Πρόσκληση προς το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ ΑΕ) για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020 με τίτλο «Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών» απευθύνει η Περιφέρεια Αττικής.
Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 04 («Προώθηση της ενεργειακής απόδοσης της χρήσης ΑΠΕ και της Συμπαραγωγής και προώθηση Χαμηλών Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα στις Αστικές Περιοχές») ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), και έχει συνολικό προϋπολογισμό 14.737.840 ευρώ.
Μέσω του Δικαιούχου (ΕΤΕΑΝ ΑΕ) θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών, οι οποίες ανήκουν σε ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα, που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν πλήρως με ίδια κεφάλαια την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους, ή στις οποίες θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα ενεργειακής απόδοσης.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προβλέπεται η καταβολή ενίσχυσης η οποία θα αφορά, είτε σε απευθείας επιχορήγηση του ωφελούμενου, είτε σε επιχορήγηση σε συνδυασμό με άτοκο ή χαμηλότοκο δάνειο.
Προκειμένου να διασφαλιστεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του Προγράμματος θα τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια που θα αφορούν στην εισοδηματική κατάσταση του ιδιοκτήτη και ενδεχομένως στην τιμή ζώνης που βρίσκεται το ακίνητο. Ειδικά κίνητρα θα καθοριστούν επίσης για τις περιπτώσεις των πολυκατοικιών, όπου τα τελικά αποτελέσματα εξοικονόμησης είναι πολύ μεγαλύτερα.
Οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του προγράμματος θα αφορούν, μεταξύ άλλων, θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, συστήματα σκίασης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης, κλπ. Προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών θα τεθεί συγκεκριμένος ενεργειακός στόχος που πρέπει να επιτευχθεί μέσω των χρηματοδοτούμενων παρεμβάσεων. Η κάλυψη του ενεργειακού στόχου θα διασφαλίζεται μέσω της διενέργειας ενεργειακής επιθεώρησης του κτιρίου από Ενεργειακό Επιθεωρητή τόσο πριν, όσο και μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων.
Η δράση συμβάλλει στην επίτευξη του εθνικού στόχου της Στρατηγικής Ευρώπη 2020 για τη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας.