Η Διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενούς της, από τον Ιανουάριο του 2015, οπότε και ανέλαβε τα καθήκοντά της, έθεσε ως βασική της προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες εργασίας τους.
Μια σειρά αποφάσεων που βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή παρουσιάστηκαν αναλυτικά την Τρίτη 29 Μαΐου 2018, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ:
• Από τον Αύγουστο του 2015, ο ΕΔΣΝΑ έχει τον δικό του Ιατρό Υπηρεσίας. Πέρα από τη νομοθετική υποχρέωση, η παρουσία του Ιατρού επιβάλλεται για τη λήψη μέτρων που εξασφαλίζουν τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ, και των οικείων τους κατά συνέπεια. Ο Ιατρός Υπηρεσίας διενήργησε στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ ατομικές συναντήσεις με τους εργαζόμενους, συνέταξε ατομικούς φακέλους υγείας και με τις υποδείξεις του, διενεργήθησαν ιατρικές εξετάσεις. Το 2018, το 70% των εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ σε ΧΥΤΑ, ΣΜΑ και κεντρικά γραφεία συμμετείχε στις ιατρικές εξετάσεις.
• Με μέριμνα του Τεχνικού Ασφαλείας του ΕΔΣΝΑ, εκπονήθηκε γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου σε όλες τις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου, και από τον Νοέμβριο του 2016, χορηγήθηκαν και χορηγούνται στους εργαζόμενους, όπου υπάρχει ανάγκη, μέσα ατομικής προστασίας όπως: παπούτσια και ρούχα ασφαλείας, κράνη, γυαλιά, γάντια, μάσκες, ωτοασπίδες και γαλότσες ασφαλείας.
• Σε ετήσια βάση γίνεται σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδευτικού πλάνου. Τον Νοέμβριο του 2016, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για τη χρήση και την αναγκαιότητα χρήσης των μέσων ατομικής προστασίας. Τον Δεκέμβριο του 2016 ενημερώθηκαν για τις επιπτώσεις από τη χρήση οθονών οπτικής απεικόνισης και για τους τρόπους προστασίας από αυτές, ενώ τον Μάιο του 2017 είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν σε θέματα πρώτων βοηθειών.
• Τέλος και πολύ σημαντικό, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2017 έχει υπογραφεί η επιδημιολογική έρευνα στις εγκαταστάσεις της Ο.Ε.Δ.Α. Φυλής και της ευρύτερης περιοχής. Αντικείμενό της είναι η μέτρηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων κινδύνου και η εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων της έκθεσης σε αυτούς, στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων στη Φυλή αλλά και τη γύρω περιοχή. Στην επιστημονική έρευνα που διεξάγεται ήδη, συμμετέχουν εκτός των εμπειρογνωμόνων, κορυφαίοι δημόσιοι φορείς, ενώ πολύ σύντομα θα δημοσιευτούν και τα πρώτα αποτελέσματα. Πρόκειται για μια πολύ σπουδαία δράση, στόχος της οποίας είναι η βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών αλλά και της ποιότητας ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής.