fbpx

Δυναμικές γυναικείες παρουσίες στον πολιτικό στίβο κερδίζουν τις εντυπώσεις σε… κάστρα που μέχρι πριν από μερικά χρόνια θεωρούνταν ανδρικά. Πρόκειται για γυναίκες που κατάφεραν να διακριθούν στα πολιτικά δρώμενα, να ξεπεράσουν στεγανά και να δοκιμαστούν σε θέσεις εξουσίας.
Η πολιτική έχει πλέον έντονο «άρωμα γυναίκας», αποδεικνύοντας πως οι αντιλήψεις αλλάζουν και… φρέσκες ιδέες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Αυτό δεν σημαίνει πως ο δρόμος είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς ακόμα και οι πιο δυναμικές εκπρόσωποι του γυναικείου φύλου βρέθηκαν στην πορεία αντιμέτωπες με δυσκολίες, προκαταλήψεις και διακρίσεις.
Κέρδισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η σημερινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας αποτελεί μία αφορμή για να καταγραφεί η πρόοδος που έχει συντελεστεί αλλά κυρίως μία ευκαιρία να «φωτιστούν» τα εμπόδια που παραμένουν. Ωστόσο, το γεγονός πως η επιτυχημένη πορεία των γυναικών στην πολιτική επιβραβεύεται με την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών αφήνει σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας.
Στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις εκλογές του Μαΐου έγινε η μεγάλη «ανατροπή». Για πρώτη φορά στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας μία γυναίκα αναλαμβάνει τα ηνία. Η Ρένα Δούρου καλείται να δώσει το δικό της στίγμα σε έναν χώρο που μέχρι τώρα ήταν ανδροκρατούμενος.
 
Γυναικεία… σφραγίδα έχει τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Τουρισμού, που είναι ένα από τα κρισιμότερα πόστα στο κυβερνητικό σχήμα. Μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών η «σκυτάλη» πέρασε από την Ολγα Κεφαλογιάννη (που τα τελευταία δυόμισι χρόνια είχε την ευθύνη του νευραλγικού αυτού τομέα) στην Ελενα Κουντουρά.
«ΚΑΡΦΙΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Ακόμα και σήμερα πρέπει να κάνουμε διπλάσια δουλειά από τους άνδρες για την ίδια θέση»
Ενα παραδοσιακά ανδροκρατούμενο «κάστρο» κατέκτησε πέρυσι η νέα περιφερειάρχης Αττικής. Για πρώτη φορά το… κατώφλι της μεγαλύτερης Περιφέρειας πέρασε μία νέα γυναίκα, που έχει την ευκαιρία να αφήσει το δικό της στίγμα σε ένα από τα κρισιμότερα πολιτικά «πόστα».
 
Τα στερεότυπα καταρρίπτονται, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς. «Ακόμη και σήμερα οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τη διπλάσια δουλειά από τους άνδρες για την ίδια θέση. Να υφίστανται κι ένα σωρό κριτικές για την εξωτερική τους εμφάνιση, για παράδειγμα – κι είναι και αυτό ένα είδος διάκρισης σε βάρος τους», σημειώνει η περιφερειάρχης.
Προνομιακή θέση. Για τη «σχέση» με την πολιτική η Ρένα Δούρου διευκρινίζει πως «οι γυναίκες πολιτικοί βρίσκονται σε προνομιακή θέση. Εχουν φωνή να αντιδράσουν και να υπερασπιστούν τις επιλογές. Ενώ, για παράδειγμα, δεν ισχύει το ίδιο για τις γυναίκες που από τη μια μέρα στην άλλη χάνουν τη δουλειά τους, τις νέες επιστημόνισσες που δεν βρίσκουν εργασία, τις κοπέλες που αναγκάζονται να βιώσουν τη σεξουαλικότητά τους φοβικά».
Και μπορεί «η ψήφος σε μια γυναίκα να είναι ευκολότερη» σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο «δεν είναι αυτονόητη, όπως θα έπρεπε». Οπως εξηγεί η περιφερειάρχης «συχνά η επιλογή μίας γυναίκας υποψήφιας παραπέμπει στα κλισέ της “νοικοκυράς”, της “φρόνιμης”, εκείνης που θα διατηρήσει την κατάσταση “ως έχει”. Και βέβαια οι γυναίκες πολιτικοί είναι ακόμα πολύ συχνά περιχαρακωμένες στους δήθεν “ευαίσθητους” τομείς, όπως του πολιτισμού, των τεχνών και της παιδείας, ωστόσο το γεγονός ότι διετέλεσα τομεάρχης Εξωτερικών απέδειξε ότι τα στεγανά αυτά αποτελούν τεχνητές κατασκευές. Ουσιαστικά εξακολουθούν να υπάρχουν τυποποιημένα στερεότυπα, τα οποία περιγράφουν με όρους καρικατούρας τις γυναίκες στον δημόσιο βίο, μέσω των 2 b. Ετσι όταν μια γυναίκα συμπεριφέρεται με στιβαρότητα, γρήγορα γρήγορα τοποθετείται στην κατηγορία ”bitch”, ενώ, αν είναι χαμηλών τόνων, μετατρέπεται σε… ”bimbo”. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα. Αντιθέτως, τη διαστρεβλώνουν. Κανένα φύλο δεν διαθέτει το μονοπώλιο της ευαισθησίας ή της σκληρότητας».
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΑΘΗΝΩΝ
«Μπορούμε να τα καταφέρουμε και στα πιο δύσκολα»
Σε μία από τις δύσκολες εκλογικές περιφέρειες της χώρας -την Α’ Αθηνών- η πρωτιά στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί γυναικεία υπόθεση. Για τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση η Ολγα Κεφαλογιάννη ήρθε πρώτη σε σταυρούς, αποδεικνύοντας πως είναι ένα από τα δυνατά «χαρτιά» του κόμματος.
Εχει συνεχή παρουσία στα βουλευτικά έδρανα από το 2007, ενώ από το 2012 μέχρι και τις τελευταίες εκλογές είχε αναλάβει το κρίσιμο πόστο του υπουργείου Τουρισμού.
Στο ερώτημα αν οι ψηφοφόροι εμπιστεύονται πλέον ευκολότερα γυναίκες για να τους εκπροσωπήσουν στον πολιτικό στίβο, επισημαίνει πως «οι μικροί αριθμοί συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική δείχνουν ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε. Η πρωτιά μου στην Α’ Αθηνών, όπως και η επιτυχία κάθε γυναίκας, ήρθε σαν αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας».
Πολλές οι διακρίσεις λόγω φύλου. Με ειλικρίνεια παραδέχεται πως «δυστυχώς παρά τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, οι διακρίσεις λόγω φύλου παραμένουν ακόμα». Αναφερόμενη στην πορεία αυτή επισημαίνει πως «δύσκολα βρίσκεις γυναίκα που έχει καταλάβει θέση ευθύνης και δεν έχει βρεθεί σε αυτήν τη δύσκολη θέση. Ετσι και εγώ, ιδίως τα πρώτα χρόνια αντιμετώπισα παρόμοια προβλήματα. Παγιωμένες αντιλήψεις, προκαταλήψεις και στερεότυπα ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξουν».
Κατηγορηματική είναι η απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο οι γυναίκες που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας μπορούν να αφήσουν το δικό τους στίγμα, κάνοντας τη διαφορά σε σημαντικά θέματα σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους τους.
«Ναι, το πιστεύω ακράδαντα», σημειώνει και εξηγεί ότι «σε όσες θέσεις ευθύνης έχουν βρεθεί, κατάφεραν να αποδώσουν τα μέγιστα. Το μόνο που μας λείπει είναι η εμπιστοσύνη των υπολοίπων ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ναι λοιπόν μπορούμε να τα καταφέρουμε ακόμα και στις πιο δύσκολες αποστολές».
ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ – ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
«Νιώθουμε υπερήφανες για όλα όσα έχουμε κατακτήσει»
Τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας ανέλαβε η νέα αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, που έχει ένα από τα πλέον νευραλγικά πόστα στη νέα κυβέρνηση. Η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος αποτελεί βασικό «στοίχημα» της Ελενας Κουντουρά, που την προηγούμενη εβδομάδα ταξίδεψε στο Βερολίνο για τη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού.
Αναφερόμενη στο «κλασικό» ερώτημα καριέρα ή οικογένεια, η νέα υπουργός σημειώνει «σήμερα εμείς οι γυναίκες επιλέγουμε να ασχοληθούμε και με τα δύο. Νιώθουμε υπερήφανες για όλα όσα έχουμε κατακτήσει. Και πραγματικά έχουμε πετύχει πολλά».
Πολυδιάστατος ρόλος. Μάλιστα τονίζει «τίποτα δεν μας χαρίστηκε» και εξηγεί «έχουμε έναν ρόλο πολυδιάστατο, στον οποίο ανταποκρινόμαστε με δυναμισμό αλλά και με μεγάλη επιτυχία. Παραμένοντας η ψυχή της οικογένειας, η σύγχρονη Ελληνίδα είναι ταυτόχρονα σύζυγος-σύντροφος, μητέρα που μεταφέρει με αγάπη αρχές και αξίες στα παιδιά της, αλλά και επιτυχημένη επαγγελματίας». Στις πρόσφατες εκλογές ήταν πρώτη στην προτίμηση των ψηφοφόρων των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην Περιφέρεια της Α’ Αθήνας. Η θητεία της στα βουλευτικά έδρανα ξεκινά από το 2004 και έχει εκλεγεί βουλευτής σε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις.
Η ίδια αναφέρεται στη μάχη που όλα αυτά τα χρόνια έδωσαν οι γυναίκες για να καταφέρουν να κατοχυρώσουν δικαιώματά τους.
«Διεκδικήσαμε και πετύχαμε το δικαίωμα συμμετοχής στην πολιτική, του “εκλέγειν και εκλέγεσθαι”, το δικαίωμα στη μόρφωση, το δικαίωμα στην εργασία, την ισότητα, την οικονομική χειραφέτηση και τόσα άλλα. Δικαιώματα που, κατά τη γνώμη μου, έπρεπε να είναι δεδομένα και όχι να έχουμε αγωνιστεί τόσο πολύ για να τα αποκτήσουμε».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Share This