Χαιρετισμό απηύθυνε σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, στην Ημερίδα που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), με θέμα την «Οργάνωση Υπηρεσιών και αναπτυξιακή πολιτική στους ΟΤΑ».
Η Περιφερειάρχης κατά την ομιλία της, υπογράμμισε τη σημασία της πρωτοβουλίας, καθώς σχετίζεται με το κρίσιμο θέμα της λειτουργίας και της αναπτυξιακής προοπτικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ τόνισε πως πρόκειται για «δύο ζητήματα που έχουν μια κοινή συνισταμένη: Την άμεση υλοποίηση εκείνων των μεταρρυθμίσεων που βάζουν τις βάσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, διασφαλίζουν δηλαδή το δημόσιο συμφέρον. Δημιουργούν τις βέλτιστες προϋποθέσεις για ένα υγιές αναπτυξιακό πρότυπο, απαλλαγμένο από τις κακοδαιμονίες και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος».
Η ίδια σημείωσε ότι «οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι όσο φιλόδοξοι κι αν είναι οι αναπτυξιακοί σχεδιασμοί, θα παραμείνουν στα χαρτιά αν δεν υποστηρίζονται από τον κατάλληλο οργανωτικό σχεδιασμό. Αν δεν προωθηθούν εκείνες οι αλλαγές που θα αντιμετωπίζουν χρόνιες παθογένειες και κακοδαιμονίες». Στο ίδιο πλαίσιο παρατήρησε πώς πρόκειται για «κακοδαιμονίες που χρονολογούνται από την εποχή της… Επανάστασης. Ήταν άλλωστε ο Ιωάννης Καποδίστριας που έκανε λόγο για την Επανάσταση που «εγέννησεν ένα σωρόν ανθρώπων αργών, θελόντων να ζώσιν εκ του δημοσίου…».
Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία της Περιφερειάρχη:
• Το έργο που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολο γιατί η λέξη «μεταρρύθμιση» έχει δεινοπαθήσει. Κάποιοι τη δαιμονοποίησαν, για μικροκομματικούς και συγκυριακούς λόγους, απαξιώνοντας το περιεχόμενό της.
• Ο χρόνος πιέζει για έναν Οδικό Χάρτη άμεσα υλοποιήσιμων μεταρρυθμίσεων του κράτους και του Δημοσίου.
• Δικαιολογίες καθυστέρησης ή αναβολής δεν υπάρχουν. Για αυτό κι εμείς στην Περιφέρεια Αττικής δρομολογήσαμε από την πρώτη στιγμή την αλλαγή του προτύπου άσκησης Διοίκησης.
• «Κλειδί» για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η οργανωτική δομή της Περιφέρειας.
• (…) Όλες αυτές οι διαπιστώσεις, παλιές και νέες, μας οδήγησαν στην απόφαση για καταγραφή, με Ομάδες Εργασίας αποτελούμενες από στελέχη μας, των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας.
• Στόχος ο εξορθολογισμός, η απλούστευση των διαδικασιών. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση των απαιτούμενων υπογραφών για σειρά διοικητικών πράξεων.
• Έτσι για παράδειγμα στον τομέα των μεταφορών: Πάνω από 62 χιλιάδες συμπολίτες μας που ζήτησαν νέα άδεια κυκλοφορίας και 193 χιλιάδες που μεταβίβασαν τις άδειες των οχημάτων τους, εξυπηρετήθηκαν με μία μόνη την υπογραφή: εκείνη του αρμόδιου Προϊσταμένου Τμήματος.
• Με γνώμονα πάντα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος προς όφελος του πολίτη καταρτίσαμε επίσης τη Χάρτα Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων Πολιτών, δίνοντας συγκεκριμένο περιεχόμενο σε μια αόριστη διακήρυξη του Καλλικράτη.
• Ξεχωριστή θέση έχει η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και ιδίως το θέμα της εκπαίδευσης των εργαζομένων μας. Γιατί η απόδοση των εργαζομένων είναι ο κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων.
• Και μάλιστα σε ένα θεσμικό πλαίσιο, αυτό του δικαίου της ΤΑ, που χαρακτηρίζεται από πολυνομία, κακονομία, μη εφαρμόσιμων ή ανεφάρμοστων νόμων, πανσπερμία διατάξεων. Αυτός είναι λοιπόν και λόγος για τον οποίο αναπτύξαμε μια στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
• Μια συνεργασία που επισφραγίστηκε με τη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας για την εκπαίδευση των εργαζομένων μέσω στοχευμένων, για πρώτη φορά, εκπαιδευτικών σεμιναρίων και σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών.