fbpx

Αποσπάσματα συνέντευξης της Ρένας Δούρου, Υποψήφιας Περιφερειάρχη Αττικής, στη Γιάννα Παπαδάκου και τον ραδιοσταθμό Alpha 989, Τρίτη 1 Απριλίου 2014
 
«Οι δημοσκοπήσεις έχουν απαξιωθεί στα μάτια του κόσμου»
Ρένα Δούρου: Δεν είμαι από αυτούς που χειροκροτούν τις δημοσκοπήσεις όταν τους ευνοούν. Κάθε πολιτικό πρόσωπο οφείλει να διαβάζει τις δημοσκοπήσεις, όχι για να αλλάζει θέσεις και απόψεις και ποιά συμφέροντα εκπροσωπεί ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις. Αυτό το περιβόητο πολιτικό κόστος που οδήγησε τη χώρα εδώ που την οδήγησε… Αντιθέτως τις δημοσκοπήσεις οφείλω να τις διαβάζω προκειμένου να δω με ποιόν τρόπο πρέπει να επικοινωνήσω τον αγώνα  μου στον κόσμο. Είναι καιρός τώρα που δυστυχώς οι δημοσκοπήσεις έχουν απομειωθεί στα μάτια του κόσμου. Γιατί μην ξεχνάτε ότι τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, ίδιες εταιρείες, άλλες εταιρείες, χάνανε ολόκληρα κόμματα. Δεν θα βρείτε πουθενά δήλωση μου, να απαξιώνω δημοσκοπήσεις ανάλογα με τα ευρήματα. Απλώς είναι πολύ δύσκολο να τις υπερασπιστεί κανείς γιατί εδώ και πολύ καιρό υπάρχουν εταιρείες που λειτουργούν με σκοπιμότητες.
 
«Ο κ. Σγουρός προσπαθεί να θάψει την κομματική του ταυτότητα»
Ρένα Δούρου: Δεν κατεβαίνω σε αυτή τη μάχη ως τεχνοκράτης που τα ξέρει όλα. Αντίθετα θεωρώ ότι η χώρα έχει δεινοπαθήσει από τους τεχνοκράτες, τουλάχιστον τα 2 μεγάλα κόμματα έπαιξαν με περισσή υποκρισία απέναντι στους συμπολίτες μου σε σχέση με το αν πρέπει να βρεθεί κάποιος τεχνοκράτης ή όχι. Τα αποτελέσματα τα είδατε.
Η ΝΔ για καιρό έψαχνε τεχνοκράτη αυτοδιοικητικό και τελικά κατέληξε σε ένα κομματικό στέλεχος, τον κ. Κουμουτσάκο. Δεν θα πω ότι είναι επιλογή των Βρυξελλών, για όνομα του θεού.  Ο κ. Κουμουτσάκος όμως υπήρξε ευρωβουλευτής της ΝΔ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών και εκπρόσωπος τύπου σε μία καμπάνια της ΝΔ που ήταν η πλέον αναξιόπιστη. Εκείνη την αντιμνημονιακή που έγινε μνημονιακότερη του μνημονίου.
Ο κ. Σγουρός προσπαθεί να θάψει την κομματική του ταυτότητα τώρα που το ΠΑΣΟΚ έχει πέσει στο 4%, δεν έχουμε όμως τόσο κοντή μνήμη.
 
«Το πλεόνασμα της Περιφέρειας είναι δεσμευμένο»
Ρένα Δούρου:  Θα θυμάστε τη δριμεία κριτική που είχα δεχτεί όταν είπα ότι ήταν πλεόνασμα απραξίας. Ευτύχώς και ο κ. Κουμουτσάκος διέγνωσε σωστά ότι δεν μπορείς να μιλάς λες και η Περιφέρεια Αττικής είναι εταιρεία περιορισμένης ευθύνης. Στην ερώτηση συναδέλφου σας στον απερχόμενο περιφερειάρχη σε σχέση με την κριτική που έχει δεχτεί και από τον κ. Κουμουτσάκο και από εμένα, μάθαμε άλλα. Μάθαμε ότι δεν είναι ακριβώς πλεόνασμα, αλλά είναι δεσμευμένα. Πρόκειται για δεσμευμένα χρήματα σε κάποιους κωδικούς και η απάντηση του ήταν ότι δεν ξέρουν αυτοί. Ούτε ο κ. Κουμουτσάκος ξέρει, ούτε η κ. Δούρου ξέρει, εγώ ξέρω. Τώρα περάσαμε από έναν προϋπολογισμό με ένα πλεόνασμα, σε έναν δεσμευμένο.
Το ζήτημα είναι ότι  (η Περιφέρεια Αττικής ) έχει μεγάλο προϋπολογισμό, γιατί θέλω να σας πω ότι εγώ διαβάζω. Διαβάζω τα πρακτικά των τελευταίων 2 χρόνων, όχι μόνο του τελευταίου 1,5 μήνα. Και θέλω να σας πω ότι είναι ένας προϋπολογισμός που έχει τροποποιηθεί 2 φορές. Ότι ο περυσινός προϋπολογισμός παρέμεινε ανεκτέλεστος κατά το 77%.
Γιάννα Παπαδάκου: Αμφισβητείτε τα στοιχεία;
Ρένα Δούρου: Αμφισβητώ τα λεγόμενα των τελευταίων 2 εβδομάδων που είναι λεγόμενα πανικού. Διότι δεν μπορεί να συμβαίνουν και τα 2 ταυτόχρονα. Δεν μπορεί να είναι ένα γενικό και αόριστο πλεόνασμα, γιατί επαναλαμβάνω δεν μιλάμε για μία ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης. Και δεν μπορεί την ίδια στιγμή να έχει χρήματα που είναι δεσμευμένα σε κάποιους κωδικούς, που απλώς ο κ. Κουμουτσάκος που ήρθε από τις Βρυξέλλες και η Δούρου που ήρθε από την Αθήνα, δεν καταλαβαίνουν.
Γιάννα Παπαδάκου: Αν είναι έτσι τα πράγματα γιατί έχει την προτίμηση του κόσμου;
Ρένα Δούρου: Εγώ αυτό που σας είπα, είναι πως μένει να το δούμε, γιατί είναι η κάλπη που θα το δείξει, όχι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, ούτε οι προθέσεις ψήφου.
 
Για  το πολυνομοσχέδιο αφορά καίρια και την Αττική ειδικά σε θέματα περιβάλλοντος»
Ρένα Δούρου: Προσπαθούν κάποιοι, την ιστορία των αυτοδιοικητικών εκλογών, να την αντιμετωπίσουν πάλι για λόγους σκοπιμότητας και διάσωσης των κομματικών τους υποψηφιοτήτων, ωσάν να γίνεται in vitro. Το πολυνομοσχέδιο, αφορά και την Περιφέρεια Αττικής. Με σχετικό δελτίο τύπου, το οποίο πρέπει να χάθηκε στον ορυμαγδό των αντεγκλήσεων και μιας φρασεολογίας που ευτελίζει ακόμα περισσότερο τον πολιτικό διάλογο, υπογράμμισα ότι το πολυνομοσχέδιο αφορά πολύ συγκεκριμένα την περιφέρεια, όσον αφορά τα λατομεία για παράδειγμα. Προβλέπει την εξόρυξη σε μία αρκετά λαβωμένη γη. Άρα, χαίρομαι που το ακούω, γιατί κάπου νόμιζα ότι χάνεται η κοινή λογική. Αυτή η ιστορία του περιβόητου πολυνομοσχεδίου που είναι πιο μνημόνιο κι από το μνημόνιο, δεν μπορεί να την παρουσιάζουν κάποιοι, ωσάν καλοί διαχειριστές, ότι δεν αφορά το τι μέλλει γενέσθαι στους δήμους και τις περιφέρειες.
Το πώς προσπάθησε να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση νομίζω πως  σε μία εικόνα συμπυκνώνονται όσα διεμείφθησαν το Σάββατο το βράδυ. Σηκώνεται ο Υπουργός Επικρατείας του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Σταμάτης και με περίσσια αλαζονεία σηκώνει υποτίθεται το γάντι, χειροκροτούν από κάτω οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και μετά από μισή ώρα χειροκροτούν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του κόμματος του 3-4% που λέει ότι δεν είναι σωστή η πρόταση μομφής.
Η δεύτερη εικόνα είναι, μία που τη ζούμε συχνά τα τελευταία 3,5 χρόνια, βουλευτών εκπροσώπων του ελληνικού λαού από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, όπου για ολόκληρη την εβδομάδα περιόδευαν στους τηλεοπτικούς σταθμούς και τα ραδιόφωνα λέγοντας ότι δεν θα ψηφίσουν, και την Κυριακή το βράδυ τους ακούσαμε να λένε ναι.
Αυτές οι 2 εικόνες εξηγούν εν πολλοίς, γιατί οι νέοι, οι άνεργοι, ο κόσμος έχει απαξιώσει το ελληνικό κοινοβούλιο.  Και αν ακόμα θεωρούν το μνημόνιο και το πολυνομοσχέδιο ευλογία, δεν έχουν μέτρο αξιοπρέπειας. Ας σταματήσει αυτή η πλάκα των 2 εικόνων της δημοκρατίας. Της δημοκρατίας των τηλεπαραθύρων και μετά της Βουλής.
Ας σώσουμε την αξιοπρέπεια. Γιατί αν σώσουμε την αξιοπρέπεια μπορούμε να μιλήσουμε μετά και για ανθρωπιά και για ανάπτυξη και για αλληλεγγύη, σας λέω κάποια Α. Α όπως Αττική.
Εμένα ο αγώνας μου αυτή τη στιγμή είναι, αν μπορούμε αυτά να τα περισώσουμε στην περιφέρεια Αττικής, για να τα περισώσουμε σε όλη την πατρίδα.
 
Για τη δολοφονία του σωφρονιστικού υπαλλήλου και του φυλακισμένου Ιλί Καρέλι
Ρένα Δούρου: Η χώρα αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα που οδηγούν τους πολίτες να μην τους ενδιαφέρει το γεγονός ότι ένας σωφρονιστικός υπάλληλος βρίσκει θάνατο με κομμένη καρωτίδα και ένας φυλακισμένος, μέσα σχεδόν σε ένα 24ωρο βρίσκει το θάνατο μέσα στις φυλακές με ξυλοδαρμό και βασανιστήρια.  Και εδώ κάτι δεν πάει καλά. Δίπλα στην κρίση χρέους,  400 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ, η χώρα αντιμετωπίζει και κρίση δημοκρατίας.

Share This