Σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει της εκδήλωσης για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας (28 – 31 Μαΐου 2015), την Τετάρτη 29/4, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης ανέγνωσε τον χαιρετισμό της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου. Στον χαιρετισμό της η Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας, που διοργανώνει φέτος ο Πειραιάς, αποτελεί μια πρόσκληση και μια πρόκληση».
Πρόσκληση «προκειμένου φέτος αυτός ο θεσμός να μετατραπεί σε εφαλτήριο για μια καινοτόμο, γαλάζια ανάπτυξη με επίκεντρο τα λιμάνια και τις ακτές της Αττικής» και πρόκληση «προκειμένου το μοντέλο ανάπτυξης των τεσσάρων μεγάλων λιμανιών της Αττικής, του Πειραιά, της Ελευσίνας, της Ραφήνας και του Λαυρίου, να ανταποκριθεί στις πιεστικές ανάγκες μιας οικονομίας που επιζητεί επειγόντως οξυγόνο».
«Για να γίνει πράξη αυτή η πρόκληση απαιτείται σχεδιασμός, σοβαρή και συστηματική δουλειά στη βάση κοινών τεχνολογικών και επιστημονικών επεξεργασιών, με συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων. Δηλαδή της κεντρικής εξουσίας, των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επαγγελματιών όλων των κλάδων του χώρου, της επιστημονικής κοινότητας και βέβαια των τοπικών κοινωνιών μέσα από τις συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτόν».
Aκολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού της Περιφερειάρχη.:
Η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας» που διοργανώνει φέτος ο Πειραιάς αποτελεί μια πρόσκληση και μια πρόκληση.
Μια πρόσκληση για την Περιφέρεια Αττικής γενικά και το δήμο του Πειραιά ειδικά, προκειμένου φέτος αυτός ο θεσμός να μετατραπεί σε εφαλτήριο για μια καινοτόμο, γαλάζια ανάπτυξη με επίκεντρο τα λιμάνια και τις ακτές της Αττικής.
Μία πρόκληση, παράλληλα, προκειμένου το μοντέλο ανάπτυξης των τεσσάρων μεγάλων λιμανιών της Αττικής, του Πειραιά, της Ελευσίνας, της Ραφήνας και του Λαυρίου, να ανταποκριθεί στις πιεστικές ανάγκες μιας οικονομίας που επιζητεί επειγόντως οξυγόνο. Μιας οικονομίας που αναζητά επειγόντως μοχλούς ανάπτυξης που θα δημιουργούν απασχόληση. Στο πλαίσιο αυτό, θεσμοί όπως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας με θέμα τη λιμενική βιομηχανία και την ανάπτυξη, μπορούν να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για σειρά περαιτέρω δράσεων. Δράσεων ολιστικών, οι οποίες θα αγκαλιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες, συνδυάζοντας την ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών. Δράσεων που σχετίζονται με τον εξελισσόμενο ρόλο των λιμανιών ως κέντρων παραγωγής, απασχόλησης και καινοτομίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα την αξία του θαλάσσιου και παράκτιου φυσικού κεφαλαίου για την οικονομία.
Για να γίνει πράξη αυτή η πρόκληση απαιτείται σχεδιασμός, σοβαρή και συστηματική δουλειά στη βάση κοινών τεχνολογικών και επιστημονικών επεξεργασιών, με συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων. Δηλαδή της κεντρικής εξουσίας, των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επαγγελματιών όλων των κλάδων του χώρου, της επιστημονικής κοινότητας και βέβαια των τοπικών κοινωνιών μέσα από τις συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτόν.
Η πρόκληση λοιπόν αυτή είναι πολυεπίπεδη και φιλόδοξη.
Αφορά το παρόν και το μέλλον, όχι απλά μίας Περιφέρειας ή ενός Δήμου, ή μίας επαγγελματικής ομάδας. Αφορά στην επιβίωση της ίδιας της οικονομίας της χώρας και τον τρόπο που μπορεί να συμβάλλουν σε αυτή λιμάνια και παράκτιες περιοχές.
Πρόκειται δηλαδή για ένα στοίχημα ζωής που δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε.
Και έχω τη βεβαιότητα ότι δεν θα το χάσουμε.
Θα καταστήσουμε την Γαλάζια ανάπτυξη το ισχυρό, αξιόπιστο χαρτί που θα βάλει σήμερα τα θεμέλια του αύριο, με απασχόληση και προστασία του περιβάλλοντος.