fbpx

Στο πλαίσιο Διεθνούς Ημερίδας για το περιβάλλον και την ανάπτυξη της Μεσογείου
Στην «ετερόκλητη Μεσόγειο», «αυτό το παλιό σταυροδρόμι ανθρώπων, πολιτισμών, προϊόντων, το μωσαϊκό του χθες και του σήμερα» που ανέκαθεν καταφέρνει να «αναμειγνύει και να ανασυνθέτει τα πάντα σε μια νέα, πρωτότυπη ενότητα», αναφέρθηκε, θυμίζοντας τα λόγια του μεγάλου ιστορικού Φερνάν Μπροντέλ, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου κατά την παρέμβασή της σε διεθνή Ημερίδα στο Παρίσι που αφορά στο «Περιβάλλον και την Ανάπτυξη στη Μεσόγειο: χθες, σήμερα, αύριο».
«Έχουμε κληρονομήσει αυτή την παλιά παράδοση, την οποία πρέπει να συνεχίσουμε, κάνοντας αυτόν τον χώρο, προϋπόθεση μιας νέας αντίληψης ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον».
Η Ημερίδα οργανώνεται από το Κέντρο Περιφερειακών Δραστηριοτήτων του ΟΗΕ, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για τη Μεσόγειο (Plan Bleu), με τη στήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Περιβάλλοντος (Οικολογικής και Αλληλεγγύης Μετάβασης) και τη συμμετοχή κορυφαίων ειδικών, καθηγητών, εμπειρογνωμόνων, εκπροσώπων οργανώσεων του ΟΗΕ, περιβαλλοντικών οργανώσεων, εκπροσώπων χωρών όπως η Τυνησία, η Αλγερία, το Μαρόκο. Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με αφορμή τα 40 χρόνια δράσης του Plan Bleu για την αειφόρο ανάπτυξη στη Μεσόγειο.
Ακολουθούν βασικά σημεία της παρέμβασης της Περιφερειάρχη στη συνεδρία με θέμα το κοινό μέλλον της Μεσογείου:
• Υπάρχει σήμερα ανάγκη συντονισμένης δράσης και προώθησης συνεργασιών μεταξύ όλων των θεσμικών παραγόντων, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης – ευρωπαϊκό, εθνικό, τοπικό – για την αντιμετώπιση του διπλού, περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού, διακυβεύματος που αποτελεί σήμερα η λεκάνη της Μεσογείου.
• Απαιτείται κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, σε όλα τα επίπεδα, ευρωπαϊκό, εθνικό, τοπικό, υπό το πρίσμα της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, σε συνδυασμό με πολιτικές και στρατηγικές που μπορούν να ταυτοποιήσουν, να προβλέψουν και να αποτρέψουν περιβαλλοντικές συνέπειες των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της κλιματικής αλλαγής.
• Οι απαντήσεις στις περιβαλλοντικές προκλήσεις είναι μια συνολική προσέγγιση προς ένα κοινό όραμα της Μεσογείου, μια πραγματικά ολοκληρωμένη Θαλάσσια πολιτική και Δράση για το κλίμα, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη διαχείριση των υδάτων καθώς και μακρο-περιφερειακές στρατηγικές.
• Απαιτείται η δημιουργία των προϋποθέσεων καθώς και οι μέθοδοι και τα μέσα για μια ολιστική, συστημική προσέγγιση, με έμφαση στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα της περιφερειακής οπτικής.
«Η Περιφέρεια Αττικής δίνει απόλυτη προτεραιότητα στις προκλήσεις που θέτει η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάπτυξη στη λεκάνη της Μεσογείου. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε υιοθετεί και προωθεί πολιτικές και στρατηγικές μέσα από τη Χάρτα της Μπολόνια, τα προγράμματα “Med Coast for Blue Growth” και “PANACeA project” – προγράμματα κοινών πρωτοβουλιών με τους εμπλεκόμενους φορείς. Γιατί μόνο μέσα από ποικίλες συνέργειες και κοινές πρωτοβουλίες, μπορούμε να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο – τη Μεσόγειο ενός παρόντος και μέλλοντος με επίκεντρο τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη», δήλωσε η Περιφερειάρχης Ρ. Δούρου.

Share This