ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΕΚΙΑΡΗ
«Είμαστε αποφασισμένοι να ανατρέψουμε το σημερινό αντιδημοκρατικό, πελατειακό, αδιαφανές και φαύλο σύστημα εξουσίας στην Περιφέρεια Αττικής». Η επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής», υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου μιλά στο neaellada.gr και αναλύει το σχέδιο διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας.
Η Ρένα Δούρου αναφέρεται στους κοινωνικούς στόχους που επείγουν εξαιτίας της ανθρωπιστικής κρίσης και αφορούν στη δημιουργία ασπίδας προστασίας των πιο αδύναμων κοινωνικά, κάνει λόγο για ανακατανομή των πορων και τοποθετείται για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της «Δύναμης Ζωής», αλλά και για τους μακροπρόθεσμους στόχους που αφορούν ένα νέο παραγωγικό-αναπτυξιακό πρότυπο. Επίσης μιλά για τα «12 χρόνια Σγουρού» και την απουσία υποδομών στην Περιφέρεια Αττικής και αναφέρεται στον «μακρόπνοο, δημοκρατικό προγραμματισμό με Περιφερειακά Προγράμματα με ορίζοντα δεκαετίας» για τους τομείς προτεραιότητας της πολιτικής της «Δύναμης Ζωής» που περιλαμβάνει: κοινωνική προστασία, παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη, προστασία του περιβάλλοντος, βελτίωση της ποιότητας ζωής.
•Ποιος ο ρόλος της Περιφέρειας Αττικής με μια διοίκηση «Δύναμης Ζωής»;
Η Περιφέρεια της Αττικής αποτελεί τη σημαντικότερη περιφέρεια της χώρας, καθώς σε αυτή ζει ο μισός πληθυσμός και ουσιαστικά αποτυπώνει, σε μικρογραφία, όλες τις παθογένειές της. Όλες δηλαδή τις αιτίες που οδήγησαν συνολικά τη χώρα στη σημερινή πολιτική, οικονομική και ηθική χρεοκοπία. Και ο απερχόμενος Περιφερειάρχης αποτελεί ένα κρίσιμο γρανάζι αυτού του μηχανισμού – του μηχανισμού του πελατειακού κράτους, της διαφθοράς και της διαπλοκής. Και αυτά εν κρυπτώ, μακριά από το δημοκρατικό έλεγχο, από τον έλεγχο των πολιτών. Η περιφέρεια Αττικής υπό μια διοίκηση «Δύναμης Ζωής» θα αλλάξει ριζικά νοοτροπία. Θα είναι ανοικτή στους πολίτες, οι οποίοι θα γνωρίζουν και έτσι θα μπορούν και να ελέγχουν και να διεκδικούν. Δεύτερον, η Περιφέρεια μπορεί να καταστεί παράγοντας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και παράγοντας ευημερίας των πολιτών της. Με την υλοποίηση πολιτικών που θα δημιουργούν ανάπτυξη, πραγματική απασχόληση, με πραγματικούς μισθούς και πραγματική ανάπτυξη και όχι 5μηνα με αμοιβές- αντίδωρα…
• Ποιος είναι ο σχεδιασμός των κοινωνικών στόχων; Περιεχόμενο, πόροι;
Οι κοινωνικοί στόχοι επείγουν λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης. Και αφορούν στη δημιουργία ασπίδας προστασίας των πιο αδύναμων κοινωνικά. Θέματα που άπτονται προγραμμάτων σίτισης των απόρων μαθητών, της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία, κοινωνικές δράσεις. Εκπονούμε και εφαρμόζουμε προγράμματα «Σίτισης για όλους» και «Στέγασης για όλους» με τον συντονισμό και τη συνεργασία όλων των δομών αλληλεγγύης και των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή των δήμων, της Εκκλησίας, κ.α.. Ενισχύουμε κοινωνικές δομές, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, ανταλλακτήρια, λαχανόκηπους, ξενώνες, και, όπου χρειάζεται, δημιουργούμε και νέες. Επιπλέον συντονίζουμε τις προσπάθειες ανεύρεσης κτιρίων για την στέγαση των αστέγων. Ενισχύουμε τις κοινωνικές δομές που παρέχουν ιατροφαρμακευτική φροντίδα και σε συνεργασία με αυτές με άλλες δημόσιες δομές υγείας της Αττικής (δημοτικά ιατρεία, νοσοκομεία κ.λπ.) καθώς και με τους Δήμους διασφαλίζουμε την πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική φροντίδα για όσους έχουν ανάγκη που αδυνατούν να καλύψουν.
Σε ό,τι αφορά στους πόρους για αυτούς τους άμεσους κοινωνικούς στόχους, ανακατανέμουμε και χρησιμοποιούμε κατά προτεραιότητα: το κοινωνικό σκέλος του προϋπολογισμού της Αττικής και τη δημόσια δαπάνη που αναλογεί στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση της φτώχειας του ΣΕΣ / νέου ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του ΠΕΠ της Περιφέρειας Αττικής τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Πρέπει εδώ να υπογραμμίσουμε τη σημασία της διασφάλισης νέων πόρων για τη στήριξη της κοινωνικής πολιτικής, κυρίως με το να βάλουμε τέλος στις δαπάνες για έργα βιτρίνας και για διοργάνωση ή συμμετοχή της Περιφέρειας σε άχρηστες εκδηλώσεις με μοναδικό σκοπό της δημόσιες σχέσεις. Με πόρους από την αναλογική συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής στα Τομεακά Προγράμματα κοινωνικού προσανατολισμού του ΣΕΣ. Καθώς και με πόρους που απελευθερώνει η καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής.
• Και σε ό,τι αφορά στους μακροπρόθεσμους στόχους;
Μιλάμε καταρχήν για έναν πραγματικά ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας, που θα αντιμετωπίσει το θέμα της ανεργίας. Για τον σκοπό αυτό εκπονούμε χρηματοδοτικά και θεσμικά μέσα. Εκπονούμε δηλαδή πολιτικές υποδομών και ανάπτυξης, οι οποίες στηρίζονται στο ανθρώπινο δυναμικό της ίδιας της Περιφέρειας. Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι αφορούν ένα νέο παραγωγικό-αναπτυξιακό πρότυπο που έχει να κάνει με το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 καθώς και τη συμμετοχή στα Τομεακά Προγράμματα. Αφορούν συνέργειες χρηματοδοτικών μέσων κι εργαλείων, Διαρθρωτικά Ταμεία, χρηματοδοτικά εργαλεία ευρωπαϊκών προγραμμάτων (HORIZON 2014 – 2020, SME Instrument, COSME, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Προγράμματα εδαφικής συνεργασίας). Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Προγραμματισμού, Συντονισμού χρηματοδοτικών μέσων και προγραμμάτων.
• Η Αττική όμως πάσχει ακόμη, μετά από 12 χρόνια Σγουρού, σε επίπεδο υποδομών…
Πράγματι. Μετά από 12 χρόνια παρουσίας του απερχόμενου περιφερειάρχη, η Αττική έχει ακόμη ανάγκη βασικών υποδομών. Σε σχέση με αυτές, χρειάζεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Χρειάζεται αντιπλημμυρικός σχεδιασμός και όχι αποσπασματικά «μπαλώματα», όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Γιατί το βασικό ζήτημα είναι οι λεκάνες απορροής, εξ ου και επιβάλλεται ο σχεδιασμός. Δεν νοείται μια νεροποντή να οδηγεί σε πλημμύρα και καταστροφή περιουσιών. Χρειάζεται επίσης αποχετευτικό σύστημα σε όλους τους δήμους. Είναι ανεπίτρεπτο να λείπουν αυτά από τους δήμους μίας από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές περιφέρειες.
• Επί Σγουρού Περιφερειάρχη η Περιφέρεια Αττικής «διακρίθηκε» για εσωστρέφεια…
Η λέξη «εσωστρέφεια» είναι ευφημισμός στην περίπτωση της συνειδητής πολιτικής του απερχόμενου Περιφερειάρχη, που έκτισε την άγνοια των πολιτών. Γιατί σήμερα ελάχιστοι πολίτες γνωρίζουν τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες της Περιφέρειας. Ότι μπορεί να αναδειχθεί σε μοχλό ανάπτυξης, σε έπαλξη κατά της ανεργίας, σε ασπίδα προστασίας των κοινωνικά αδύναμων. Στη «Δύναμη Ζωής» είμαστε αποφασισμένοι να ανατρέψουμε το σημερινό αντιδημοκρατικό, πελατειακό, αδιαφανές και φαύλο σύστημα εξουσίας στην Περιφέρεια Αττικής.
Και παράλληλα είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο λήψης των αποφάσεων. Εμείς θέλουμε οι αποφάσεις να λαμβάνονται συλλογικά και δημοκρατικά. Έτσι ώστε οι επιλογές να λειτουργούν προς όφελος των πολιτών και του δημόσιου συμφέροντος. Μιλάμε για θεσμούς όπως οι λαϊκές συνελεύσεις, ο συμμετοχικός προϋπολογισμός και τα τοπικά δημοψηφίσματα. Αλλά και για θεσμούς όπως η τοπική λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, η πλατιά τοπική διαβούλευση και ο θεσμός των διερευνητικών επιτροπών. Εμείς θέλουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να γίνει ένα μικρό κοινοβούλιο, με δυνατότητες διεξοδικής συζήτησης, αντιπροσωπευτική όλων των απόψεων, με άνεση χρόνου και στηριγμένη σε επαρκή τεκμηρίωση. Θέλουμε τη δημιουργία Κέντρου Προγραμματισμού της Περιφερειακής Πολιτικής με θεσμικά κατοχυρωμένη εκπροσώπηση των φορέων της τοπικής κοινωνίας (αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμια, επιμελητήρια, επαγγελματικές ενώσεις, κινήματα πολιτών, κέντρα καινοτομίας κ.λπ.).
Θέλουμε έναν μακρόπνοο, δημοκρατικό προγραμματισμό με Περιφερειακά Προγράμματα με ορίζοντα δεκαετίας, για τους τομείς προτεραιότητας της πολιτικής μας: κοινωνική προστασία, παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη, προστασία του περιβάλλοντος, βελτίωση της ποιότητας ζωής. Θα διαμορφώσουμε νέες δομές κοινωνικού ελέγχου του προγραμματισμού και του έργου της Περιφερειακής διοίκησης με αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των πολιτικών, κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων.
Η «Δύναμη Ζωής» εντάσσεται στη μακρά παράδοση του δημοκρατικού χώρου, που θεωρεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση κύτταρο άμεσης δημοκρατίας, πεδίο ανάπτυξης βαθιών κοινωνικών μετασχηματισμών. Ένας θεσμός δηλαδή που χαρακτηρίζεται από τον αντιπαραθετικό του χαρακτήρα ως προς την κεντρική εξουσία: διεκδικεί και αμφισβητεί. Ό,τι δηλαδή θα πράξει η «Δύναμη Ζωής» από τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Προς όφελος των πολιτών, του περιβάλλοντος. Της Αττικής.