Συνέντευξη της Ρένας Δούρου στην εφημερίδα Το Χωνί, 22 Δεκεμβρίου 2013, και τον δημοσιογράφο Γιώργο Χριστοφορίδη.
Οι αντίπαλοί του καταλογίζουν έλλειψη σαφούς εναλλακτικής πρότασης στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του. Τελικά θα σκίσετε τα μνημόνια ή θα επαναδιαπραγματευθείτε; Το ευρώ δεν είναι φετίχ ή είναι καταστροφή η έξοδος από αυτό; Τι απαντάτε σε όσους μιλούν για προετοιμασία ώστε να δικαιολογηθεί το μετεκλογικό «άλλα είπα και άλλα κάνω» που μας έχουν συνηθίσει η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ;
Δεν υπήρξε καμία αλλαγή θέσης. Η πάγια, αταλάντευτη, κρυστάλλινη θέση του ΣΥΡΙΖΑ – έστω κι αν αυτό δυσαρεστεί τον σαμαροβενιζελισμό και τους υποστηρικτές του στα ΜΜΕ – είναι η ακύρωση του μνημονίου και η διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Ο λαός με τη ψήφο του θα ακυρώσει το μνημόνιο και ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του και με την στήριξη όλων εκείνων που σήμερα συντρίβει η κυβέρνηση, θα κάνει αυτό που δεν έκαναν εδώ και τρία χρόνια οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά και Βενιζέλου: θα πει «όχι» στους αποικιακού περιεχομένου εφαρμοστικούς νόμους και θα διαπραγματευθεί. Και προσέξτε, λέω «διαπραγματευθεί» και όχι «επαναδιαπραγματευθεί» γιατί διαπραγμάτευση δεν υπήρξε ποτέ. Μόνο επικοινωνιακός χειρισμός και παράκαμψη της Βουλής, όπως επιχειρείται και τώρα με τους πλειστηριασμούς και την απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων. Όπως γίνεται και σήμερα. Γιατί στην ουσία και στη φιλοσοφία της πολιτικής, η κυβέρνηση των κκ Σαμαρά και Βενιζέλου ταυτίζεται με τις επιλογές της Τρόικας που στοχεύουν στη μαζική φτωχοποίηση της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε ρήξη ακριβώς με αυτή την πολιτική της υποκρισίας και αυτό φαίνεται ήδη από τον τρόπο που ασκεί την αξιωματική αντιπολίτευση: αγωνίζεται, εντός κι εκτός βουλής, στο πλευρό των πολιτών.
Έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές;
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εδώ και τώρα εκλογές, όχι από κάποιου είδους κομματικό πατριωτισμό αλλά γιατί όσο περισσότερο παραμένει στην εξουσία αυτό το υβρίδιο εξυπηρέτησης των συμφερόντων των δανειστών, που είναι ο σαμαροβενιζελισμός, τόσο περισσότερη ζημιά προκαλεί. Τόσο περισσότερο υπονομεύει το μέλλον των νεώτερων γενεών. Τόσο περισσότερο προβληματική γίνεται η ανασυγκρότηση τη χώρας. Τόσο περισσότερο καταστρέφεται η παραγωγική της βάση. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα την εξουσία: αυτό είναι επιτακτική ανάγκη για να ανασάνει ο τόπος και να αποκτήσει ξανά η χώρα την αξιοπρέπειά της.
Σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει την αυτοδυναμία, ρεαλιστικά – όμως – δεν μπορεί να πείσει και για την «κυβερνησιμότητα» της πρότασής του; Θεωρείτε ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί, μετεκλογικά ή προεκλογικά, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ή και άλλα αντιμνημονιακά κόμματα, ακόμη και εξωκοινοβουλευτικά;
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από τις εκλογές του 2012 έχει πει ότι ακόμη κι αν αποσπάσει αυτοδυναμία, εκείνο που τον ενδιαφέρει δεν είναι μια μονοκομματική κυβέρνηση αλλά μια κυβέρνηση συνεργασίας από τα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας ως την εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Αυτή είναι μια θέση αρχής και η σχετική πρόσκληση δεν αφορά κάποια συμφωνία κομματικών στεγανών αλλά την κοινωνία. Γιατί χωρίς ένα στέρεο κοινωνικό μέτωπο από όλους σήμερα συντρίβονται από τον σαμαροβενιζελισμό, δηλαδή από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τους νέους, τις γυναίκες, δεν θα είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να φέρει σε πέρας τις απαραίτητες ρήξεις και μεταρρυθμίσεις. Πέραν τούτου, ας μην προτρέχουμε : από όπου πέρασε το ΔΝΤ, το πολιτικό τοπίο ανατράπηκε εκ βάθρων. Αυτό συμβαίνει σήμερα και στην Ελλάδα.
Τι θα κάνει, λοιπόν, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τα μνημόνια;
Ο λαός με τη ψήφο του θα βάλει τέλος στα μνημόνια. Μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και στην ΕΕ. Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αγνοήσει τη νέα πραγματικότητα στην Ελλάδα. Και η διαπραγμάτευση νέων όρων θα επιβληθεί εκ των πραγμάτων- δεν θα είναι εύκολη ούτε στρωμένη με ροδοπέταλα. Οι ευρωπαίοι εταίροι μας όμως θα βρεθούν μπροστά σε μια νέα ελληνική στάση, μακριά από την ενδοτικότητα και την υποχωρητικότητα των κυβερνήσεων που γνώρισαν ως σήμερα – ήδη ο Αλέξης Τσίπρας στις συναντήσεις που είχε με τον Β. Σόιμπλε και πρόσφατα με τον Όλι Ρεν, έδωσε ένα πρώτο δείγμα γραφής, θέτοντας το θέμα των ελληνικών διεκδικήσεων της κατοχής στον πρώτο και εκείνο των πλειστηριασμών στον δεύτερο. Οι εταίροι μας αντιλαμβάνονται πλέον ότι Θα βρεθούν μπροστά σε μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση, με ευρεία κοινωνική στήριξη που δεν θα ζητά τον ουρανό με τ’άστρα αλλά ό,τι εφαρμόστηκε το 1953 στην περίπτωση του χρέους της Γερμανίας, με τη Διάσκεψη του Λονδίνου, στην οποία μετείχε και η Ελλάδα που ενέκρινε τη συμφωνία. Ζητάμε ευρωπαϊκή σύνοδο για πολιτική διευθέτηση του χρέους, ζητάμε ακύρωση μέρους του και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης.
Όμως, σε κρίσιμα ζητήματα εκφράζονται πολύ διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, ολόκληρη πτέρυγα θεωρεί ότι εντός ευρώ η Ελλάδα δεν έχει καμία τύχη. Θεωρείτε πως μπορούν να «συγκατοικήσουν» αυτές οι απόψεις;
ΣΕ αντίθεση με τα αρχηγικά κόμματα, όπου, ελέω του αρχηγού, μέσα σε ένα βράδυ μεταμορφώνονται από αντιμνημονιακά σε μνημονιακά – και αυτό έγινε με τον κύριο Σαμαρά -, από την ίδρυσή του ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα, όπου κατοχυρώνεται η έκφραση διαφορετικής άποψης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της ουσιαστικής δημοκρατίας και όχι εκείνης των τηλεπαραθύρων όπου οι κυβερνητικοί βουλευτές εμφανίζονται λαύροι κατά της λιτότητας, την οποία ψηφίζουν… εντός του Κοινοβουλίου. Εδώ έχουμε να κάνουμε με καρικατούρα δημοκρατίας.