fbpx

Γκούντρουν Μόσλερ – Τέρνστρεμ, Πρόεδρος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης:
«Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρές Περιφέρειες»

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Διημερίδας που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής με θέμα «Δημοκρατία, Δικαιώματα, Διαφάνεια και Δημόσιες Πολιτικές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Η πρόκληση της Συνταγματικής Αναθεώρησης», υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και με τη στήριξη της Προέδρου του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η Περιφερειάρχης κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Διημερίδας (σημεία από την παρέμβασή της εδώ).
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Πρόεδρος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Γκούντρουν Μόσλερ – Τέρνστρεμ, η οποία κατά τον χαιρετισμό της έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο και ειδικότερα στη συνεισφορά του προκατόχου της Ζαν Κλωντ Φρεκόν, -στον οποίο είναι αφιερωμένη η εκδήλωση, καθώς και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού /μεταναστευτικού φαινομένου με όρους ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη επέκτασης του πεδίου εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας και στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, στις Περιφέρειες. Η Γκούντρουν Μόσλερ – Τέρνστρεμ, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι οι ελληνικές Περιφέρειες πρέπει να έχουν τα μέσα να εφαρμόσουν τις πολιτικές τους και να παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες. Η ίδια τόνισε ότι δεν αναφέρεται μόνο στα οικονομικά μέσα που αυτές διαθέτουν, αλλά σε μία γενικότερη αυτονομία με διευρυμένες δυνατότητες και ευθύνες. Σημείωσε ότι η χώρα μας έχει ανάγκη σοβαρής περιφερειακής πολιτικής – η Ελλάδα έχει ανάγκη αφενός ισχυρής περιφερειακής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνική Κυβέρνηση, αφετέρου χρειάζεται το κατάλληλο νομοθετικό και πολιτικό πλαίσιο, που θα προσδώσει στις Περιφέρειες μία πολιτική βαρύτητα. Όπως τόνισε, πρόκειται για αναγκαίες πολιτικές για τις Περιφέρειες, οι οποίες θα πηγάζουν παράλληλα από τα δικαιώματα που καταγράφονται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας.
Χαιρετισμό επίσης, απηύθυναν: ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. Εκ μέρους της ΕΝΠΕ, το μέλος του Δ.Σ. Δημήτρης Μαραβέλιας, εκ μέρους της ΠΕΔΑ, ο Αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης.
Ακολούθως, εισαγωγικές ομιλίες πραγματοποίησαν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί καθηγητές.
Προεδρεύων της Διημερίδας ήταν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, Θεόδωρος Σχινάς.
Συγκεκριμένα:
Ο Γιάννης Δρόσος, Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, κατά την ομιλία του έθεσε βασικά ζητήματα δημοκρατίας, δικαιωμάτων και κυβερνησιμότητας μετά την οικονομική κρίση, ενώ εστίασε στις προτάσεις που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, οι οποίες διακρίνονται σε τρεις τομείς: α) τη Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση, β) τη Φορολογική Αποκέντρωση και γ) τον Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό.
Ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ, τόνισε ότι η πρωτοβουλία για τον διάλογο περί Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι επίκαιρη και απόλυτα νομιμοποιημένη. Πρόκειται μάλιστα, όπως επισήμανε, για υψηλής ποιότητας διάλογο, πειθαρχημένο και ελεύθερο που αποτυπώνει προτάσεις της κοινωνίας και κοινωνικών φορέων σχετικά με επίδικα Συνταγματικής Αναθεώρησης, ενώ ανέφερε ότι το Σύνταγμα δεν είναι πεδίο ανάλυσης μόνο των «ειδικών», αλλά στη συζήτηση μπορούν να μετέχουν όλοι από όλους τους χώρους.
Ο Ιωάννης Ψυχάρης, Καθηγητής Περιφερειακής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναφέρθηκε στον ρόλο των μητροπολιτικών περιοχών στο σύστημα διοικητικής οργάνωσης μιας χώρας και παρουσίασε εμπειρικά δεδομένα που αφορούν την διοικητική οργάνωση, τις μεταβολές του πληθυσμού, την εισοδηματική ανισότητα, τις λειτουργικές αστικές περιοχές, τη μετακίνηση για εργασία και τα υπερτοπικά δίκτυα μεταφορών στην Περιφέρεια Αττικής.
Ο Νικόλαος Κομνηνός Χλέπας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ, τόνισε ότι ενώ η δημιουργία ειδικού καθεστώτος για της μητροπολιτικές περιοχές είναι ο κανόνας σε άλλες ευρωπαϊκές περιοχές, στην Ελλάδα εξακολουθεί και εκκρεμεί, μολονότι έγινε ένα πρώτο βήμα με τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. Η πρόταση μιας αναθεώρησης, ανέφερε, θα πρέπει να επιδιώκει τη συνταγματική αναγνώριση και κατοχύρωση της «μητροπολιτικότητας», λαμβάνοντας υπόψη τον σύνθετο και βαθειά εδραιωμένο χαρακτήρα του ελληνικού συγκεντρωτισμού.
Η Ιφιγένεια Καμτσίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, μίλησε για τη σημασία του τοπικού δημοψηφίσματος και κατά πόσο αυτό συμβάλλει στη δημοκρατία και στη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων τοπικών υποθέσεων. Η ίδια εξήγησε με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο πως και υπό ποιες προϋποθέσεις διενεργείται ένα τοπικό δημοψήφισμα, τόνισε όμως ότι πρόκειται για έναν θεσμό ο οποίος έχει αδρανήσει. Επισήμανε ακόμη τη δυσκολία διάκρισης των σοβαρών τοπικών υποθέσεων και των σοβαρών ζητημάτων εθνικής εμβέλειας. Η τροποποίηση του Συντάγματος πρέπει να άρει τις δυσκολίες που υπάρχουν και να ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.
Τέλος, ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, Δικηγόρος της Περιφέρειας Αττικής, ΔΜΣ Δημοσίου Δικαίου, στην εισήγησή του έθεσε το ζήτημα των συνταγματικών τροποποιήσεων που σχετίζονται με το εκλογικό σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα, ανέλυσε το ισχύον σύστημα ανάδειξης αιρετών οργάνων, με ειδικότερη αναφορά στη συζήτηση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ανάγκη διασφάλισης της αποτροπής αιφνιδιαστικών αλλαγών στον τρόπο ανάδειξης των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την καθιέρωση ασφαλιστικών δικλείδων στο Σύνταγμα, όπως ισχύει για το εκλογικό σύστημα των βουλευτικών εκλογών.
Οι εργασίες της Διημερίδας συνεχίζονται αύριο στις 11.30 το πρωί.

Share This