“Κακοπαιγμένη φάρσα” χαρακτηρίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Μιχάλη Ψύλο, τις αλλαγές που δέχτηκε το υπουργείο Οικονομικών στον φόρο για τα ακίνητα μετά τις αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
«Είτε το πετρέλαιο θέρμανσης, είτε οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, είτε οι φόροι στα ακίνητα, παρουσιάζονται με τον ίδιο τρόπο τους τελευταίους τρεις μήνες: Με μια κακοπαιγμένη φάρσα ή πρόζα. Παρουσιάζονται κάποια μέτρα, αντισυνταγματικά και άδικα, γίνεται μετά μια φασαρία από μία ομάδα κυβερνητικών βουλευτών και στη συνέχεια εμφανίζεται ο κ. Σαμαράς ως αυτός που συμπονά περισσότερο τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και το «παίρνει πάνω του», υποστηρίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση της Ευρωομάδας, του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, για τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων, ύψους 1,3 δισεκ. ευρώ, η κ. Δούρου τονίζει: «Για να χρησιμοποιήσω έναν ποδοσφαιρικό όρο, θα έλεγα: Γιούρογκρουπ-Ελλάδα: Στάνταρ Ένα. Για όποιον είχε ψευδαισθήσεις, χθες το Eurogroup επέμεινε σε μέτρα ύφεσης και ο κ. Στουρνάρας, χωρίς ίχνος διαπραγματευτικής διάθεσης προτείνει στην τρόικα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα ύψους 1,3 δισεκ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 0,7% του ΑΕΠ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το 2014. Όταν μας έλεγαν λοιπόν οι κυβερνητικοί ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, αυτά είναι απτή πραγματικότητα από χθες».
Ερωτηθείσα για την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη περί εκ νέου συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, η κ. Δούρου σημείωσε: « Η κυβέρνηση αυτή ξεκίνησε με 179 βουλευτές και μέσα σε 15 μήνες έχει φτάσει στους 153 -είναι ρεκόρ μεταπολιτευτικό- μετά την πρόταση δυσπιστίας. Εμφανίστηκαν διάφοροι -και όχι μόνο η κ. Μπακογιάννη- απλώς αυτή εξέφρασε μια νοοτροπία, υποστηρίζοντας ότι πάση θυσία πρέπει να βρεθούν εκείνα τα μαξιλαράκια ώστε να συνεχιστεί χωρίς εκλογές η παραμονή αυτής της κυβέρνησης για την υλοποίηση μνημονιακών και υφεσιακών πολιτικών.
Ολόκληρη η συνέντευξη της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένας Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
-Κυρία Δούρου, πως σχολιάζετε τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα για τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων, ύψους 1,3 δισεκ. ευρώ;
-Για να χρησιμοποιήσω έναν ποδοσφαιρικό όρο, θα έλεγα: Γιούρογκρουπ-Ελλάδα: Στάνταρ Ένα. Για όποιον είχε ψευδαισθήσεις, χθες το Γιούρογκρουπ επέμεινε σε μέτρα ύφεσης, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση «πρόοδο» σε τέσσερα μέτωπα: Τα προαπαιτούμενα, αυτά δηλαδή που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν και ποιείται την νήσσαν στα τηλεπαράθυρα και δυστυχώς και στο ελληνικό κοινοβούλιο, το δημοσιονομικό κενό, τις περιβόητες διαθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις. «Θέλουμε πρόοδο σε αυτά προκειμένου να κλείσουμε την αξιολόγηση», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισεμπλουμ. Άρα, χωρίς ίχνος διαπραγματευτικής διάθεσης, ο κ. Στουρνάρας προτείνει στην τρόικα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα ύψους 1,3 δισ, ευρώ που αντιστοιχούν στο 0,7% του ΑΕΠ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το 2014.
«Απτή πραγματικότητα από χθες τα νέα μέτρα»
-Από που θα προέλθουν αυτά τα χρήματα, ποιός θα πληρώσει, κατά τη γνώμη σας;
-Τα μέτρα αυτά αφορούν τις «τρύπες» στη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, τις συγχωνεύσεις δομών κυρίως στην υγεία και την παιδεία και την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου με την επιβολή ποινών μάλιστα σε όσους το παραβιάζουν. Ακόμη και οι ένστολοι που αντιμετωπίστηκαν διαδοχικά από τις μνημονιακές κυβερνήσεις κυρίως τα τελευταία χρόνια ως δεξαμενή ψηφοφόρων, βλέπουν τώρα ότι οι μισθοί τους μπαίνουν επίσης στο ενιαίο μισθολόγιο. Η εξέλιξη αυτή – και χωρίς καμιά διάθεση αντιπολιτευτικού οίστρου- η εξέλιξη αυτή εκθέτει για άλλη μια φορά την κυβέρνηση και τον κ. Στουρνάρα προσωπικά, που και πρόσφατα έκανε λόγο για «λίγα μέτρα», που μας χώριζαν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Όταν μας έλεγαν λοιπόν οι κυβερνητικοί ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, αυτά είναι απτή πραγματικότητα από χθες.
-Μήπως όμως, κυρία Δούρου, η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή;
-Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κανενός είδους επιλογή γιατί έχει βάλει τις υπογραφές της σε όλα αυτά. Θα έλεγα ότι η τρόικα σωστά ζητάει από τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Σαμαρά γιατί όλα αυτά είναι συμπεφωνημένα, έχουν μπει υπογραφές κάτω από αυτά που ζητάει η τρόικα, άρα η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή. Προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στην εξουσία, παίζοντας με τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, βαφτίζοντας τις απολύσεις «κινητικότητα» και «διαθεσιμότητα», βαφτίζοντας τις περικοπές συντάξεων και μισθών ως «διαρθρωτικές αλλαγές».
-Φαίνεται πάντως κυρία Δούρου ότι στο φόρο ακινήτων, για παράδειγμα, οι αντιδράσεις κάποιων κυβερνητικών βουλευτών, συνέβαλαν στη βελτίωσή του…
-Είτε το πετρέλαιο θέρμανσης, είτε οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, είτε οι φόροι στα ακίνητα, παρουσιάζονται με τον ίδιο τρόπο τους τελευταίους τρεις μήνες: Με μια κακοπαιγμένη φάρσα ή πρόζα. Παρουσιάζονται κάποια μέτρα, αντισυνταγματικά και άδικα, γίνεται μετά μια φασαρία από μία ομάδα κυβερνητικών βουλευτών και στη συνέχεια παρουσιάζεται ο κ. Σαμαράς ως αυτός που συμπονά περισσότερο τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και το «παίρνει πάνω του».
-Λέτε λοιπόν ότι και στο συγκεκριμένο θέμα του φόρου ακινήτων τα χαρτιά ήταν σημαδεμένα;
-Ακριβώς. Αυτό κρατάει κανένα μήνα και μετά επανέρχεται. Επαναλαμβάνω, επανέρχεται το θέμα γιατί έχουν μπει υπογραφές. Η τρόικα έρχεται και λέει ότι εντάξει: Φάνηκαν κάποιοι βουλευτές να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της περιφέρειάς τους, φάνηκε και ο κ. Σαμαράς αρκούντως υπερ-ευαίσθητος, αλλά για καθίστε τώρα παιδιά να δούμε τι θα κάνετε…
«Καλοστημένο σώου της ΕΕ για την ανεργία των νέων»
-Κυρία Δούρου, θα ήθελα ένα σχόλιό σας για την ανεργία των νέων. Η χώρα μας έσπασε κάθε ρεκόρ – έξι στους 10 νέοι είναι άνεργοι. Την περασμένη Τρίτη έγινε στο Παρίσι έκτακτη σύνοδος κορυφής για την ανεργία των νέων, άλλα θα έλεγα ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικά. Μπορεί να γίνει κάτι για να μην χαθεί μια ολόκληρη γενιά;
-Για να μην χαρακτηριστώ ως στείρα αντιπολιτευτική φωνή, θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του προέδρου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που λίγα 24ωρα πριν, ενημέρωσε τους Έλληνες βουλευτές των διαρκών επιτροπών, που έκανε λόγο για «σώου». Δεν πρόκειται για φίλο ή συνδικαλιστή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μίλησε για ένα καλοστημένο σώου. Καθώς δόθηκαν ψίχουλα για την ανεργία των νέων. Έξι δισεκ. ευρώ! Με ένα απλό υπολογισμό καταλαβαίνετε τι αναλογεί για τα δεκάδες εκατομμύρια των νέων ανέργων στην Ευρώπη. Είναι αστείο. Δυστυχώς δικαιωνόμαστε ως ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της αλληλεγγύης. Λέξεις που συναντώνται μεν στα επίσημα κείμενα της ΕΕ, αλλά μένουν μόνο στα κείμενα.
-Κυρία Δούρου θα ήθελα ένα σχόλιό σας για την πρόταση της κ. Μπακογιάννη για την εκ νέου συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Ο κ. Κουβέλης το απέρριψε κατηγορηματικά…
-Επανέρχομαι σε αυτό που σας είπα στην αρχή. Γίνεται απλά μια προσπάθεια παραμονής αυτής της κυβέρνησης και πέραν τούτου ουδέν. Η κυβέρνηση αυτή ξεκίνησε με 179 βουλευτές και μέσα σε 15 μήνες έχει φτάσει στους 153 -είναι ρεκόρ μεταπολιτευτικό-μετά την πρόταση δυσπιστίας. Βλέπετε λοιπόν πως ενεργοποιήθηκαν αντανακλαστικά σε ελάχιστο χρόνο προκειμένου να οχυρωθούν με όποιον τρόπο γίνεται. Και εμφανίστηκαν διάφοροι, και όχι μόνο η κ. Μπακογιάννη -απλώς αυτή εξέφρασε μια νοοτροπία- υποστηρίζοντας ότι πάση θυσία πρέπει να βρεθούν εκείνα τα μαξιλαράκια ώστε να συνεχιστεί χωρίς εκλογές η παραμονή αυτής της κυβέρνησης για την υλοποίηση μνημονιακών και υφεσιακών πολιτικών.
-Κυρία Δούρου, είστε υπεύθυνη για θέματα εξωτερικής πολιτικής στον ΣΥΡΙΖΑ. Πως σχολιάζετε τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν ότι δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κύπρος; Μήπως τα εθνικά μας θέματα έρχονται και πάλι με ορμητικό και επικίνδυνο τρόπο στο προσκήνιο;
-Στην περιοχή μας συντελούνται τεκτονικές αλλαγές -στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική- και δυστυχώς έχουν μπει στο ράφι όλα αυτά τα ζητήματα από την ηγεσία της χώρας μας. Η πραγματικότητα είναι όμως σκληρή και απαιτεί μια άλλου είδους συμπεριφορά και παρέμβαση. Πριν λίγα 24ωρα ο κ. Ερντογάν με ιδιαιτέρως προκλητική δήλωση που προσβάλει το ίδιο το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά όποιος παρακολουθεί τις κινήσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δεν εκπλήσσεται. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με μια λογική «παραπολιτικού και τηλεπαραθύρου» μας είπε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν μπορούσε να ασχοληθεί με τέτοιου είδους δηλώσεις. Δεν είναι έτσι όμως. Αυτή τη στιγμή, ο κ. Βενιζέλος πρέπει να δει την κρισιμότητα των περιστάσεων, να πράξει τα δέοντα, να ενεργοποιήσει όλα τα διεθνή φόρα και να θυμίσει ότι η χώρα μας υπάρχει όχι μόνο για τα σπρέντς και το δημόσιο χρέος της, αλλά και για να υπηρετήσει το διεθνές δίκαιο. Γιατί διαβάζουμε -δυστυχώς δεν ενημερωνόμαστε- για κινητικότητα στο Κυπριακό και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι.
Μιχάλης Ψύλος