Σε εκδήλωση για την παρουσίαση νέας έκδοσης, σε επιμέλεια Μαρίας Καραμεσίνη και Jill Rubery, με τον τίτλο «Γυναίκες και Λιτότητα – Η οικονομική κρίση και το μέλλον της ισότητας των φύλων» που πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο ΔΕΣκοι του Παντείου Πανεπιστημίου, μίλησε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
Η Περιφερειάρχης, στην ομιλία της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
«Το θέμα της ισότητας των φύλων αγγίζει όλους τους αρμούς μίας κοινωνίας, αναδεικνύοντας τις τάσεις της, τις προοπτικές της, αλλά και τις φοβίες και τις αδυναμίες της.
«Η πορεία των γυναικών προς την ισότητα και συγκεκριμένα η πρόοδος που είχαν επιτύχει στην αγορά εργασίας, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες αμφισβητείται πλέον σοβαρά».
Το θέμα της ισότητας των φύλων εγγράφεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, αυτό «της «δύσης των δικαιωμάτων» σε μία περίοδο που τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών σαρώνονται στο όνομα πολιτικών που βάζουν τις βάσεις για μακροπρόθεσμες ανατροπές κεκτημένων» όπου ταυτόχρονα, «τα κοινωνικά δικαιώματα και ειδικότερα τα δικαιώματα των γυναικών, δέχονται όχι απλά συστηματικές βολές».
«Το φαινόμενο είναι πολυπαραγοντικό και είναι απόρροια των δομικών αλλαγών που έχει επιφέρει κατά τα τελευταία χρόνια, η πολιτική επιλογή αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης, με όρους περιστολής των δημοσίων δαπανών και γενικότερης απόσυρσης του κράτους από τη δημόσια σφαίρα».
«Το κοινωνικό κράτος, το κράτος πρόνοιας πλήττεται καίρια. Και οι συνέπειες δεν άργησαν να φανούν. Η απασχόληση των γυναικών, που εξαρτάται περισσότερο από εκείνη των ανδρών από τις κοινωνικές παροχές, βρίσκεται στο στόχαστρο».
Στη συνέχεια, η Περιφερειάρχης προχώρησε, σημειώνοντας, ένα «παράδοξο»: «Την εξίσωση ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας. Μια εξίσωση που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των ανισοτήτων φύλου αναφορικά με την απασχόληση και την ανεργία», πράγμα που δημιουργεί μια εικόνα παραπλανητική: «Και τούτο γιατί η εξίσωση αυτή προκύπτει μέσα από σειρά σοβαρών […] ανατροπών σε εργασιακό και κοινωνικό επίπεδο, ως απόρροια εφαρμογής των πολιτικών, νεοφιλελεύθερης κοπής, για την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους και της οικονομικής κρίσης».
«Το διακύβευμα της ισότητας των φύλων να ενταχθεί σε όλες τις δημόσιες πολιτικές και σε όλα τα επίπεδα κυβέρνησης, κεντρικό, περιφερειακό και δημοτικό».
Είναι επιτακτική η ανάγκη μιας «ευρύτερης στρατηγικής συνεκτικών μεταρρυθμίσεων για την υπέρβαση της κρίσης, με την εκ νέου νοηματοδότηση της ισότητας των φύλων».
«Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε» είναι «να κρατήσουμε εντός της αγοράς εργασίας όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες, βελτιώνοντας όσο το δυνατόν τους όρους απασχόλησής τους». Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος «μιας πολιτικής μακριά από τη ψευδαίσθηση ότι η πολιτική ή οι πολιτικές φύλου μπορούν να λειτουργούν in vitro».