Τις δυνατότητες παρέμβασης του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) σχετικά, αφενός με τη λήψη άμεσων μέτρων για την αποτροπή επιδείνωσης της κατάστασης και της αποκατάστασης της λειτουργικότητας των πληγεισών περιοχών της Δυτικής Αττικής, και αφετέρου με την εκπόνηση προτάσεων για την οριστική αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, εξέτασαν σήμερα το πρωί, σε συνάντησή τους, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο Γενικός Διευθυντής του ΙΓΜΕ, Δημήτρης Τσαγκάς.
Συγκεκριμένα εξετάστηκε η συμβολή του ΙΓΜΕ, στη βάση της σημαντικής τεχνογνωσίας και εμπειρίας του, για την εκπόνηση Στρατηγικού Σχεδίου Αντιπλημμυρικής Προστασίας (ΣΣΑΠ) μέσα από σύγχρονες γεω-επιστημονικές μεθόδους, επεξεργασία φωτο-γεωλογικών δεδομένων, επικαιροποίηση στοιχείων, με στόχο τον προσδιορισμό και την ιεράρχηση των αντιπλημμυρικών εκείνων έργων που λαμβάνουν υπόψη τη Ζώνη Δυνητικού Κινδύνου Πλημμύρας. Το Σχέδιο αυτό απαιτεί σειρά συνεργειών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς – επίσημους συμβούλους της Πολιτείας, όπως είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών καθώς και με τις αρμόδιες Αρχές.
Ερωτηθείσα σχετικά η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου παρατήρησε ότι «η αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία είναι υπόθεση σοβαρής, έγκαιρης δουλειάς – κάτι που στην Περιφέρεια Αττικής επιχειρούμε συστηματικά εδώ και τρία χρόνια». «Πλέον το κρίσιμο είναι η άμεση άρση, με νομοθετικές ρυθμίσεις, όλων εκείνων των θεσμικών εμποδίων που αφορούν σε μια fast track διαδικασία για έργα αντιπλημμυρικής υποδομής», συνέχισε η ίδια.