fbpx

Ρ. Δούρου: «Η απόφασή μας συνιστά σοβαρή πολιτική πρωτοβουλία, έμπρακτης στήριξης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας»
Ως «ύψιστης σημασίας ζήτημα» χαρακτήρισε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για 31 νοσοκομεία, 23 της 1ης και 8 της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας της Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 40,6 εκατομμυρίων ευρώ, που αποφασίζει σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ύστερα από σχετικό αίτημα του Υπουργείου Υγείας.
Συγκεκριμένα, η Περιφερειάρχης επισήμανε ότι η απόφαση αυτή αφορά σε νοσοκομεία όλων των ειδικοτήτων, «από την Πεντέλη ως την Ελευσίνα και από την Αθήνα ως το Πέραμα». Η ίδια ανέφερε ότι η απόφαση αυτή αναδεικνύει, πέραν της αυτονόητης αρωγής σε σοβαρές ανάγκες υγείας, «τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής».
«Παίρνω τον λόγο για να προλάβω εκείνους που όπως έκαναν τον Δεκέμβριο του 2016, μπορεί να επιλέξουν ξανά το λευκό ή την αποχή, με το επιχείρημα είτε ότι η Περιφέρεια υποκαθιστά την κεντρική Κυβέρνηση, είτε ότι λειτουργεί εμβαλωματικά», υπογράμμισε η Περιφερειάρχης. Σημείωσε ότι «δεν υποκαθιστούμε την Κυβέρνηση. Γιατί η Περιφέρεια Αττικής, ως ισότιμος δημόσιος φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της συντεταγμένης εξουσίας παίζει τον κοινωνικό της ρόλο, όπως αυτός προβλέπεται από τον νόμο, στο πλαίσιο των αρχών – οικονομικής αυτοτέλειας, πόρων, αναλογικότητας – που ορίζει το άρθρο 102 του Συντάγματος».
«Δεν λειτουργούμε συγκυριακά ούτε αποσπασματικά», τόνισε η Περιφερειάρχης αναφέροντας ότι «τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν είχε έλθει το θέμα της στήριξης των δύο νοσοκομείων του Πειραιά, του Τζάνειου και του Αγίου Παντελεήμονα, τονίσαμε την ανάγκη στέρεας μεθοδολογίας, θεσμικής θωράκισης και ιεράρχησης αναγκών, ειδικά σε ό,τι αφορά παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας στην Αττική».
Η Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «αυτή η παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής δεν είναι in vitro. Στοχεύει στο δημόσιο συμφέρον. Συμβάλλει στη στήριξη των συμπολιτών μας που υφίστανται τις συνέπειες της διάλυσης του κοινωνικού κράτους από την κρίση». Όπως παρατήρησε η ίδια, ο χώρος της Υγείας δέχθηκε σοβαρά πλήγματα, όπως συγχωνεύσεις νοσοκομείων, περικοπές δαπανών, μείωση προσωπικού, παλαίωση εξοπλισμού. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως η Περιφέρεια Αττικής «συμβάλλει στη γενικότερη προσπάθεια για τη διασφάλιση ενός από τα πιο βασικά δικαιώματα του πολίτη: της πρόσβασης στη δημόσια δωρεάν υγεία».
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που «εντάσσεται σε σειρά πρωτοβουλιών κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής, που γίνονται για πρώτη φορά», τόνισε η Περιφερειάρχης.
Ακολουθούν βασικά σημεία από την παρέμβαση της Περιφερειάρχη:
• Ανταποκρινόμαστε σε ελλείψεις ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, όπως μαγνητικοί τομογράφοι, μαστογράφοι, μηχανήματα τεχνητού νεφρού, αναισθησιολογικά μηχανήματα, ακτινοσκοπικά συγκροτήματα, ψηφιακοί στεφανογράφοι, αξονικοί τομογράφοι, κ.ά.. Και αυτό ύστερα από σχετικό και εμπεριστατωμένο αίτημα που απηύθυνε προς την Περιφέρεια το Υπουργείο Υγείας.
• Η απόφασή μας έχει δύο χαρακτηριστικά. Πρώτον, συνιστά σοβαρή πολιτική πρωτοβουλία, έμπρακτης στήριξης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Δεύτερον, βρίσκεται στον πυρήνα της ευρύτερης στρατηγικής μας για άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Αυτή είναι μια από τις απαντήσεις μας σε όσους και όσες μας επικρίνουν για δήθεν έλλειμμα κοινωνικής πολιτικής.
• Ενδεικτικά: σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, επιδοτήσαμε 20.054 νοικοκυριά – παρά τα όσα κατάπτυστα έχουν ακουστεί-, ενισχύσαμε το έργο 23 Κέντρων Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία για τα επόμενα τρία χρόνια, με 25 εκατομμύρια ευρώ, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στηρίζουμε οικογένειες με ανάγκες, με ένα εκατομμύριο ευρώ μέσα από τα κουπόνια των Λαϊκών Αγορών, διασφαλίσαμε τη μεταφορά 19.000 μαθητών στα σχολεία τους, επιχορηγούμε με 2 εκατομμύρια τους φορείς Παιδικής Προστασίας. Με την εφαρμογή Social Attica στηρίζουμε ενεργά το Δίκτυο Δομών Κοινωνικής Ένταξης. Παράλληλα, μέσω του Κέντρου Logistics προμηθεύσαμε με πάγια και αναλώσιμα ιατρικά και παραϊατρικά υλικά, συνολικού βάρους 3,2 τόνων περίπου: α) 12 Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας – εκ των οποίων 2 εκτός Αττικής (Νοσοκομείο Βόλου-Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης), β) 6 Κοινωνικά Ιατρεία και γ) 22 Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων.
• Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι επίσης αποτέλεσμα της συνετής διαχείρισης των οικονομικών μας – μέσω του εξορθολογισμού των δαπανών, της χρηστής διοίκησης, τα χρήματα της Περιφέρειας Αττικής να πιάνουν τόπο υπέρ των συμπολιτών μας.
• Αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο ανταποκριθήκαμε στο αίτημα του Υπουργείου Υγείας: Ενεργήσαμε με μέθοδο. Επιλέξαμε την οδό της νομοθετικής πρόβλεψης, προκειμένου να θωρακίσουμε θεσμικά την απόφασή μας. Συγκεκριμένα καταφέραμε να υπάρξει ειδική τροποποίηση του άρθρου 100 του Καλλικράτη, με το άρθρο 54 (του ν. 4456/2017), σχετικά με τη δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων για την ανάπτυξη των Δημοσίων Δομών Υγείας.
• Με τον τρόπο αυτό, λειτουργούμε θεσμικά και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις εκείνες που ανοίγουν το δρόμο, αφενός για την αντιμετώπιση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενός μείζονος σημασίας θέματος, όπως αυτό της στήριξης του Δημοσίου συστήματος Υγείας – γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει και κοινωνική αποστολή. Αφετέρου, για ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης, με νομοθετικές πρωτοβουλίες, που συμπληρώνουν τις ελλείψεις του Καλλικρατικού πλαισίου, μέχρι την τελική του αναμόρφωση.

Share This