fbpx

Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας «Η Αττική Επιχειρεί» κήρυξε σήμερα το πρωί στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.
«Στόχος μας η Ημερίδα αυτή να αποτελέσει το εφαλτήριο για έναν γόνιμο διάλογο, μια δημιουργική ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών και το κυριότερο ίσως: να λειτουργήσει ως αφετηρία σε μια πορεία που έχουμε ήδη ξεκινήσει και προσδοκούμε να είναι μακρά», τόνισε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης.
Στην ομιλία της η Ρένα Δούρου υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η Περιφέρεια Αττικής «επιχειρεί επιμένοντας στην αλλαγή του προτύπου διοίκησης, προκειμένου οι επιχειρήσεις να βρίσκονται απέναντι σε έναν αξιόπιστο εταίρο, στο πλαίσιο μιας ισότιμης, αμοιβαία επωφελούς σχέσης».
«Επιχειρεί με αίσθηση της κοινωνικής της ευθύνης, γιατί επιχειρηματικότητα, ανάπτυξη δεν νοούνται χωρίς κοινωνικό πρόσημο, κοινωνική συνοχή».
Η ίδια επισήμανε ότι η Ημερίδα σηματοδοτεί «ένα νέο επιχειρείν, με στόχο ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που να παράγει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και όχι απασχολησιμότητας».
«Σηματοδοτεί παράλληλα και μια νέα μεθοδολογία», συνέχισε η ίδια, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι τυχαίο ότι η εκδήλωση έχει στο επίκεντρό της τη δημόσια πλατφόρμα του Προγράμματος ‘Επιχειρηματικότητα: κοινωνία – ανάπτυξη – καινοτομία’, που έχουμε ήδη θέσει σε δημόσια διαβούλευση». Η Περιφερειάρχης κάλεσε «όλους τους εμπλεκόμενους φορείς επιχειρηματικότητας, θεσμικούς και μη, να πάρουν μέρος, καταθέτοντας τις προτάσεις τους» στην πλατφόρμα διαβούλευσης, προκειμένου, όπως ανάφερε, «να σχεδιάσουμε μαζί τους άξονες της στρατηγικής μας για την επιχειρηματικότητα».
«Επιχειρούμε να κάνουμε πράξη την εξωστρέφεια, την καινοτομία, εντός της κοινωνίας, συλλογικά», συνέχισε η ίδια υπογραμμίζοντας ότι η Περιφέρεια Αττικής επενδύει «στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας, στο πολυτιμότερο κεφάλαιο που διαθέτει, τους νέους».
«Επιχειρούμε σε δύο επίπεδα – κτίζοντας αφενός, μέσα από πολύμορφες συνέργειες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, εκείνες τις γέφυρες που θα μας επιτρέψουν να ωφεληθούμε από την επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία των νέων μας που βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό. Αφετέρου κάνοντας την Αττική φιλόξενο τόπο για το επιχειρείν των νέων που έχουν επιλέξει να παραμείνουν στον τόπο μας».
Η ίδια συνέχισε αναφερόμενη στις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας των νέων, όπως η συμμετοχή σε διεθνή fora ή η δημιουργία θερμοκοιτίδων νεανικής επιχειρηματικότητας, «μέσα από πολύμορφες συνέργειες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς». Η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη στήριξη της Γαλάζιας Οικονομίας με επίκεντρο τον Πειραιά. «Γιατί για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς αλλά και γεωπολιτικούς, εθνικούς, ο Πειραιάς πρέπει να διατηρήσει την κυρίαρχη θέση του ως λιμάνι υποδοχής στον κρίσιμο χώρο της ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε η Περιφερειάρχης.
Η ίδια παρατήρησε ότι η Περιφέρεια εργάζεται για την οικοδόμηση «όχι απλά ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης αλλά ενός σύγχρονου πόλου επιχειρηματικότητας, εξωστρέφειας και καινοτομίας», τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Από την πλευρά της η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, αφού αναφέρθηκε στη χρηματοδοτική συμβολή της ΕΕ προς την Ελλάδα την περίοδο 2007 – 2013 τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαι ευτυχής που στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό το πνεύμα συνέργειας έχει ήδη διαχυθεί παντού, για παράδειγμα, εδώ στην Αττική. Αλλά αυτά τα καλά νέα δεν είναι σαν την απόκτηση ενός πτυχίου. Δεν είναι το τέλος της διαδικασίας. Αντιθέτως είναι η αφετηρία μιας τεράστιας δουλειάς για να μετατραπεί η διαθέσιμη χρηματοδότηση και η παραγωγική συνεργασία σε αποτελεσματική δράση». Όλη η παρέμβαση της Επιτρόπου Κρέτσου εδώ.
Τέλος ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, αφού τόνισε ότι η «ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μια περίοδο σταθερής ανάπτυξης», παρατήρησε μεταξύ άλλων: «Στην περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής, ο στρατηγικός προσανατολισμός που επιλέγεται με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο επικεντρώνεται στην προώθηση της επιχειρηματικότητας», δήλωσε ο Υπουργός. «Βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματά της: τη γνώση, την έρευνα, την τεχνολογία, την καινοτομία και την ποιότητα. Ο προσανατολισμός αυτός αποτελεί καταλύτη για όλη την εθνική οικονομία λόγω του υψηλού ειδικού βάρους της στο σύνολο της χώρας και του κεντρικού και κομβικού ρόλου που διαδραματίζει. Η γεωπολιτική θέση της Περιφέρειας Αττικής την καθιστά κόμβο δικτύων μεταφορών, εθνικού και ευρωπαϊκού επιπέδου».

Share This