fbpx

«Σήμερα ο σκοπός είναι να βγει ο τόπος από το καθεστώς επιτροπείας» επισημαίνει η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Realnews» και στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή. Η ίδια σημειώνει ότι η ανάκτηση της πολιτικής ανεξαρτησίας προϋποθέτει τρία πράγματα: «τη δημοσιονομική πειθαρχία, την επένδυση στην ανάπτυξη με τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων δουλειάς και τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής».
Στη συνέντευξή της, η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στον κρίσιμο ρόλο των Περιφερειών, οι οποίες, μαζί με τους Δήμους, «βρίσκονται εγγύτερα στην καθημερινότητα των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών». «Και για τον λόγο αυτό», υπογραμμίζει, «κρίνονται καθημερινά από τους πολίτες και είναι υποχρεωμένες να παράγουν χειροπιαστό έργο. Να μην πολιτικολογούν. Αλλά να πράττουν. Ειδικά, λόγω των οικονομικών, πληθυσμιακών χαρακτηριστικών της, ο ρόλος της Περιφέρειας Αττικής μπορεί να είναι καταλυτικός». «Με την προϋπόθεση, όμως», σημειώνει χαρακτηριστικά, «όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, ότι θα προχωρήσουν οι αλλαγές του Καλλικράτη. Ότι θα κατοχυρωθεί η έννοια της μητροπολιτικότητας. Ότι θα ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες, γιατί δεν είναι δυνατόν για έναν δρόμο ή για μία πεζογέφυρα να πρέπει να παρέμβουν υπουργείο, δήμος και περιφέρεια! Ότι θα κατοχυρωθούν ειδικά οι αρμοδιότητες των Περιφερειών στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό».
Τέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο να διεκδικήσει νέα θητεία στην Περιφέρεια Αττικής, η Περιφερειάρχης υπογραμμίζει ότι «το ζητούμενο δεν είναι αν εγώ θα κάνω δεύτερη θητεία, αλλά να αποκτήσει επιτέλους ο τόπος σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση».
Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης της Περιφερειάρχη:
Αναφορικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές: Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις συγκεκριμένες πυρκαγιές, ούτε βεβαίως τη δράση της Περιφέρειας Αττικής, που βοήθησε σε ό,τι της ζητήθηκε την Πυροσβεστική. Το πρόβλημα έχει να κάνει γενικότερα με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται πυρκαγιές, πλημμύρες, χιονοπτώσεις στον τόπο μας: ως νομοτέλεια ανάλογα με την εποχή, που καταδικάζει πολίτες, περιουσίες και περιβάλλον.
• Πριν από λίγες ημέρες περιέγραψα μερικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα στην κατεύθυνση αυτή. Αναφέρθηκα, συγκεκριμένα, στην ανάγκη θεσμικής αποσαφήνισης ρόλων και αρμοδιοτήτων του κάθε εμπλεκόμενου φορέα, στην ενεργοποίηση της λειτουργίας του Συντονιστικού Μητροπολιτικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που αν και προβλέπεται από τον Καλλικράτη, δεν λειτουργεί, στον μηδενισμό ή τη μείωση των τελών κυκλοφορίας των πυροσβεστικών οχημάτων που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.
• Η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών από τη μια θα προστατεύσει τα δάση και από την άλλη θα βάλει οριστικά τέλος στον εκμαυλισμό τοπικών κοινωνιών, συνειδήσεων και αιρετών, κλείνοντας έτσι έναν φαύλο κύκλο σε βάρος του περιβάλλοντος αλλά και της χρηστής διοίκησης.
Σχετικά με τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Εκείνο που επείγει, πέραν του πάγιου αιτήματος για απλή αναλογική, είναι να μην εγκλωβιστούμε σε μια θεωρητική συζήτηση περί της αντιπροσωπευτικότητας. Αυτή η συζήτηση είναι το άλλοθι όσων αρνούνται να θέσουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων σχετικά με την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και τις δομικές ανεπάρκειες δεκαετιών – με λίγα λόγια, τη θεσμική αναδιοργάνωση του Καλλικράτη.
• Στην Περιφέρεια Αττικής με συνέπεια, θέτοντας συγκεκριμένες προτεραιότητες, υλοποιούμε τις δεσμεύσεις του προγράμματος που ενέκριναν οι πολίτες το 2014, με μοναδικό γνώμονα μια σύγχρονη Περιφέρεια, που λειτουργεί με όρους διαφάνειας και κοινωνικής λογοδοσίας, στην υπηρεσία των πολιτών και του περιβάλλοντος. Αυτός είναι ο δικός μας ορίζοντας.
Σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές: Εκτιμώ ότι θα πρέπει να βρεθούν εκείνες οι γυναίκες και οι άνδρες που θα πιστεύουν στον ρόλο και τις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δεν θα την εγκαταλείψουν γιατί δεν θα την αντιμετωπίζουν είτε ως “σκαλοπάτι” σε μια πολιτική καριέρα που δίνει αποκλειστικό βάρος στην κεντρική πολιτική σκηνή, είτε ως καταφύγιο μετά από μια ενδεχόμενη απώλεια υπουργικού θώκου. Αν ακολουθήσουμε αυτή την τακτική, τότε θα κερδισμένος δεν θα είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί αυτή θα είναι η “βασιλική οδός” για να αποκτήσουν οι τοπικές κοινωνίες τους αιρετούς που τους αξίζουν.
Σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ: Η απόφαση για την παρέμβαση του ΔΝΤ στην Ελλάδα υπήρξε μοιραία συνολικά για την Ευρώπη. Γιατί το ΔΝΤ είναι ένας μη ευρωπαϊκός οργανισμός που ωστόσο με τις πολιτικές του λειτούργησε και λειτουργεί σε βάρος της ευρωπαϊκής συνοχής, ακυρώνοντας μία από τις θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, την αλληλεγγύη. Για να παραφράσω μια φράση του Δημήτρη Χριστόφια, πολλές φορές φθάσαμε σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών στο σημείο εκείνο όπου ο όρος «αλληλεγγύη» να ταυτίζεται με τον «νεοαποικισμό».
Σχετικά με τις εξελίξεις για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς: Προς το παρόν παρακολουθούμε να μακραίνει ο κατάλογος των υποψηφίων. (…) Παρακολουθώ τις εξελίξεις, οι οποίες προκαλούν εύλογες – νομίζω – απορίες. Απορία πρώτη: Πόσο ενδιαφέρουν τους συμπολίτες μας αυτές οι κινήσεις; Μήπως ενδιαφέρουν περισσότερο τους πολιτικούς συντάκτες και τα πολιτικά στελέχη; Ήδη αυτό είναι a priori προβληματικό για έναν κομματικό μηχανισμό που θέλει να εκπροσωπεί τους πολίτες. Απορία δεύτερη: Τι είδους παράταξη είναι αυτή όπου έχουμε πληθώρα υποψηφίων χωρίς κατάθεση συγκεκριμένων προγραμμάτων; Απορία τρίτη: Με δεδομένο ότι η εννοιολογική αντίθεση μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς συνεχίζει να υπάρχει, πώς τοποθετείται ο νέος φορέας; Ειδικότερα, πώς τοποθετείται απέναντι σε αυτό που ο Νορμπέρτο Μπόμπιο ορίζει ως τον «πολικό αστέρα» της Αριστεράς, δηλαδή το ιδεώδες της ισότητας; Τα κοινωνικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην εκπαίδευση, το δικαίωμα στην εργασία;

Share This