fbpx

Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής», στις 17 Απριλίου 2016, με τίτλο «Μια σύγχρονη Περιφέρεια, το στοίχημα της Δούρου!» αναφέρθηκε στο στοίχημα «μιας σύγχρονης Περιφέρειας, που θα λειτουργεί με όρους διαφάνειας και κοινωνικής λογοδοσίας, με γνώμονα την υπηρεσία των πολιτών και του περιβάλλοντος».
Παράλληλα υπογράμμισε το έργο που γίνεται στην Περιφέρεια: “πάρτε για παράδειγμα τα τελευταία Περιφερειακά Συμβούλια: αποφασίσαμε έργα ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ για έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά, οδοποιίας, σχολικών και αθλητικών εγκαταστάσεων”.
Αναφερόμενη στο προσφυγικό μετά από τη συνάντησή της στο Στρασβούργο με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κλ. Γιουνκέρ, που αναγνώρισε την κρισιμότητα του προβλήματος για το μέλλον της ΕΕ, η Περιφερειάρχης παρατήρησε: “πρέπει και στο εσωτερικό να προχωρήσουν άμεσα οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει ζητήσει η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να διευκολυνθεί η ΤΑ στη διαχείριση του θέματος”. Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση, η Ρ. Δούρου τόνισε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 με συγκεκριμένο σκληρό πρόγραμμα, που εξέθεσε δημόσια. Το ζητούμενο είναι να κάνουμε επιτέλους την κρίσιμη κουβέντα για τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση, που δεν είναι χθεσινές ή σημερινές”.
Αποσπάσματα της συνέντευξης:
• Τους μήνες αυτούς επιχειρούμε καθημερινά δύο πράγματα. Να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας της Περιφέρειας και παράλληλα να παράξουμε έργο. Αν και οι καλύτεροι, οι αυθεντικότεροι κριτές για αυτά είναι οι ίδιοι οι πολίτες, θεωρούμε ότι ήδη έχει αρχίσει να γίνεται δουλειά, να αλλάζουν τα πράγματα σε όλα τα επίπεδα. Είτε πρόκειται για κοινωνικές παρεμβάσεις, όπως η μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους, είτε για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
• Το αγκάθι παραμένει η γραφειοκρατία που είναι άλλοθι διαφθοράς. Προωθούμε σειρά μέτρων, όπως η “προτυποποίηση”, η ψηφιοποίηση των διαδικασιών, για την απλούστευσή τους και την εξυπηρέτηση του πολίτη, χρειάζεται όμως χρόνος και οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.
• Κερδισμένο στοίχημα θα είναι εκείνο μιας σύγχρονης Περιφέρειας, που θα λειτουργεί με όρους διαφάνειας και κοινωνικής λογοδοσίας, με γνώμονα την υπηρεσία των πολιτών και του περιβάλλοντος.
• Η δουλειά που κάνουμε στην Περιφέρεια δεν είναι… “περιφερειακή”, σχετίζεται άμεσα με διακυβεύματα που αφορούν καίρια και κεντρικά πολιτικά ζητήματα.
• Το ζητούμενο δεν είναι αν θα κάνω δεύτερη θητεία αλλά να αποκτήσει ο τόπος σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.
• Η Αττική είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί -περισσότερο από αρκετές άλλες- από την ύφεση και την κρίση. Για αυτό και από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως άμεση προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι αγώνας διαρκείας.
• Παράλληλα προωθούμε πολιτικές που στοχεύουν σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, με απασχόληση, στήριξη των νέων, σοβαρή τουριστική στρατηγική. Γιατί, όπως έλεγα ακόμη και προεκλογικά, το κρίσιμο είναι να μην υπάρχει ανάγκη για συσσίτια γιατί απλά ο κόσμος θα έχει δουλειές.
• Με ψευδοδιλήμματα του τύπου “ευρώ ή δραχμή”, “υπέρ ή κατά της ΕΕ”, κανείς πολίτης δεν θα βρει εργασία.
• Η κρίση των θεσμών και η κρίση Δημοκρατίας έχει αναστατώσει βαθιά το πολιτικό σκηνικό. Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι πολλές, εκδηλώνονται ποικιλοτρόπως και, το κυριότερο, δημιουργούν νέα, ενίοτε κομματικά και πολιτικά αλλά σίγουρα πρωτόγνωρα, δεδομένα.
• Πρέπει κάποια στιγμή να μπει τέλος σε αυτή τη χιλιομασημένη καραμέλα, που ταυτίζει το θόρυβο, κυρίως στα τηλεπαράθυρα, με την παραγωγή έργου.
• Σας διαβεβαιώνω ότι δεν έχω καμία διάθεση να σας κλέψω τη δουλειά. Δεν επιθυμώ να γίνω δημοσιογράφος. Ενημερώνουμε, με Δελτία Τύπου, καθημερινά τους πολίτες για όσα κάνουμε – που δεν είναι λίγα.
• Στο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν λειτουργήσαμε στη βάση λογικών “διαδοχής” ή “πλάνων καριέρας”. Εκείνο που προέχει είναι να εφαρμοστούν επιτέλους οι πολιτικές εκείνες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.
• ΟΛΠ, Σκουριές, περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό. Τόσο στη μνημονιακή όσο και τη μετά-μνημονιακή περίοδο είχαμε να κάνουμε με την ευκολία και την απλοϊκότητα των συνθημάτων : “αξιοποίηση ή ξεπούλημα”, “εκμετάλλευση ή αποικιοκρατική παραχώρηση”. Σήμερα ξέρουμε καλά ότι η “αξιοποίηση” σήμαινε πολλές φορές παραχώρηση σε “ημέτερους” και οι καταγγελτικές φωνές περί “ξεπουλήματος” συνεπαγόταν καταστροφική αδράνεια, κατασπατάληση πολύτιμων για την πατρίδα πόρων.
• Εντέλει πέρα από το φαρισαϊσμό και την κομματική διάλεκτο, ζητούμενο παραμένουν εκείνες οι επενδύσεις που σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα, το περιβάλλον και τηρούν το φορολογικό πλαίσιο.
• Η χώρα μας στο προσφυγικό διέσωσε τα ιδεώδη του ανθρωπισμού, καταφέρνοντας με τα ελάχιστα, λόγω δημοσιονομικών περιορισμών, μέσα να δείξει ότι υπάρχουν ακόμη αξίες που δεν μετριούνται με οικονομικούς δείκτες. Το θέμα συνιστά όμως μια δοκιμασία διαρκείας για την ΕΕ, που η αντιμετώπισή της οφείλει να είναι συλλογική και ισορροπημένη, διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων / μεταναστών και την εθνική ασφάλεια των χωρών που τους φιλοξενούν.

Share This