Να μην χαθεί το momentum της περιφερειακής προσέγγισης για το Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε το momentum αυτής της πρωτόγνωρης προσέγγισης που ξεκίνησε από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με όλους τους Περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου στις 3 Μαΐου 2017, με στόχο την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης», τόνισε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου κατά την ομιλία της το Σάββατο, δεύτερη και τελευταία ημέρα του 12ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Ανατολική Αττική. Η ίδια πρότεινε οι «απαραίτητες, για να θωρακιστεί το νέο μοντέλο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, μεταρρυθμίσεις, που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, να φέρουν το όνομα του θεμελιωτή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, Κλεισθένη». Εκείνου που «εισήγαγε με τις μεταρρυθμίσεις του το πρότυπο της πολιτειακής οργάνωσης στη βάση των δημοκρατικών αρχών», επισήμανε η Περιφερειάρχης.
Αναφερόμενη στο «νέο υπόδειγμα διοίκησης» της Περιφέρειας Αττικής, η Περιφερειάρχης, υπογράμμισε ότι δρούμε «στο πλαίσιο ενός μοντέλου – προτύπου για τον τόπο, ενός μοντέλου συνύπαρξης ανθρώπων διαφορετικών πολιτικών καταβολών, γενιών, αντιλήψεων, που έχουμε κοινούς στόχους και δίνουμε κοινές μάχες». «Δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους όπου κι αν βρίσκονται, είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας, με στημένα επιχειρήματα, με σέλφι και παραπληροφόρηση, να απομειώσουν ή και να καταστρέψουν αυτή την προσπάθεια. Είτε πρόκειται για την αποκεντρωμένη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων είτε για τη διαχείριση των λυμάτων. Δεν θα επιτρέψουμε κάποιοι για τους δικούς τους λόγους, να εκτροχιάσουν προσπάθειες 3.5 ετών. Δεν θα επιτρέψουμε να καταστρέψουν τις ζωές των ανθρώπων στην Ανατολική ή τη Δυτική Αττική. Τον νότιο ή τον βόρειο τομέα της Αττικής. Γιατί οι ζωές των παιδιών μας είναι πάνω από την επανεκλογή κάθε αιρετού. Είναι πάνω από την καρέκλα καθενός μας. Είναι πάνω από προσωπικές στρατηγικές», είπε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης.
Η ίδια αναφέρθηκε στα έργα της Περιφέρειας στην Ανατολική Αττική, τονίζοντας ότι «σήμερα σε επίπεδο υποδομών εκτελούνται 60 έργα με συμβατικό αντικείμενο 34 εκατομμυρίων ευρώ ενώ προγραμματίζουμε τη δημοπράτηση άλλων 125 έργων συνολικού προϋπολογισμού 129 εκατομμυρίων ευρώ». «Είναι αρκετά; Όχι. Και για αυτό συνεχίζουμε. Με τις ίδιες αρχές και το ίδιο πείσμα, κόντρα στην παραπληροφόρηση και τα fake news», συνέχισε η ίδια.
Η Περιφερειάρχης υπογράμμισε επίσης την εκκρεμότητα της νομοθετικής ρύθμισης για το καταδυτικό πάρκο Λαυρίου «που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σημείο αναφοράς του ελληνικού τουρισμού». Παρατήρησε ότι «μέχρι σήμερα εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα ζητούμενα, θέματα που σε πολλές άλλες περιοχές της Ευρώπης, και όχι μόνο, θεωρούνται πλέον δεδομένα». «Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε βασικές υποδομές, όπως είναι το αποχετευτικό, το οδικό δίκτυο, η διαχείριση των απορριμμάτων. Τρία ζητήματα που όφειλαν να είχαν λυθεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Δεν λύθηκαν εξαιτίας νοοτροπίας αδρανειών, καθυστερήσεων, αβελτηριών», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Η Ανατολική Αττική έχει μεγάλες δυνατότητες δίκαιης ανάπτυξης» συνέχισε η ίδια, προσθέτοντας ότι η περιοχή «αν και διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις συμβολής στην ανάταξη της εθνικής οικονομίας και της ανάπτυξης εξαιτίας στρεβλών πολιτικών και παρωχημένων αντιλήψεων των περασμένων δεκαετιών αλλά και εξαιτίας της αβελτηρίας και της αδιαφορίας της Πολιτείας, χάθηκαν πολλές ευκαιρίες για να μπουν οι βάσεις ενός σοβαρού αναπτυξιακού σχεδίου». Η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε σειρά έργων της Περιφέρειας Αττικής, υποδομών, αντιπλημμυρικών, πολιτισμού, όπως την επαναλειτουργία του Θορικού, «του αρχαιότερου θεάτρου του κόσμου», τη στήριξη από την Περιφέρεια του Μαραθωνίου, θεσμού «παγκόσμιας ακτινοβολίας», του Αττικού Αμπελώνα, «πολύτιμου παράγοντα πρωτογενούς ανάπτυξης».
Ακολουθούν βασικά σημεία από την παρέμβαση της Περιφερειάρχη:
• Εμείς, στην Περιφέρεια Αττικής, από το 2014 έχουμε ξεκινήσει, ακόμη και κινούμενοι στα όρια ή και πέρα από τις αρμοδιότητές μας, π.χ. σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των λυμάτων, να παράγουμε έργο, να βάζουμε τις βάσεις ενός νέου μοντέλου διοίκησης.
• Αλλάζουμε το υπόδειγμα άσκησης εξουσίας και παράλληλα βάζουμε τις βάσεις για βασικές υποδομές – αντιπλημμυρικές, διαχείρισης απορριμμάτων, οδοποιίας, στήριξης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Με στόχο να γίνει η Αττική πόλος έλξης σε επενδυτικό, τουριστικό, πολιτιστικό επίπεδο.
• Και αναφέρω εδώ, ενδεικτικά: τον χώρο στον οποίο βρισκόμαστε, το Τεχνολογικό Πάρκο, το Μουσείο Μεταλλείας, μια σημαντική πολιτιστική παρέμβαση, υπερτοπικής σημασίας, σε συνεργασία με το ΕΜΠ, συνολικού προϋπολογισμού 2,7 εκατομμυρίων ευρώ.
• Προστατεύουμε τους πολίτες και τις περιουσίες τους με παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως αυτές στη Βάρη, κόστους 32 εκατομμυρίων, στην Παλλήνη, 5 εκατομμυρίων, στην Ανάβυσσο, κόστους 28 εκατομμυρίων, στον Ωρωπό, 9 εκατομμυρίων.
• Παρεμβαίνουμε για την ασφάλεια των συμπολιτών μας με την κατασκευή αντιπλημμυρικής προστασίας στο ρέμα Ξερέα, στο Κορωπί, κόστους 4 εκατομμυρίων ευρώ.
• Προχωράμε σημαντικά έργα οδοποιίας όπως αυτό στο Λαύριο, ύψους 5 εκατομμυρίων, στην Αρτέμιδα, ύψους 5 εκατομμυρίων, στις Αχαρνές ύψους 3 εκατομμυρίων.
• Κάνουμε σοβαρές παρεμβάσεις σε υποδομές: δημοπρατούμε άμεσα την ανακατασκευή και βελτίωση του οδικού άξονα Διονύσου – Νέας Μάκρης, που θα συνδέει με ασφάλεια αλλά και πιο γρήγορα την Ανατολική Αττική με το κεντρικό οδικό δίκτυο της Αττικής. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 33,5 εκατομμυρίων ευρώ.
• Την ίδια στιγμή, στηρίζουμε χιλιάδες οικογένειες επιλύοντας το πρόβλημα της έγκαιρης μετακίνησης των μαθητών στα σχολεία τους. Πλέον 12.165 μαθητές μετακινούνται με μισθωμένα από την Περιφέρεια Αττικής λεωφορεία και με ειδικά μαθητικά δελτία.
• Ειδικά, σε ό,τι αφορά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η Περιφέρεια Αττικής, από το 2014 έχει αλλάξει τα δεδομένα.
• Έτσι σε χρόνο – ρεκόρ, αλλάξαμε τον Περιφερειακό σχεδιασμό – κάτι, που θυμίζω, όφειλε να είχε γίνει από το 2006.
• Δημιουργήσαμε, σε συνεργασία με τους δημάρχους, που εκπόνησαν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης, ένα νέο νομικό πλαίσιο, που εναρμονίζεται με τον εθνικό σχεδιασμό και με τις περιβαλλοντικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Κάποιοι όμως σήμερα, ενώ βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση εφαρμογής του σχεδιασμού αυτού, επιχειρούν να τον υπονομεύσουν. Να τον ναρκοθετήσουν. Γιατί θέλουν να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε σαν άλλοτε. Με τον “Αχόρταγο”, τα βοθρολύματα να τρέχουν στους δρόμους και τα σκουπίδια να θάβονται στη Φυλή.
• Κάποιοι δημόσια ομνύουν στο κλείσιμο της Φυλής ενώ στην πραγματικότητα κάνουν τα πάντα για να συνεχίσει η λειτουργία της σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
• Και το κάνουν αυτό γιατί έχουν δύο στόχους. Ο πρώτος είναι ότι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το προσωπικό τους βόλεμα. Τις συνήθειές τους. Και ο δεύτερος είναι ότι θέλουν να πλήξουν το ηθικό υπόδειγμα της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. Μίας Διοίκησης που εδώ και 3.5 χρόνια, δρα στο πλαίσιο ενός μοντέλου – προτύπου για τον τόπο.
• Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δουλειά που κάνουμε καθημερινά, ακριβώς για να πάψουν να υπάρχουν αυτές οι νοοτροπίες που θρέφουν την αδράνεια, την αβελτηρία, την αδιαφορία. Δηλαδή τους παράγοντες της ακινησίας, του χθες. Τους παράγοντες που μερικές φορές οδηγούν σε τραγωδίες, όπως αυτή της Μάνδρας και διαιωνίζουν αδιέξοδα, όπως αυτό της Φυλής.
• Γνωρίζετε ότι, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν, κράτησα την προεδρία του ΕΔΣΝΑ, ανέλαβα δηλαδή την ευθύνη. Δεν κρύφτηκα.
• Εμείς είμαστε αποφασισμένοι, και το επαναλαμβάνω σήμερα μπροστά σας, από εδώ, από την πόλη των Λαυρεωτικών, την εμβληματική πόλη που με τους αγώνες της ανέδειξε τη σημασία του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στην καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, εκείνων που τροφοδοτούν κάθε είδους λαϊκισμούς και φασισμούς, είμαστε λοιπόν αποφασισμένοι, να χαλάσουμε τα σχέδια όλων εκείνων που καταστροφολογούν και υπονομεύουν.
• Εμείς δεν θα τους επιτρέψουμε να καταστρέψουν τη συλλογική προσπάθεια που κτίζουμε συστηματικά εδώ και 3.5 χρόνια, για τους πολίτες, το περιβάλλον, για ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης, για το μέλλον των παιδιών μας.