Συνέντευξη της υποψήφιας Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” και τον δημοσιογράφο Αποστόλη Διαμαντή.
Η Ρένα Δούρου δεν αμφιβάλλει ούτε στιγμή γι’ αυτά που πιστεύει και δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για παγίδες. Ωστόσο, κάθε συζήτηση κρύβει εξ αντικειμένου παγίδες, τις οποίες η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε επιμελώς. Θα νικήσει; Αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον ερώτημα που πλανάται εν προκειμένω, το οποίο βέβαια δεν είναι κανείς εις θέσιν να το απαντήσει. Μπορεί όμως να το διαισθανθεί.
– Και γιατί περιφερειάρχης ξαφνικά; Το όνομά σας ακουγόταν για τη θέση του υπουργού των Εξωτερικών σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
«Το τι ακούγεται πρόωρα δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει το γεγονός ότι η ιδέα μού άρεσε και ότι επίσης έχεις πολλά περιθώρια πολιτικής παρέμβασης από τη θέση του περιφερειάρχη…»
– Εξάλλου κανένας δεν αποκλείει τη μεταπήδηση ενός περιφερειάρχη στο υπουργικό συμβούλιο.
«Το αποκλείω εγώ. Θα μείνω περιφερειάρχης Αττικής. Σας είπα ότι οι δυνατότητες παρέμβασης ενός περιφερειάρχη είναι σημαντικές και είναι σε θέση να μπλοκάρουν ή να υλοποιήσουν ταχύτερα, ανάλογα με την περίπτωση, κεντρικές πολιτικές αποφάσεις».
– Για παράδειγμα;
«Το υπουργείο Πολιτισμού, ας πούμε, αποφάσισε να κάνει στη Σαλαμίνα διαλυτήριο πλοίων! Ωραία προστατεύει ο κ. Παναγιωτόπουλος τα πολιτιστικά μας μνημεία, όπως είναι ο τύμβος των Σαλαμινομάχων! Η Περιφέρεια Αττικής λοιπόν αντέδρασε και το θέμα πήγε στο ΚΑΣ και ελπίζουμε να μην καταστραφεί και η Σαλαμίνα».
– Δηλαδή, τι θέλετε στον ΣΥΡΙΖΑ, να μη γίνει καμία επένδυση στην Ελλάδα;
«Σοβαρά μιλάτε; Είναι επένδυση αυτό; Να κάνεις διαλυτήριο πλοίων στην Αττική και να γεμίσεις τοξικά απόβλητα τη θάλασσα και να καταστρέψεις και τα αρχαία μνημεία; Ξέρετε πού υπάρχουν διαλυτήρια πλοίων; Πουθενά στην Ευρώπη. Κάπου στην Ασία μπορείς μόνο να τα βρεις».
– Οπότε;
«Οπότε θα πρέπει να σταματήσει αυτή η δήθεν επένδυση. Τι θέλουν να γίνει η Ελλάδα; Μια τριτοκοσμική χώρα; Ο περιφερειάρχης λοιπόν έχει μεγάλες δυνατότητες παρέμβασης, παρ’ ότι η μνημονιακή κυβέρνηση έχει πετσοκόψει τον προϋπολογισμό της περιφέρειας».
– Θα κερδίσετε τις εκλογές; Νομίζω πως ναι…
«Δεν θα ‘ναι καθόλου εύκολο! Τι νομίζετε, ότι δεν επηρεάζει το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή τρέχουν επενδυτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ, που τα χειρίζεται ο Σγουρός;»
– Δηλαδή; Οι πολίτες θα επηρεαστούν από τις οικονομικές εκκρεμότητες;
«Δεν επηρεάζονται μόνον όσοι εμπλέκονται άμεσα με τα προγράμματα, αλλά και οι πολίτες εν μέρει από την τρομερή μιντιακή εκμετάλλευση που γίνεται».
– Μα δεν ψηφίζουν οι επενδυτές.
«Δεν είναι τόσο απλό, να θεωρείς δηλαδή ότι το εκλογικό σώμα δεν μπορεί καθόλου να το χειριστεί μια οικονομική και πολιτική εξουσία. Ελπίζω βέβαια ότι εξηγώντας πόρτα πόρτα τα προβλήματα της Αττικής, αλλά και τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα, θα βοηθήσουμε τους πολίτες να αποφασίσουν ελεύθερα και να κρίνουν όχι με το τι λέει η κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά από τη δική τους κατάσταση».
– Οι δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν Σγουρό και Ποτάμι, το οποίο φτάνει ήδη στο 7%.
«Οπως έφτανε και η ΔΗΜΑΡ στο 9%. Το θυμάστε; Δυο μέρες αφ’ ότου ο κ. Κουβέλης έφυγε, τον έβαλαν στις δημοσκοπήσεις όχι σαν ΔΗΜΑΡ, αλλά σκέτο Κουβέλης! Και του ‘δωσαν 9%!».
– Δηλαδή, εννοείτε ότι δεν είναι και τόσο αθώες οι δημοσκοπήσεις;
«Τώρα τι να σας πω εγώ; Αυτό που ξέρω είναι πως δεν μπορείς να εξισώνεις κόμματα με χρόνια παρουσίας στην πολιτική ζωή, με κινήσεις πανικού της τελευταίας στιγμής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είμαι βέβαιη, θα είναι καθαρά πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές και θα σχηματίσει κυβέρνηση, όποτε και αν γίνουν οι εθνικές εκλογές».
– Και από πού πηγάζει αυτή η βεβαιότητα;
«Από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει ένα δρόμο εξόδου από την καταστροφή στην οποία μας οδήγησαν τα Μνημόνια, ένα δρόμο αποφασιστικής διαπραγμάτευσης. Η Ελλάδα πρέπει να πει επιτέλους ένα στοπ. Μέχρις εδώ. Και να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. Ο λαός δεν αντέχει άλλο».
– Εκτός απ’ αυτό, όμως, υπάρχει και ο αντίπαλος. Αυτός δεν έχει τρόπο να γυρίσει το παιχνίδι και να ξανακερδίσει;
«Εντάξει. Ισως στο Μαξίμου να το πιστεύουν. Αλλά πρόκειται για φρούδες ελπίδες. Να σας θυμίσω ότι όπου και αν εφαρμόστηκε μνημόνιο, σε όλες τις χώρες, τα κόμματα που το υλοποίησαν κυριολεκτικά διαλύθηκαν. Το ίδιο γίνεται κι εδώ».
– Η Ν.Δ. όμως αντέχει ακόμα…
«Βρίσκεται σε φάση αποδόμησης, εάν το έχετε παρατηρήσει. Παρακολουθώ κάπως το site τους, τα σχόλια που κάνουν. Είναι σε τρομερή κατάθλιψη! Αυτό που τους καταθλίβει κυρίως είναι το γεγονός ότι είναι αναγκασμένοι να υφίστανται ακόμα το ΠΑΣΟΚ! Το οποίον συνεχίζει να κυβερνά, όχι με το 48%, αλλά πλέον ακόμη και με το 5%!»
– Και δεν τους αρέσει, εννοείτε; Μα κυβερνούν μαζί. Αν φύγει το ΠΑΣΟΚ, τέλος.
«Εντάξει. Αλλά οι νεοδημοκράτες έχουν γαλουχηθεί επί χρόνια με το διεφθαρμένο ΠΑΣΟΚ, με τους πρασινοφρουρούς κ.λπ. Καταλαβαίνετε τι έχουν πάθει σήμερα;»
– Κι εσείς, όμως, πολλά θέματα δεν τα ξεκαθαρίζετε. Στο μεταναστευτικό ποια είναι η ατζέντα σας;
«Την έχουμε εμφανίσει την ατζέντα μας. Αλλά να σας πω και το άλλο: η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρόβλημα; Ποια είναι η ατζέντα των κομμάτων που κυβερνούν την Ελλάδα από το ’90 και μετά; Είναι ή όχι η έλλειψη της οποιασδήποτε ατζέντας στο μεταναστευτικό, που έχει εκθέσει την Ελλάδα στο Συμβούλιο της Ευρώπης;»
– Γεγονός. Αλλά το πρόβλημα παραμένει και η Ε.Ε. δεν δίνει λύση.
«Απαιτείται μια σοβαρή πολιτική αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος, με κατάργηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, με αναλογική και ισότιμη κατανομή βαρών στα κράτη-μέλη. Οι κυβερνήσεις επιδεικνύουν ένα πράγμα: την αυθαιρεσία, τη βία και τη χορήγηση με το σταγονόμετρο πολιτικού ασύλου. Π.χ. το 2013, επί συνόλου 10.558 σχετικών αιτημάτων, εκδόθηκαν 180 αποφάσεις παροχής ασύλου, καθεστώτος πρόσφυγα, ανθρωπιστικού καθεστώτος και επικουρικής προστασίας».
– Εάν κερδίσετε τις εκλογές, που είναι και το πιθανότερο, θα συνεργαστείτε με όποιο κόμμα προσφέρεται ή υπάρχουν λόγοι αρχής που αποκλείουν μερικούς;
«Δεν μπορείς να συνεργαστείς και με το διάβολο, όπως λένε. Θα συνεργαζόταν ο Λένιν με τον τσάρο ας πούμε; Επομένως, οι συνεργασίες έχουν κάποια πλαίσια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όμως θα είναι ευρύτερη, θα προσπαθήσουμε να ενώσουμε το λαό, όχι να τον διχάσουμε, όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση».