Ρ. Δούρου: Χρειαζόμαστε βαθιές τομές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να υπερβούμε τις χρόνιες δυσλειτουργίες και τις δομικές παθογένειες που εμποδίζουν κρίσιμα έργα υποδομής
«Η σημερινή μας συζήτηση δεν αφορά απλά ένα νομοσχέδιο. Αφορά στην αναγκαία μεταρρύθμιση της δομής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου αυτή να ανταποκρίνεται στον σύγχρονο ρόλο της (…) ως παράγοντα ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και μέσο αντιμετώπισης των φαινομένων ρατσισμού, ξενοφοβίας», τόνισε, μεταξύ άλλων, σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου «Κλεισθένης Ι» του Υπουργείου Εσωτερικών.
«Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σήμερα στην Ευρώπη, είτε στην ΕΕ μέσω της Επιτροπής των Περιφερειών είτε στο Συμβούλιο της Ευρώπης μέσω του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, διεξάγεται μια δημόσια συζήτηση σε σχέση με τον ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών για την εμβάθυνση της τοπικής δημοκρατίας, μέσα από τη διασφάλιση ενός πλαισίου λειτουργίας τους στη βάση των αρχών της χρηστής διοίκησης, της τήρησης της νομιμότητας, της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, της αποτελεσματικότητας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της συμμετοχικότητας, της δημόσιας λογοδοσίας», επισήμανε η Περιφερειάρχης.
Η ίδια υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε ο διάλογος για την απαραίτητη μεταρρύθμιση του καλλικρατικού πλαισίου, «τον αντιμετώπισε με τη δέουσα σοβαρότητα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης του Καλλικράτη ενόψει μάλιστα της Συνταγματικής αναθεώρησης». «Σπεύσαμε, σχεδιάσαμε, επεξεργαστήκαμε και καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τον ανασχεδιασμό των αρμοδιοτήτων και των λειτουργιών ειδικά των Περιφερειών έτσι ώστε αυτές να επιτελέσουν την κομβική, αναπτυξιακή και κοινωνική τους αποστολή». «Μιλάμε για συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες θέτουμε ξανά στον δημόσιο διάλογο, και οι οποίες καλύπτουν μεγάλο εύρος θεμάτων και ειδικότερα αφορούν τις μητροπολιτικές λειτουργίες, τις κρατικές αρμοδιότητες, τους τομείς άσκησης πολιτικής, με στόχο να μπορούμε οι Περιφέρειες, χωρίς θεσμικά βαρίδια, να λειτουργούμε και να παρεμβαίνουμε αποτελεσματικά», τόνισε η Περιφερειάρχης. Η ίδια, αφού αναφέρθηκε στον Οδικό Χάρτη για τη νέα αρχιτεκτονική των Περιφερειών που καταθέτει η Περιφέρεια Αττικής, επισήμανε πως πρόκειται για «ένα momentum που δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε».
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το προς διαβούλευση νομοσχέδιο «έρχεται να συνεισφέρει με τις προτάσεις του, κυρίως με την εμβληματική πρόταση για την απλή αναλογική, στην ουσιαστική εκκίνηση μιας διαδρομής μεγάλων αλλαγών και ανατροπών». Και αυτό, στο πλαίσιο ευρύτερων μεταρρυθμίσεων για τη λειτουργία του δημοσίου τομέα – μεταρρυθμίσεων χωρίς δημοσιονομικό κόστος, που δεν επιβαρύνουν τους πολίτες και συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης», συνέχισε η Περιφερειάρχης.
«Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι βαθιές τομές στη λειτουργία της διοίκησης για να υπερβούμε τις χρόνιες δυσλειτουργίες και τις δομικές παθογένειες που εμποδίζουν για παράδειγμα κρίσιμα έργα υποδομής, όπως έργα αντιπλημμυρικής προστασίας». «Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι λιγότερος έλεγχος και λιγότερη γραφειοκρατία. Προσέξτε. Λιγότερος έλεγχος δεν σημαίνει λιγότερη διαφάνεια. Ή περισσότερη ασυδοσία. Αλλά περισσότερη αποτελεσματικότητα και αμεσότερη ανταπόκριση στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών», παρατήρησε η Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι μία νέα αρχιτεκτονική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να διασφαλίζει ζητήματα όπως η διαπεριφερειακή συνεργασία και η συνεργασία φορέων του Δημοσίου.
«Εκείνο όμως που σίγουρα δεν χρειαζόμαστε είναι φωνασκίες, κραυγές, συνθηματολογία, εσπευσμένες συνεδριάσεις, δημιουργία τεχνητού κλίματος έντασης, προσχηματικό διάλογο. Η υπόθεση της μεταρρύθμισης του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης είναι πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση, για να επιχειρούν ορισμένοι να την καταστήσουν όμηρο προσωπικών στρατηγικών και όχημα κομματικών σκοπιμοτήτων», σημείωσε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης.