«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο Λαύριο, στην Ανατολική Αττική, για να προσθέσουμε έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα μιας σπουδαίας υπόθεσης: της ανάταξης της εθνικής οικονομίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης των υγιών, ιδιωτικών και δημόσιων δυνάμεων του τόπου, με εργαλείο τη στρατηγική της περιφερειακής ανάπτυξης», τόνισε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου κατά την παρέμβασή της στην έναρξη του 12ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση με τίτλο «Διάλογοι με την Ανατολική Αττική», που πραγματοποιείται στο Τεχνολογικό – Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, σήμερα 30/03 και αύριο 31/03.
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, η Περιφερειάρχης επισήμανε ότι «για πρώτη φορά, οικοδομούμε ένα πραγματικά αποκεντρωμένο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, μακριά από τις αθηνοκεντρικές λογικές». «Ο στόχος είναι σαφής: να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε μια αναπτυξιακή διαδικασία στη βάση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών και όχι στη βάση κάποιων αόριστων επιταγών από την πρωτεύουσα προς το κέντρο. Αλλάζουμε έτσι έμπρακτα τη φορά και το περιεχόμενο της αναπτυξιακής στρατηγικής: για πρώτη φορά δεν διατάζει η Αθήνα αλλά οι ακρώρειες της πατρίδας, οι Περιφέρειες – από τον Έβρο ως την Κρήτη», συνέχισε η ίδια.
Η Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «είμαστε αδιαπραγμάτευτοι με εκείνους που βάζουν πάνω από το συμφέρον των πολιτών και του περιβάλλοντος την καρέκλα τους. Ο τόπος μας έχει χορτάσει από τέτοιου είδους αιρετούς. Και τους έχει επίσης πληρώσει πάρα πολύ ακριβά. Ήσαν ακριβώς εκείνοι που τον οδήγησαν στον γκρεμό και μετά στην κηδεμονία των μνημονίων».
«Για αυτό κι εμείς πλέον επιχειρούμε να ανατάξουμε τον τόπο, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για ανοικτή οικονομία, χωρίς γραφειοκρατία, με έμφαση στη στήριξη της καινοτομίας, τις πρωτοβουλίες νέων ανθρώπων – δεν είναι τυχαία άλλωστε και η πρόσφατη πρόσκληση για νέους αγρότες, εδώ στην Ανατολική Αττική. Έναν τόπο που συγκεντρώνει όλες τις προδιαγραφές για να αποτελέσει μια σοβαρή νησίδα βιώσιμης ανάπτυξης χάρη στον πρωτογενή της τομέα και τις μεγάλες της παραγωγικές δυνατότητες, μέσα από συνέργειες δημόσιων και ιδιωτικών φορέων επιχειρηματικότητας. Έναν τόπο στον οποίο γίνονται πολλά και θα γίνουν ακόμη περισσότερα», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «χάρη σε πρωτοβουλίες όπως αυτή του Περιφερειακού Συνεδρίου, μπορούμε να επικοινωνήσουμε όλα όσα σημαντικά κάνουμε και στην Ανατολική Αττική, αδιαμεσολάβητα».
Ακολουθούν σημεία από την παρέμβαση της Περιφερειάρχη Αττικής:
• Μπορεί η χώρα να ανήκει εδώ και δεκαετίες στον πυρήνα της Ευρωζώνης, να ανήκει στην ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, χωρίς να αντλεί από τα θετικά διδάγματα των άλλων χωρών. Χωρίς να παίρνει μέρος στον γόνιμο διάλογο. Χωρίς να εκμεταλλεύεται τις καλές πρακτικές και εμπειρίες. Όμως πλέον, δεν έχουμε την πολυτέλεια των χαμένων ευκαιριών.
• Οφείλουμε, ειδικά στους νέους ανθρώπους, να διανύσουμε την απόσταση που μας χωρίζει από τις εμπειρίες των ευρωπαϊκών χωρών. Από την ανταλλαγή γόνιμων απόψεων. Όπως, για παράδειγμα, γίνεται συστηματικά στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
• Όπως ίσως γνωρίζετε, επέστρεψα σήμερα τα ξημερώματα από το Στρασβούργο, από την Ολομέλεια του Κογκρέσου, όπου συζητήσαμε για τους τρόπους εμβάθυνσης της τοπικής δημοκρατίας, το μεταναστευτικό / προσφυγικό φαινόμενο, την περιφερειακή ανάπτυξη.
• Ένας δημόσιος διάλογος που συνδέεται άμεσα με την κύρωση, από τη χώρα μας, εκείνων των συμβάσεων – εργαλείων για τις προϋποθέσεις του νέου μοντέλου ανάπτυξης. Συνδέεται δηλαδή με την επέκταση της εφαρμογής της Χάρτας της Τοπικής Αυτονομίας του Κογκρέσου και στον Β’ βαθμό ΤΑ, με την κύρωση της Σύμβασης – Πλαισίου της Μαδρίτης για τη Διασυνοριακή συνεργασία, κρίσιμων δηλαδή προϋποθέσεων για να μπορέσουν οι Περιφέρειες να παίξουν τον καθοριστικό ρόλο που τους αναλογεί – είτε πρόκειται για το μεταναστευτικό / προσφυγικό είτε για το νέο μοντέλο ανάπτυξης.
• Σήμερα ακριβώς που πλησιάζουμε στην έξοδο από τα μνημόνια, τούτη η ανοικτή, συμμετοχική διαδικασία, μέσα από τα περιφερειακά συνέδρια, αποκτά ιδιαίτερη κρισιμότητα. Γιατί η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία δεν συνεπάγεται αυτόματη επιστροφή σε κάποιον χαμένο παράδεισο.
• Αντιθέτως, η έξοδος από τα μνημόνια αποτελεί μια δύσκολη, επίπονη διαδικασία με στόχο να οδηγηθεί ο τόπος σε μια νέα κανονικότητα.
• Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του τόπου τα καίρια ζητήματα, της διοίκησης, της ανάπτυξης, της δομικής αντιμετώπισης ζητημάτων όπως η διαφθορά, η γραφειοκρατία, η αναποτελεσματικότητα του δημοσίου, βρίσκονται στο επίκεντρο.
• Χρέος μας είναι να μετατρέψουμε αυτή τη συζήτηση, σε απτά αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών, όλων εκείνων που πλήρωσαν το βαρύ και δυσανάλογο τίμημα της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να είναι καθοριστικός. Γιατί βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες από ό,τι η κεντρική κυβέρνηση, γνωρίζει τα προβλήματά τους, παλεύει μαζί τους να βρει λύσεις.
• Υπό ορισμένες προϋποθέσεις όμως. Όπως για παράδειγμα υπό τη βασική προϋπόθεση ότι οι αιρετοί έχουμε όλοι αντιληφθεί τον λόγο για τον οποίο μας εξέλεξαν οι πολίτες. Για να λύνουμε προβλήματα. Για να αναλαμβάνουμε την ευθύνη.
• Για να αδιαφορούμε για το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχουν οι κρίσιμες αποφάσεις που σχετίζονται με την αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων, όπως για παράδειγμα το αποχετευτικό ή η διαχείριση απορριμμάτων εδώ, στην Ανατολική Αττική. Αποφάσεων για προβλήματα που χρονίζουν. Προβλήματα γνωστά με λύσεις μονοδρόμους, που όμως επί χρόνια παραμένουν άλυτα, καθηλώνοντας τον τόπο σε τριτοκοσμικές καταστάσεις.
• Είμαστε αδιαπραγμάτευτοι στην ανάγκη ύπαρξης αποχετευτικών δικτύων, είμαστε αδιαπραγμάτευτοι στην ανάγκη αντιπλημμυρικών υποδομών, είμαστε αδιαπραγμάτευτοι στη δημιουργία δικτύου για κοινωνικές υπηρεσίες στους συμπολίτες μας, είμαστε αδιαπραγμάτευτοι στη βελτίωση της καθημερινότητά τους, είμαστε αδιαπραγμάτευτοι στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, είμαστε αδιαπραγμάτευτοι στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας.
*Παρακολουθήστε τις εργασίες του Περιφερειακού Συνεδρίου μέσω Live streaming: https://goo.gl/tZShJU