Συνέντευξη της Ρένας Δούρου, υποψήφιας Περιφερειάρχη Αττικής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στο Νews 247 και τον Στέλιο Μπαμιατζή
Ίσως να είναι η νέα περιφερειάρχης Αττικής. Δυναμική, με πολιτική δράση τόσο στο κόμμα της όσο και στα κινήματα, με σαφή και αιχμηρό λόγο. Η Ρένα Δούρου συγκεντρώνει πολύ σοβαρές πιθανότητες να δώσει ξανά και μετά χρόνια γυναικείο άρωμα στην Περιφέρεια.
Ως υποψήφιος Περιφερειάρχης, στη συνέντευξή της στο News 247, τονίζει πως “η Περιφέρεια Αττικής είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας και συγκεντρώνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, το 35.4% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, ενώ παράγει το 48% του συνολικού ΑΕΠ.” Δηλώνει άπειρη στη διαφθορά και στις “αρπαχτές”
Τη συναντήσαμε, με την κάμερα του News 247, σε ένα γραφείο, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Οι συνεργάτες της, όπως μας αποκάλυψε, είναι εθελοντές. Όσοι μπορούν βοηθάνε στο δύσκολο αγώνα της. Η ίδια θέλησε να εξηγήσει , και έτσι ξεκίνησε η συνέντευξη , για τη φράση της η οποία τόσο προβλήθηκε και ουσιαστικά παραποιήθηκε στα ΜΜΕ, σχετικά με τα απορρίμματα που “διαφορετικά τα μαζεύουν οι μνημονιακοί και διαφορετικά οι αντιμνημονιακοί”.
Είναι μάλιστα σίγουρη πως όχι απλώς θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες επιθέσεις, θα χειροτερέψουν κιόλας, στην προσπάθεια των αντιπάλων της, όπως τονίζει, να τη μειώσουν εκλογικά. Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, επιλέγει την αντίδρασή της.
Την ρωτάμε για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη σταυροδοσία. Γιατί πιστεύει πως επιλέγεται να διεξαχθούν με σταυροδοσία οι ευροεκλογές;
“Δεν υπάρχει τίποτε το σκοτεινό σε αυτή τη βιαστική απόφαση της κυβέρνησης περί σταυροδοσίας στις ευρωεκλογές. Οι προθέσεις της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου είναι απολύτως σαφείς:
Προκειμένου να αποφύγουν τη βαριά ήττα που διαγράφεται στον ορίζοντα, επέλεξαν να κινητοποιήσουν τους κομματικούς στρατούς των υποψηφίων χωριστά. Χώρια που οι αρχηγοί, γιατί πρόκειται για απολύτως αρχηγοκεντρικά κόμματα απαλλάσσονται από τον βραχνά της σειράς κατάταξης στην ευρωλίστα. Ό,τι κι αν μεθοδεύσουν πάντως, την ήττα δεν θα την αποφύγουν.
Σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, η σταυροδοσία δεν τους επηρεάζει γιατί λειτουργούμε συλλογικά, και δεν επιδιδόμαστε στη γνωστή ψηφοθηρία, όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.”
– Η Ευρώπη κυρία Δούρου δείχνει να μην έχει καμία απολύτως σχέση με αυτή των λαών, της αλληλεγγύης και της ανοχής – κατανόησης. Αντίθετα, η άκρα δεξιά κερδίζει συνεχώς έδαφος ακόμα και σε χώρες παραδοσιακά δημοκρατικές, όπως η Βρετανία. Πόσο σας ανησυχεί αυτό;
Σήμερα πράγματι, υπάρχει η αίσθηση ότι ο ακροδεξιός, ξενοφοβικός, ρατσιστικός λόγος συσπειρώνει περισσότερους ευρωπαίους από ό,τι παλιότερα. Είναι και αυτή μία από τις συνέπειες της πολιτικής λιτότητας που έχουν επιβάλλει Βερολίνο και Βρυξέλλες στην Ευρώπη. Ωστόσο στην Ευρώπη δεν υπάρχουν μόνο οι δυνάμεις της λιτότητας και της ακροδεξιάς, αλλά και οι δυνάμεις της Αριστεράς. Αυτές που εκπροσωπεί για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν ο Αλέξης Τσίπρας. Οι δυνάμεις αυτές έχουν ένα διαφορετικό όραμα. Διεκδικούν μια Ευρώπη της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης, της απασχόλησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτήν την Ευρώπη που είναι στην πρωτοπορία του αγώνα κατά του ρατσισμού. Τούτο σημαίνει ότι η ακροδεξιά δεν είναι μονόδρομος.
– Είναι γεγονός πως πολλά ακραία δεξιά κόμματα, ενδεικτικά αναφέρω το κόμμα της κ. Λεπέν και το αντίστοιχο ολλανδικό, έχουν επιλέξει να κρύψουν τον ρατσισμό και φασισμό τους κάτω από ένα ευρωσκεπτικιστικό πλαίσιο. Αυτό τους δίνει δύναμη και κύρος. Θα είναι “εχθρικό” το νέο ευρωκοινοβούλιο απέναντι σε δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ; Πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε;
Ό,τι κι αν κάνουν, δύσκολα θα κρύψουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Αυτό του ρατσισμού και της βίας. Εκείνο που χρειάζεται, εντός κι εκτός Ευρωβουλής, είναι ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο που θα αντικρούει τις θέσεις τους και θα αντιμετωπίζει την προπαγάνδα τους.
Στο σημείο αυτό η αναφορά στην Ουκρανία είναι αναπόφευκτη. Μία χώρα, η οποία δεν είναι καθόλου μακρυά μας, ώστε να επηρεαστεί η χώρα μας από τις πολιτικές εξελίξεις.
– Σε περίπτωση που το όφελος για το κόμμα σας, το ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ μεγάλο και ταυτόχρονα υπάρχει συντριπτική ήττα της κυβέρνησης, αυτό θα σημαίνει πως η κυβέρνηση έχει επί της ουσίας απωλέσει την πλειοψηφία και την όποια λαϊκή αποδοχή;
Μια ευρεία ήττα της κυβέρνησης θα αποκαλύψει τη δυσαρμονία μεταξύ εξουσίας και κοινωνίας. Θα αποκαλύψει ότι πλέον η κυβέρνηση δεν διαθέτει τη λαϊκή νομιμοποίηση για να κυβερνά. Και θα αναγκαστεί να προσφύγει σε βουλευτικές εκλογές.
– Εφόσον λοιπόν αναφερθήκαμε σε έννοιες όπως “ήττα” και “νίκη”, θα μπορούσατε φαντάζομαι να μας πείτε ένα ποσοστό δήμων και περιφερειών αλλά και εδρών στην ευρωβουλή, με τον οποίον ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένος.
Δεν πρόκειται στενά για την άθροιση των αποτελεσμάτων, των εδρών. Αλλά για την ανάδειξη μιας αδιαμφισβήτητης δυναμικής, που θα δημιουργήσει τα δικά της τετελεσμένα. Τετελεσμένα που θα ανοίξουν το δρόμο για τις βουλευτικές εκλογές και μια νέα κυβέρνηση για τον τόπο. Τετελεσμένα που παράλληλα θα δημιουργήσουν νέες συνθήκες και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα τόσο από την καλλικρατική μεταρρύθμιση όσο και από τις δραστικές περικοπές πόρων. Γιαυτό και τονίζουμε ότι αυτές οι εκλογές αποτελούν διπλό στοίχημα: πολιτικό και αυτοδιοικητικό.
Για ελεύθερο διάλογο και έκφραση διαφορετικών απόψεων, κάνει λόγο η κ. Δούρου αναφερόμενη στην περίπτωση Καρυπίδη, αλλά και σε εκείνη υποψηφίου στο Χαϊδάρι, ενώ συμπληρώνει πως η καλύτερη προσέγγιση ενός λάθους είναι η αναγνώρισή του.
“Δεν νομίζω ότι αυτές οι περιπτώσεις σφραγίζουν τη συλλογική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως εκείνο που χαρακτηρίζει αυτή τη προσπάθεια είναι οι ανοικτές και δημοκρατικές εσωκομματικές διαδικασίες, ο ελεύθερος διάλογος και ναι, η έκφραση διαφορετικών απόψεων. Αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας ενός δημοκρατικού κόμματος. Και όχι αρχηγικών κομμάτων, ενός ανδρός αρχή… Και ας μην ξεχνάμε ότι η αναγνώριση ενός λάθους αποτελεί καλύτερη προσέγγιση από την εμμονή σε αυτό. Όπως κάνουν για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ για πολύ σημαντικά θέματα, όταν οι βουλευτές τους ψήφισαν τα μνημόνια χωρίς να τα έχουν διαβάσει ή όταν υψηλόβαθμα στελέχη τους κατέληξαν στη φυλακή για διαφθορά. Δεν ακούσαμε ούτε μία συγγνώμη, ούτε μία απολογία, ούτε μία παραδοχή λάθους. Και αυτό είναι θέμα ηθικής τάξης, θέμα βαθιά πολιτικό που έχει να κάνει με την παθογένεια της πολιτικής ζωής τα τελευταία 40 χρόνια εξουσίας των δύο αυτών κομμάτων…”
– Να αναφερθούμε και στον κ. Βουδούρη; Τι έχει συμβεί με αυτή την υποψηφιότητα; Αρχικά σχεδόν όλη η Πελοπόννησος (οι τοπικές του ΣΥΡΙΖΑ) τάχθηκαν ενάντια στη συγκεκριμένη επιλογή. Η ηγεσία του κόμματος σας δεν έκανε πίσω και τελικά ο κ. Βουδούρης παραμένει. Πώς κρίνετε αυτή την επιλογή;
Οι ανοικτές εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνουν, και είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτό, και έκθεση στη δημόσια κρίση και κριτική. Από το σημείο αυτό όμως ως την υπερβολική επικέντρωση και υπερμεγένθυση ζητημάτων που έχουν πλέον λήξει, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Όταν δε αυτό συνοδεύεται από την υποβάθμιση της σφοδρής σύγκρουσης στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλ. Τζιτζικώστα – Ιωαννίδη, που έχουν γίνει “ξένοι στην ίδια περιφέρεια”, στην Κεντρική Μακεδονία, τότε αρχίζει κανείς να αναρωτιέται για τα κίνητρα και τους πραγματικούς στόχους αυτής της διακριτικής αντιμετώπισης. Μιας αντιμετώπισης που είναι μέρος της μικροπολιτικής, εκείνης δηλαδή που αναδεικνύει το μικρό σε βάρος της ευρύτερης εικόνας, η οποία όμως είναι αυτή που αφορά τη ζωή των πολιτών. Με το δύσκολο αυτό στοίχημα ασχολείται ο ΣΥΡΙΖΑ, οι δημοκράτες πολίτες, για να αποκτήσει την αξιοπρέπειά του ο τόπος. Να μπει τέλος στην ανθρωπιστική καταστροφή. Να δημιουργηθεί εκείνο το ευρύ κοινωνικό μέτωπο, το οποίο θα στηρίξει τις απαραίτητες ρήξεις και μεταρρυθμίσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Και οι κάλπες που έχουμε μπροστά μας μπορούν ακριβώς να στείλουν αυτό το μήνυμα ανατροπής κι ελπίδας.
– Εάν υπάρχουν επιλογές που δεν αρέσουν στα μέλη και τις τοπικές του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να υποχωρήσουν και να το δεχτούν μπροστά σε αυτό που θέλει η ηγεσία;
Σε αντίθεση με τα αρχηγοκεντρικά κόμματα, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, όπου αρκεί η απόφαση του αρχηγού, για να αλλάξει όλη η πολιτική του κόμματος – ποιός μπορεί να ξεχάσει την 180 μοιρών στροφή του κ. Σαμαρά από αντιμνημονιακός σε μνημονιακό; – ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί δημοκρατικά και ανοικτά. Και αυτό φαίνεται ότι ενοχλεί. Μήπως γιατί κάποιοι θεωρούν ότι οι αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να λαμβάνονται με ποσοστά 99.9%; Σε ένα ανοικτό, δημοκρατικό κόμμα θα υπάρξουν και διαφωνίες και εντάσεις και συγκρούσεις. Κι εντέλει συνθέσεις. Και αυτή είναι η δύναμή του. Η δύναμη των μελών. Αυτό φαίνεται ότι κάποιους τους δυσαρεστεί. Και επιλέγουν να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας επιλεκτικά τέτοια θέματα.
– Να περάσουμε και στα της περιφέρειας. Αναφέρατε πρόσφατα, πως είναι ήττα για την Αυτοδιοίκηση να μην ξέρει ο κόσμος τι κάνει η Περιφέρεια. Γιατί είναι σημαντικός ο ρόλος του Περιφερειάρχη;
Μετά από οκτώ ερωτήσεις που ενδέχεται να ενδιαφέρουν ελάχιστα όσους κι όσες δεν έχουν εργασία, που παλεύουν με μια βάναυση καθημερινότητα και το διαδίκτυο είναι η μόνη καταφυγή ενημέρωσης και διασκέδασης. Ας είναι. Τώρα, ειδικά ο ρόλος του Περιφερειάρχη Αττικής είναι πολύ σημαντικός γιατί η Περιφέρεια Αττικής είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, από τις σημαντικότερες της ΕΕ, η έκτασή της καλύπτει το 2.9% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας και συγκεντρώνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, το 35.4% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, ενώ παράγει το 48% του συνολικού ΑΕΠ. Παράλληλα χαρακτηρίζεται από όλα τα προβλήματα της χώρας:
Την υψηλή πλέον ανεργία, την οικονομική κρίση… Με δυο λέξεις, η Περιφέρεια Αττικής αντικατοπτρίζει και συμπυκνώνει όλα τα χαρακτηριστικά και τα προβλήματα της ίδιας της χώρας. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η σημερινή διοίκηση δρα τόσο “διακριτικά” – εννοώ ότι φροντίζει να κρατά σε άγνοια τους πολίτες για τις σπουδαίες δυνατότητες της Περιφέρειας Αττικής, ειδικά, για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και των κοινωνικών προβλημάτων. Και αυτό δεν έτυχε. Πέτυχε. Αποτελεί συνειδητή επιλογή γιατί η νυν διοίκηση, ευθυγραμμισμένη με τις κεντρικές μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης, δεν δίνει έμφαση στις κοινωνικές παρεμβάσεις. Κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας που κατάρτισε η νυν διοίκηση.
– Σε περίπτωση που εκλεγείτε, πάνω σε ποιους άξονες θα κινηθείτε; Τι θεωρείτε ως πρώτη προτεραιότητα σας;
Μακριά από μας μια “σαλαμοποίηση” των προβλημάτων και η κατά προτεραιότητα παρουσίασή τους σε ιλουστρασιόν προγράμματα, που θα πεταχθούν στο καλάθι των αχρήστων το ίδιο το βράδυ των εκλογών. Εννοώ ότι η άποψη που προκρίνει την ιεράρχηση των προβλημάτων αδικεί μια συνολική προσέγγιση του ζητήματος που ονομάζεται «Περιφέρεια Αττικής». Η Περιφέρεια Αττικής αντιμετωπίζει έλλειμμα διαφάνειας, έλλειμμα δημοκρατικών διαδικασιών, έλλειμμα ανθρωποκεντρικής και οικολογικής προσέγγισης των προβλημάτων. Εκείνο που προέχει λοιπόν είναι ανθρώπινη περιφέρεια, με καθαρό περιβάλλον, με σεβασμό των κοινωνικών αναγκών και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων. Μια περιφέρεια όπου αξίζει να ζουν άνθρωποι και όχι σκιές ανθρώπων. Και δεν ξεκινάμε από μηδενική αφετηρία. Στηριζόμαστε στην πολύ σπουδαία δουλειά που έχει γίνει τα 3.5 αυτά χρόνια μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Μια δουλειά πολύτιμη παρακαταθήκη που αποτελείται από αιτήματα και προτάσεις περιφερειακών συμβούλων, κινημάτων πολιτών, φορέων, επιστημόνων.
– “Οφείλουμε να νικήσουμε, ως εκπρόσωποι μιας αντίληψης που δεν θεωρεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση μακρύ χέρι του κράτους, ούτε βλέπει τα αξιώματά της ως τιμητική συνταξιοδότηση προσώπων της κεντρικής πολιτικής σκηνής”, δηλώσατε πρόσφατα.
Οφείλουμε να δώσουμε στην Αυτοδιοίκηση το περιεχόμενο που της πρέπει. Να τη βγάλουμε από τον φαύλο κύκλο της σημερινής ετεροδιοίκησης. Σε αντίθεση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που την αντιμετώπιζαν σχεδόν πάντα εργαλειακά, δηλαδή είτε ως καταφύγιο μετά από κάποια υπουργική θητεία είτε ως εφαλτήριο για υπουργικό θώκο, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την Αυτοδιοίκηση ως κρίσιμο θεσμό άμεσης δημοκρατίας. Ως κύτταρο δημοκρατίας. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι οι βαθιές αλλαγές, αυτές που είναι απαραίτητες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, προέρχονται πάντα από τις τοπικές κοινωνίες.
– Δε δείχνει λίγο αντιφατικό, από τη μία δηλαδή να λέτε αυτό και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικεί την Περιφέρεια με ένα κατεξοχήν πολιτική πρόσωπο και στέλεχος όπως εσείς;
Πιστεύω ότι ο διαχωρισμός μεταξύ “Περιφέρειας” και “κεντρικό πολιτικό στέλεχος” είναι τεχνητός και, εντέλει, παραπλανητικός. Το λέω αυτό με την έννοια ότι θεωρώ την Περιφέρεια σπουδαία υπόθεση και κομμάτι της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ειδικά μάλιστα όταν η Περιφέρεια Αττικής έχει τα χαρακτηριστικά που προανέφερα, επιλέγουμε να δώσουμε τη μάχη σε δύο επίπεδα:
Τόσο σε πολιτικό, προκειμένου να ξεκινήσει η αρχή του τέλους για τούτη την κυβέρνηση, όσο και σε αυτοδιοικητικό, γιατί η αυτοδιοίκηση έχει τη δική της, αυτοτελή βαρύτητα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, και οι δημοκράτες πολίτες που εκπροσωπώ, δεν ανακαλύπτουμε όψιμα αυτή τη βαρύτητα. Ανέκαθεν αναγνωρίζαμε και διεκδικούσαμε διευρυμένο και αναβαθμισμένο ρόλο της αυτοδιοίκησης. Εξ ου και η έμφαση που δίνουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
– Σας μέμφονται ότι δεν γνωρίζετε την Περιφέρεια και ότι δεν έχετε πείρα από την Αυτοδιοίκηση. Τι απαντάτε σε αυτό;
Θα σας απαντήσω με ένα ερώτημα και μία παραδοχή. Άραγε για τη σημερινή, κακή κατάσταση, πολλών δήμων και κοινοτήτων, ευθύνεται το γεγονός της επαγγελματικής ιδιότητας των δημάρχων, ότι είναι δηλαδή γιατροί, αθλητές ή δικηγόροι ή στο ότι δεν είχαν την πολιτική βούληση να αντιταχθούν στην καλλικρατική απαξίωση της ΤΑ, ευθυγραμμιζόμενοι πλήρως με τα μνημονιακά προτάγματα; Άρα το ζητούμενο λοιπόν είναι, ανεξαρτήτως τίτλου ή ιδιότητας, η ύπαρξη πολιτικής βούλησης για αλλαγές.
Και δεύτερον: μας μέμφονται για έλλειψη πείρας. Αν αυτή αφορά σε τεχνικές διαφθοράς και “αρπαχτών”, τότε, ναι δηλώνουμε άπειροι. Και θα παραμείνουμε άπειροι. Αν αφορά στην τεχνογνωσία, αρκεί να θυμίσω πόσοι τεχνοκράτες στο άμεσο παρελθόν και δυστυχώς στο παρόν καταστρέφουν με την τεχνοκρατική επάρκεια τους τις ζωές μας. Για να τελειώνουμε, θα μπορούσα να «διαφημίσω» την υποψηφιότητα μου αναφέροντας τον αγώνα στο ψηφοδέλτιο με επικεφαλής το Μανώλη Γλέζο για την Υπερνομαρχία ήδη από το 2002, τη συμμετοχή μου σε κινήματα πολιτών στο λεκανοπέδιο, την εμπειρία σε διεθνή φόρα.
Μα δεν μου ταιριάζει κι εν τελεί δεν αποδεικνύει τίποτε. Τα εχέγγυα της δικής μου υποψηφιότητας είναι το οπλοστάσιο της πολιτικής βούλησης, της εντιμότητας, της σκυτάλης που μου δίνεται από το σπουδαίο έργο και τις σπουδαίες επεξεργασίες που έχουν γίνει από τους περιφερειακούς συμβούλους, από πολίτες, από φορείς, από επιστήμονες. Ένα έργο που θα συνεχιστεί με συνέπεια, συνέχεια και σταθερότητα.
Από τη συζήτηση του News 247 με την κ. Δούρου δεν μπορούσε να λείπει η αναφορά στο καυτό θέμα με το Ελληνικό. Ένας χώρος ο οποίος παραμένει αναξιοποίητος και οι πολιτικές δυνάμεις ξιφουλκούν γύρω από αυτό.
– Ανησυχείτε μήπως η ‘μάχη για την Περιφέρεια μετατραπεί σε μία αντιπαλότητα μεταξύ “μνημονιακών” και “αντιμνημονιακών”; Μήπως έτσι υπάρξει ας πούμε απώλεια ψήφων αφού και η Χ.Α. τείνει να θεωρείται “αντιμνημονιακή”;
Τον τελευταίο καιρό πολλαπλασιάζονται οι όψιμες αντιμνημονιακές ιαχές. Ωστόσο τη μάχη απέναντι στο μνημόνιο εμείς τη δίνουμε, όχι με κραυγές, αλλά με πρόγραμμα και προτάσεις. Τη μάχη δηλαδή για τη σωτηρία της πατρίδας εμείς δεν τη δίνουμε με στενά κομματικό πρόσημο. Επιλέγουμε τον αγώνα των συμμαχιών και της συμπόρευσης. Γιατί τι έχουμε να χωρίσουμε από τους ψηφοφόρους της ΝΔ που εξαπατήθηκαν από τον κύριο Σαμαρά όταν τους υποσχόταν ότι θα επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο; Δεν έχουμε τίποτε να μοιράσουμε με τους χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται σε ένδεια, δεν έχουν να πληρώσουν το ηλεκτρικό, να ταίσουν τις οικογένειές τους ή να βάλουν πετρέλαιο και οι οποίοι μπορεί κάποτε να βρέθηκαν με ένα ψηφοδέλτιο της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ στο χέρι. Το μέτωπό μας δεν είναι απέναντί τους. Βρισκόμαστε στο πλευρό τους και κτίζουμε ένα ευρύ μέτωπο απέναντι στα μνημονιακά προγράμματα και εσχάτως τις όψιμες, αντιμνημονιακές υποψηφιότητες.
– Εάν τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που θα θέλατε και δεν περάσετε στο δεύτερο γύρο, θα δώσετε μία “κατεύθυνση”, ας το πούμε έτσι, στους ψηφοφόρους σας;
Ο στόχος μας είναι να αναλάβουμε την ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής. Από κει και πέρα, η φιλοσοφία η δική μας, των δημοκρατών πολιτών πόρρω απέχει από εκείνη των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που θεωρούσαν τις ψήφους ιδιοκτησία τους, και ότι μπορούσαν να τις κατευθύνουν κατά το δοκούν. Οι ψηφοφόροι δεν είναι «κουκιά» ούτε «πρόβατα». Όταν θα έλθει η ώρα, θα συνεκτιμήσουμε τα δεδομένα, και θα καταλήξουμε σε μια πολιτική προσέγγιση. Αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς καθώς ακόμη δεν ξέρουμε τους υποψήφιους. Ωστόσο μπορώ να σας διαβεβαιώσω από τώρα για ένα πράγμα: αν στον δεύτερο γύρο βρεθεί υποψήφιος του ΚΚΕ απέναντι σε ναζί, δεν θα χρειαστεί να δώσουμε ‘γραμμή’. Οι δημοκράτες πολίτες γνωρίζουν και θα πράξουν το δημοκρατικό τους καθήκον. Και δεν θα επαναλάβουν το λάθος του παρελθόντος, ‘τι μπρόκολα, τι λάχανα’.