Συνέντευξη στο ΑΠΕ – ΜΠΕ έδωσε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου την Τετάρτη 16-9-15.
Ακολουθούν τα κύρια σημεία της εφ όλης της ύλης συνέντευξης:
Η πολιτική παρουσία δεν μετριέται με όρους τηλεθέασης ή εφήμερης δημοσιότητας. Το γεγονός ότι δεν επιλέγω τη συμμετοχή σε κάποια τηλεοπτικά στούντιο δεν συνεπάγεται αδιαφορία ή απόσυρση. Ούτε βέβαια η δουλειά που κάνουμε στην Περιφέρεια σηματοδοτεί κάποιου είδους αναχωρητισμό. Αντιθέτως σηματοδοτεί μια διαφορετική πολιτική στάση, μια στάση ευθύνης με την παραγωγή καθημερινά έργου.
Οι πρακτικές αναζήτησης εφήμερης δημοσιότητας απαξίωσαν την πολιτική και προσέθεσαν στην οικονομική κρίση και την κρίση Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η πατρίδα χρειάζεται για να σταθεί ξανά στα πόδια της, την έμπρακτη ευθύνη και το συλλογικό έργο – έτσι το πολιτικό σύστημα θα γίνει αξιόπιστο.
Αυτή η κατάσταση (στη χώρα) δεν δημιουργήθηκε μεν χθες, πρέπει όμως να αντιμετωπιστεί άμεσα, με την προώθηση όλων εκείνων των πολιτικών που θα δημιουργήσουν νέα προοπτική για τη χώρα. Δεν είναι δηλαδή θέμα μίας προεκλογικής εκστρατείας αλλά έχει να κάνει με τη σκληρή και συστηματική δουλειά, με τη σοβαρότητα και τη συνέπεια που πρέπει να επιδείξουμε όλοι.
Η κυβέρνηση, μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, κατάφερε αρκετά. Πήρε μέτρα κοινωνικής ευαισθησίας και ανακούφισης των ασθενέστερων. Παράλληλα έβαλε και τις βάσεις για μελλοντικές πολιτικές, με στόχο αυτές να ελαφρύνουν το βαρύ φορτίο που συνεπάγεται για τους πολίτες, η συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Από κει και πέρα το ζητούμενο παραμένει: η αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών της χώρας – ακριβώς αυτών που την έφεραν στη δίνη της κρίσης.
Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, της αδιαφάνειας καθώς και η προώθηση των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο, είναι πράγματα που πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν. Στο πλαίσιο της αποτελεσματικής λειτουργίας του δημοσίου τομέα εντάσσεται επίσης, και είναι κρίσιμο, η εγγύηση εκείνων των συνθηκών κι εκείνων των διαρθρωτικών αλλαγών που θα διασφαλίσουν την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα του έργου των δικαστικών λειτουργών. […] Αυτά είναι τα σημαντικά στοιχήματα της επομένης της 20ης Σεπτεμβρίου. Είναι τα στοιχήματα που οφείλουμε να κερδίσουμε, κάτι σαν last call…, για το μέλλον της πατρίδας.
Οι πολίτες την ερχόμενη Κυριακή οφείλουν να κάνουν την επιλογή τους, η οποία θα είναι κυρίαρχη και την οποία τα κόμματα θα κληθούν να υπηρετήσουν. Ο στόχος είναι η δημιουργία εκείνου του κλίματος σταθερότητας κι εμπιστοσύνης που θα λειτουργήσει καταλυτικά προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία και να σταθεί ο τόπος στα πόδια του. Ωστόσο τα κόμματα δεν είναι ίδια μεταξύ τους.
Η συμφωνία της 12ης Ιουλίου είναι ένα έργο “υπό κατασκευή”.[…] ο τόπος έχει ανάγκη μια κυβέρνηση που θα οικοδομήσει εκείνο το περιβάλλον μέσα στο οποίο η συμφωνία θα εφαρμοστεί με κοινωνικά ηπιότερο τρόπο και με οικονομικά πιο αποδοτικό. Μια κυβέρνηση αξιόπιστη πρώτα και κύρια απέναντι στους πολίτες.
(αναφερόμενη στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ) Το ζήτημα αφορά στην ανάληψη της ευθύνης της διακυβέρνησης υπό δύσκολες συνθήκες. Δεν μπορεί η Αριστερά να αναμένει ούριο άνεμο για να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Η κυβέρνηση έκανε μια δύσκολη επιλογή, και ζητά να κριθεί για αυτή. Όπως θα κριθούν και οι σύντροφοί μας για τη δική τους επιλογή, εκείνη του εθνικού νομίσματος.
Μια χώρα που γνωρίζει οξεία οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα σήμερα, οφείλει να έχει μια ενεργητική, πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική με σαφή προσανατολισμό.[…] Το φάσμα των δράσεων όφειλε να είναι ευρύ, με σταθερή στόχευση, χωρίς να διακυβεύει πάγιες σταθερές αλλά να τις εμπλουτίζει στη βάση των νέων διεθνών δεδομένων.