Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου μίλησε για όλες τις πτυχές της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη δικαστική διαδικασία, στο πλαίσιο συνέντευξής της στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» της ΕΡΤ, με την Κατερίνα Ακριβοπούλου, τον Σωτήρη Καψώχα και τον Κώστα Παπαχλιμίντζο.
Η Ρένα Δούρου στάθηκε με σεβασμό στη μνήμη των νεκρών και το βαρύ πένθος των οικογενειών τους, προτρέποντας όσους αρθρώνουν δημόσιο λόγο να αποφεύγουν τις φορτίσεις και την τυμβωρυχία.
Η Περιφερειάρχης Αττικής σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, επισήμανε ότι, οι πολιτικοί αντίπαλοί της δεν νοιάζονται για τους νεκρούς και τις περιουσίες που χάθηκαν, ούτε για το πώς θα θωρακιστεί καλύτερα η πατρίδα μας, αλλά μονάχα «να φύγουν ο Τσίπρας και η Δούρου, για να επιστρέψουν εκείνοι».
Η Ρένα Δούρου υπογράμμισε το έργο που έγινε στην Περιφέρεια Αττικής τα τελευταία χρόνια, σε κάθε γειτονιά του λεκανοπεδίου, και προσδιόρισε το πλαίσιο του εκλογικού διλήμματος για τους πολίτες, στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης της Ρένας Δούρου:
«Είμαι από εκείνους που, εμπράκτως έχουν αποδείξει ότι εννοούν αυτό που λένε πως κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Δεν μπορεί να υπάρχουν πολίτες δυο ταχυτήτων.
Δεν πρέπει να μας παρασύρουν ο κ. Μητσοτάκης και η κα Γεννηματά στην τυμβωρυχία, αυτό δηλαδή που έχουν επιχειρήσει στελέχη των κομμάτων τους, δημοσιογράφοι και εισαγγελείς των πληκτρολογίων, οι οποίοι, ενώ ακόμη καταμετρούσαμε νεκρούς, αναζητούσαν στο πρόσωπό μου τον αποδιοπομπαίο τράγο, ώστε να πάμε παρακάτω.
Με κατηγορούν οι επί δεκαετίες ανεύθυνοι, που ακολουθούσαν τη λογική «ας μην το λύσουμε τώρα»… «ας το αφήσουμε για τον επόμενο». Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι.
Με κατηγόρησαν επειδή δεν εμφανίστηκα σε ρόλο σχολιάστριας μιας εθνικής τραγωδίας.
Ο κ. Μητσοτάκης, με τη διαδρομή του σε θέσεις ευθύνης στο παρελθόν, είναι από εκείνους που πυροδότησαν τα προβλήματα που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Δεν ήρθε σήμερα στην πολιτική ζωή του τόπου. Οι καταστροφείς του παρελθόντος και του παρόντος μας, ζητούν τώρα να τους δώσουμε στα χέρια το μέλλον μας.
Αυτοί που ήταν μέρος του προβλήματος, παριστάνουν ότι μπορεί να γίνουν μέρος της λύσης. Όσοι έχουν υπηρετήσει την Αυτοδιοίκηση στο παρελθόν, για πολλά χρόνια, από θέσεις ευθύνης, θα πρέπει να είναι περισσότερο φειδωλοί, και να μην παριστάνουν ότι έμαθαν σήμερα τα προβλήματα, ή ότι δεν τα γνωρίζουν καν.
Παρόλο που κάποιοι επιχείρησαν να παραχαράξουν το θεσμικό πλαίσιο, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν επιχειρούν κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης και τη διαδικασία διάσωσης – διαφυγής πολιτών. Έχουν επικουρικό ρόλο.
Ο νόμος έχει μια λογική. Δεν μπορεί να έχει ένας αιρετός την επιχειρησιακή αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, που απαιτεί ειδικές γνώσεις.
Το θεσμικό πλαίσιο για την κατάσβεση των πυρκαγιών είναι διαφορετικό σήμερα σε σχέση με το 2007 και τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία. Κάποιοι δημοσιογράφοι και δικηγόροι προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν, και να επικαλεστούν το παράδειγμα του 2007, βάζοντας όπου «νομάρχης»… τη Δούρου.
Δεν μπορεί να συγκρίνουμε και να αθροίζουμε νεκρούς, λες και είναι τουβλάκια λέγκο.
Διακρίνω δυο μέτρα και δυο σταθμά. Από τη μια ζητούν την παραίτηση του Πρωθυπουργού και της Περιφερειάρχου, ενώ όταν υπάρχουν πρωτόδικες καταδίκες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, για διαφθορά και για ευαίσθητες υποθέσεις, σαν και αυτή που είδαμε πρόσφατα με το κύκλωμα παιδεραστίας… είναι Σάββατο.
Πολιτικές ευθύνες υπάρχουν πάντα και διαχρονικά. Λίγοι τις αναλαμβάνουμε. Να επιμερίζονται σωστά και να μην τις συγχέουμε με τις ποινικές ευθύνες. Είναι πολιτική δειλία να παριστάνει κάποιος τον εισαγγελέα, επειδή δεν μπορεί να αντιτάξει δικές του προτάσεις για ένα πρόβλημα. Μετά τη μήνυση που μου έκανε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Κασιδιάρης, ζήτησα την άρση της ασυλίας μου. Μετά την τραγωδία στη Μάνδρα προσήλθα η ίδια στη Δικαιοσύνη, και σήμερα, με πολλαπλά πορίσματα δικαιωθήκαμε. Υλοποιήσαμε αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει από το 2003.
Υπηρετώ τον λόγο της πράξης και του αποτελέσματος. Όποιος έχει επισκεφτεί γειτονιές της Αττικής το γνωρίζει, καθώς έχει διαπιστώσει τις αλλαγές και το έργο.
Υπάρχουν στιγμές που επαναξιολογείς τα δεδομένα και την παρουσία σου. Ο όρκος στο Σύνταγμα όμως, είναι ιερός. Απαιτεί να μάχεσαι από το πρωί μέχρι το βράδυ. Να τηρείς το συμβόλαιο αξιοπρέπειας με τους πολίτες. Και όχι να φυγομαχείς, όταν οι εφιάλτες του παρελθόντος σε καλούν να παραιτηθείς για τις δικές τους ευθύνες».