Στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Ι. Κατσούλη, Νομικού και τέως Δημάρχου Αυλώνος Ευβοίας με τίτλο «Τομές Δημοκρατίας στην Αυτοδιοίκηση – Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες πέρα από τον ‘Καλλικράτη’ και τον ‘Κλεισθένη 1’» μετείχε σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου της Ακρόπολης με συντονίστρια της συζήτησης την Άννα Παπαδημητρίου – Τσάτσου, Δικηγόρο και πρώην Αντιπεριφερειάρχη Αττικής.
Η Ρένα Δούρου έκανε λόγο για ένα «πολλαπλά χρήσιμο βιβλίο» που έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τον τόπο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Λίγους μόλις μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της άνοιξης, οι “Τομές Δημοκρατίας στην Αυτοδιοίκηση” θέτουν, με θάρρος και επιστημονική πληρότητα, όλα τα κρίσιμα διακυβεύματα, διακυβεύματα Δημοκρατίας, Αυτοτέλειας και Αυτονομίας, ενός θεσμού διακυβέρνησης που παρότι βρίσκεται εγγύτερα στον πολίτη, τα προβλήματα και τις αγωνίες του, συνεχίζει να διεκδικεί την ολοκληρωμένη χειραφέτησή του από την κεντρική εξουσία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Βιώνουμε τις δυσλειτουργίες και τις παθογένειες της αλληλοεπικάλυψης και των παράλληλων αρμοδιοτήτων»
Η Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε πως πρόκειται για «ένα βιβλίο – εργαλείο, όχι μόνο για τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης αλλά για όλους τους πολίτες, ένα βιβλίο που ενημερώνει αλλά και βάζει τις βάσεις για γόνιμο προβληματισμό. «Και με την εμπειρία πλέον των 4.5 χρόνων στο τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής, με την εμπειρία της προσπάθειάς μας για ένα νέο υπόδειγμα άσκησης διοίκησης στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος, συνειδητοποίησα ότι βιώνουμε ακριβώς τις δυσλειτουργίες και τις παθογένειες της αλληλοεπικάλυψης και των παράλληλων αρμοδιοτήτων». «Αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται μεν από την κεντρική εξουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς όμως το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο που να τη θωρακίζει, χωρίς πόρους και μέσα, δημιουργώντας αυτό που έχω πολλές φορές επαναλάβει, δηλαδή αρμοδιότητες που δεν παράγουν έργο αλλά κατηγορητήρια και που, in fine, συμβάλλουν σε μια γραφειοκρατική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης», τόνισε η Ρένα Δούρου.
Ακολουθούν σημεία από την τοποθέτηση της Περιφερειάρχη Αττικής:
Οι σελίδες του βιβλίου σκιαγραφούν τεκμηριωμένα το αυτοδιοικητικό τοπίο, περιγράφουν τις αλλαγές που έχουν γίνει μέσα από προγράμματα όπως ο “Καποδίστριας”, ο “Καλλικράτης”, φθάνοντας ως τον “Κλεισθένη Ι”. Και το σημαντικότερο – προχωρούν και πάρα πέρα. Κάνουν αυτό που θα έπρεπε να κάνουν όλοι όσοι ασχολούνται με τα του δημόσιου βίου, προκειμένου η άσκηση της Πολιτικής να αποκτήσει αξιοπιστία. Κάνουν προτάσεις. Προτάσεις συγκεκριμένες για την αναγέννηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη βάση των αρχών της εγγύτητας και της αποτελεσματικότητας, με όρους συμμετοχής των πολιτών, διαβούλευσης, διαφάνειας και λογοδοσίας.
(…) Ενόψει της μεταρρύθμισης του “Καλλικράτη” και της συνταγματικής αναθεώρησης, είχαμε καταθέσει ως Περιφέρεια Αττικής, συγκεκριμένες προτάσεις αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, προτάσεις όπως η ουσιαστικοποίηση της μητροπολιτικότητας, η ανάδειξη του μητροπολιτικού ρόλου της Αττικής, η εξάλειψη της διάκρισης κρατικών και τοπικών πολιτικών, ή η εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας.
Προτάσεις που μπορούν να καταστήσουν την περιφερειακή διακυβέρνηση παράγοντα ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης με έμφαση σε ένα πραγματικά αποκεντρωμένο μοντέλο ανάπτυξης. Μια πραγματική περιφερειακή διακυβέρνηση που να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην αναπτυξιακή και κοινωνική της αποστολή μέσα από τον επανασχεδιασμό του συστήματος της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και άσκησης ενιαίων κρατικών πολιτικών. Να υλοποιήσει έτσι, επιτέλους, τη συνταγματική επιταγή αλλά και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, τις αρχές του κράτους δικαίου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Να αποκτήσει τον πρώτο λόγο η Πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και όχι η εντυπωσιοθηρία»
Για να γίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση το κύτταρο Δημοκρατίας, η δημοκρατική ασπίδα που χρειάζεται ο τόπος, ειδικά σήμερα που οι δυνάμεις των νοσταλγών του χθες, του φασισμού, της ακροδεξιάς, σηκώνουν ξανά κεφάλι και διεκδικούν προκλητικά θέση στο πολιτικό προσκήνιο.
Πρόκειται για κομβικής σημασίας συζήτηση, στην οποία μετέχουμε όλοι όσοι μοιραζόμαστε την ίδια βεβαιότητα. Ότι δηλαδή αυτός ο δημόσιος διάλογος δεν αφορά τεχνοκρατικά θέματα, δεν πρέπει να γίνεται intra muros. Γιατί αφορά στην ουσιαστική εμπέδωση των συμμετοχικών θεσμών, των θεσμών της διαβούλευσης και της κοινωνικής λογοδοσίας.
Αφορά στην οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών μέσα από τη θεσμική ανάταξη και την πολιτική αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης. Αφορά στην αποτελεσματικότητα, στην αξιοπιστία, στη σοβαρότητα, στην ανάγκη να αποκτήσει τον πρώτο λόγο η Πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και όχι η εντυπωσιοθηρία.