπρεπε να έχουν λάβει χώρα από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν. Το νομικό «οπλοστάσιο» της πολιτείας μας είναι απολύτως επαρκές για την ποινική δίωξη των στελεχών και των μελών της ΧΑ που παραβιάζουν συστηματικά το νόμο. Και οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης έγκεινται στο γεγονός ότι έπρεπε να φθάσουμε στον… πέμπτο νεκρό προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά της και να αποφασίσει να δράσει. Και όμως. Το αίμα δεν έχει ταυτότητα. Όπως και η βαρβαρότητα δεν έχει διαβατήριο… Η κυβέρνηση, όπως εν μία νυκτί παρέπεμψε τις 32 υποθέσεις στην εισαγγελία, έπρεπε να είχε επιδείξει την ίδια σπουδή ήδη από τη δολοφονία του Σαχτζάτ Λουκμάν, φέτος τον Ιανουάριο. Δεν το έκανε γιατί είχε διαφορετική ατζέντα: τη στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ…
Από δω και πέρα, η Δικαιοσύνη πρέπει να πάρει το δρόμο της και να εκτελέσει το έργο της απερίσπαστη. Ωστόσο πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι το φαινόμενο της ΧΑ δεν μπορεί να εξαλειφθεί μια δικαστική απόφαση, όσο άρτια κι αν είναι αυτή. Η εξάλειψη του φαινομένου, το ξερίζωμα των θυλάκων του από τον κρατικό ιστό (π.χ. την αστυνομία) δεν θα γίνει μόνο με κατασταλτικά μέσα. Αλλά με την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων που έθρεψαν και γιγάντωσαν το φαινόμενο. Κι εννοώ εδώ τις καταστροφικές συνέπειες της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας και της μαζικής φτωχοποίησης που έχουν διαρρήξει τον κοινωνικό ιστό. Οι ευθύνες δηλαδή της σημερινής συγκυβέρνησης, όπου ορισμένοι σκέφτονταν λίγο πριν την πολιτική δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κι ενδεχόμενο συνεργασίας με «σοβαρή» ΧΑ, είναι τεράστιες. Και μάλιστα δεν αφορούν μόνο τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών, που έχουν βέβαια καταλυτικό ρόλο, αλλά και συνολικότερα, κρίσιμα ελλείμματα πολιτικής, όπως, π.χ. την έλλειψη σοβαρής, συνεκτικής πολιτικής για το θέμα της μετανάστευσης. Επιπλέον τίθεται σοβαρό θέμα παιδείας. Επί χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «φροντίζουν» τα παιδιά στα σχολεία να μην μαθαίνουν την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Να μην μαθαίνουν για παράδειγμα, για την αντίσταση των Ελλήνων στους Ναζί, για τα Ολοκαυτώματα σε όλη τη χώρα, όπως αυτό της Βιάννου, για παράδειγμα. Να μην μαθαίνουν για το ρόλο των Ελλήνων στην αναχαίτιση του ναζισμού, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σήμερα Έλληνες που κάνουν το ναζιστικό χαιρετισμό…