Σε άρθρο της στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής», με τίτλο «Κάνουμε πράξη την υπόσχεση για νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων», η Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Ρένα Δούρου, αναφέρεται στον έναν χρόνο δράσης της Περιφερειακής Αρχής σχετικά με τη νέα πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων. Στο άρθρο τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι μέσα σε αυτούς τους δώδεκα μήνες υλοποιήθηκαν οι προτεραιότητες που έθετε η επιστολή της Περιφερειάρχη προς τους 66 δήμους της Αττικής, στις αρχές Οκτωβρίου 2014, στο πλαίσιο της νέας φιλοσοφίας – κατάργηση των τεσσάρων σχεδιαζόμενων εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, προώθηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης, δρομολόγηση αναθεώρησης ΠΕΣΔΑ. «Όλα τούτα βέβαια δεν σημαίνουν εφησυχασμό και επανάπαυση. Αντιθέτως. Σηματοδοτούν την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια, σκληρή δουλειά, σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές», σημειώνει η Περιφερειάρχης.
Αποσπάσματα του άρθρου:
Ένας χρόνος κλείνει σήμερα από την ανάληψη της πρωτοβουλίας της Περιφερειακής Αρχής Αττικής για να αλλάξει το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων. Ένα μοντέλο πεπερασμένο, απαράδεκτο με όρους περιβαλλοντικούς και δημόσιας υγείας.
Σήμερα, η Περιφερειακή Αρχή αποδεικνύει ότι δεν έμεινε στα λόγια, και κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, μέσα από ανοικτές, δημοκρατικές, συμμετοχικές και διαφανείς διαδικασίες. Ένα μοντέλο, με δημόσιο χαρακτήρα, οικολογικά και οικονομικά δίκαιο και βιώσιμο, αποκεντρωμένο, πλήρως εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό πρότυπο και την εθνική νομοθεσία.
Αυτές τις μέρες υποβάλλεται προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο η δεύτερη αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (με βάση το άρθρο 35 του νόμου 4042/2012), ύστερα από τις σχετικές αποφάσεις τόσο της Εκτελεστικής Επιτροπής όσο και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ ενώ θετικά έχει αποφανθεί και η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης.
Το υπό έγκριση κείμενο, που βρίσκεται σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, είναι απόλυτα συμβατό με την ευρωπαϊκή (την οδηγία – πλαίσιο 2008/98) και την εθνική νομοθεσία (ν. 4042/12), καθώς και με τις κατευθυντήριες αρχές του νέου ΕΣΔΑ. Θέτει τα θεμέλια μίας πραγματικά νέας φιλοσοφίας στη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία για να υλοποιηθεί πλήρως, απαιτεί την ενεργή συμμετοχή των δήμων και των πολιτών.
Το μεγάλο στοίχημα και παράλληλα προϋπόθεση για την επιτυχία της νέας φιλοσοφίας είναι τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης γιατί έτσι διασφαλίζεται τόσο η υλοποίηση της «ανάστροφης πυραμίδας» (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κ.α.) όσο και η κοινωνική αποδοχή και ο έλεγχος του νέου μοντέλου.
Το πλήρες άρθρο