Η Δημοκρατία υπηρετείται από την αέναη, δυναμική διαδικασία εμπέδωσης των πολιτικών και κοινωνικών προταγμάτων της
Σε άρθρο της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, αναφέρεται στη χθεσινή επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας. «Η Δημοκρατία αποκαταστάθηκε το 1974, έχει όμως εμπεδωθεί πλήρως σε θεσμικό, κοινωνικό, ηθικό επίπεδο;» θέτει το ερώτημα η Περιφερειάρχης τονίζοντας ότι «η κληρονομιά των αγώνων του λαού μας κατά της Χούντας, μας επιβάλλει (ανα)στοχασμό και αλλαγή ρότας, καθώς η μέχρι σήμερα πορεία της χώρας βασίστηκε σε σειρά επιλογών, που εκ του αποτελέσματος, όπως φάνηκε και από την κρίση χρέους, αποδείχθηκαν λαθεμένες».
«Επιλογών που, in fine, αποδυνάμωσαν τους κρίσιμους πυλώνες της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο, τη Δικαιοσύνη, το συνδικαλιστικό κίνημα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση», παρατηρεί η Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση «είναι εκείνη που σήμερα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο πλαίσιο δύο, υπό εξέλιξη, διαδικασιών: την αναμόρφωση του Καλλικράτη και τη συνταγματική αναθεώρηση – δύο κορυφαίες διαδικασίες που συνιστούν κρίσιμο momentum για να αντιστρέψουν, οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές μια στρεβλή πορεία δεκαετιών». Κάνοντας ουσιαστικά πράξη τη ‘νέα μεταπολίτευση’, «βάζοντας τις βάσεις για την εμβάθυνση της τοπικής δημοκρατίας».
«Ο δρόμος για την ανάταξη της Δημοκρατίας περνάει μέσα από τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές και την άμεση ολοκλήρωση εκείνων των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, που μπορούν να αλλάξουν, όχι απλά το «τοπίο» της Αυτοδιοίκησης αλλά να το καταστήσουν παράγοντα προώθησης του νέου υποδείγματος Διοίκησης: με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, χωρίς γραφειοκρατία», γράφει η Ρένα Δούρου. Γιατί οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές είναι «εκείνες οι βαθμίδες διοίκησης που μπορούν να αντιμετωπίσουν την απομείωση της πολιτικής, με όρους ενίσχυσης της Δημοκρατίας, της χρηστής Διοίκησης και της αποτελεσματικότητας», καθιστώντας «αξιόπιστη» την έννοια της Πολιτικής «στα μάτια των πολιτών και ειδικότερα των νέων».
Η Περιφερειάρχης συνεχίζει, παρατηρώντας ότι στην Περιφέρεια Αττικής «αλλάζουμε το υπόδειγμα της Διοίκησης, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις πιο επείγουσες κοινωνικές ανάγκες». «Την ίδια στιγμή προωθούμε το μοντέλο της Διαπεριφερειακής συνεργασίας είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (όπως για παράδειγμα οι καταστροφικές συνέπειες των σεισμών στη Λέσβο και την Κεφαλονιά) είτε για διακυβεύματα που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη όπως η διαχείριση των απορριμμάτων ή στην προώθηση ενός νέου επιχειρείν με έμφαση στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στην έξυπνη εξειδίκευση».
Η «ουσία της Δημοκρατίας» υπηρετείται πραγματικά και όχι στενά επετειακά, μέσα από «την αέναη, δυναμική διαδικασία εμπέδωσης των πολιτικών και κοινωνικών προταγμάτων της Δημοκρατίας – μια διαδικασία στην οποία είμαστε όλοι, κεντρική κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνοί και εταίροι, με τελικούς κριτές τους πολίτες, στους οποίους λογοδοτούμε».
Ολόκληρο το άρθρο της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εδώ