Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για την πολιτική επικαιρότητα, στην τελική ευθεία των εκλογών του Μαΐου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έδωσε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στον ραδιοφωνικό σταθμό “94.3 FM”, και τον δημοσιογράφο Σπύρο Παπαδάκη.
Η Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε στην εθνική τραγωδία στο Μάτι, και στην ηθική υποχρέωση σεβασμού του πένθους των οικογενειών που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, και είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, ενώ περιέγραψε εκείνες τις τραγικές στιγμές, καταγγέλλοντας την προσπάθεια εκμετάλλευσής τους από πολιτικούς αντιπάλους.
Η Ρένα Δούρου παρουσίασε τα σημεία αιχμής του απτού και μετρήσιμου έργου που κατέγραψε η Περιφέρεια Αττικής επί δικής της διοίκησης, μίλησε για το γενικό πολιτικό σκηνικό, και έθεσε το κεντρικό διακύβευμα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης, όχι μόνο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου:
«Δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη περίοδος, που η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στο στόχαστρο. Τα τελευταία 4,5 χρόνια δεν μας χαρίστηκε ούτε μια μέρα.
Εμείς επιλέξαμε να σηκώσουμε μανίκια, και να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε με συγκεκριμένα, μετρήσιμα αποτελέσματα, τα προβλήματα που κληρονομήσαμε.
Πέρασα πολλές αξημέρωτες νύχτες να σκέφτομαι όσα έγιναν. Έχω πει πολλές φορές ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με το ίδιο θεσμικό πλαίσιο για την Πολιτική Προστασία. Τόσο κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης πυρκαγιών όσο και της διαδικασίας διαφυγής – διάσωσης των πολιτών, οι φορείς της Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειες και Δήμοι δεν έχουν επιχειρησιακό ρόλο. Και είναι λογικό, από τη στιγμή που δεν έχουμε σχετική επιχειρησιακή εμπειρία. Δεν μπορεί να κάνουμε καλλιστεία επιχειρησιακής δεινότητας στο Πυροσβεστικό Σώμα. Σέβομαι και στηρίζω έμπρακτα το Πυροσβεστικό Σώμα, όχι με δελτία Τύπου και μελό διατυπώσεις. Το περσινό καλοκαίρι παραδώσαμε το ΚΤΕΟ Μεγάρων, ιδιοκτησία της Περιφέρειας, προκειμένου να ενισχυθούν οι υποδομές της Πυροσβεστικής, ενώ έχουμε διαθέσει πιστώσεις για να αγοραστούν πυροσβεστικά οχήματα.
Ο ρόλος μας είναι συνδρομητικός, ή αφορά την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου, με μια σειρά από προληπτικά μέσα.
Είπα από την πρώτη στιγμή ότι, πολλά πράγματα δεν πήγαν καλά, και πρέπει να ανευρεθούν ευθύνες, να αποδοθούν, να επιμεριστούν, ώστε να μην ακολουθήσουμε αρνητικά παραδείγματα του παρελθόντος.
Μας ασκούν κριτική εκείνοι που επιδιώκουν να ξαναβρεθούν σε θέσεις ευθύνης, μετά από δεκαετίες στην Αυτοδιοίκηση, όταν εφάρμοσαν τη λογική του «δεν βαριέσαι», και του «άστο για τον επόμενο».
Με ξάφνιασαν οι επιθέσεις από την κα Γεννηματά και τον κ. Μητσοτάκη. Πρώην Υπερνομάρχης και σε αρκετά Υπουργεία η μια, Υπουργός και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος ο άλλος. Ζήτησαν την πολιτική εξαφάνισή μου με αφορμή δυο εθνικές τραγωδίες, με έλλειψη σεβασμού προς τις οικογένειες των θυμάτων. Αντί να αναζητούν κάποιον για να του φορτώσουν τις ευθύνες, ας μας πουν τι έχουν κάνει όταν βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης. Και ποια εχέγγυα μας προσφέρουν, όταν ζητούν να τους εμπιστευτούν οι πολίτες ξανά.
Είμαι πολύ προσεκτική σε σχέση με το πόρισμα για το Μάτι. Θεωρώ ότι, στην κρίση Δημοκρατίας που βιώνουμε, κάποιοι ταΐζουν περισσότερο μια κρίση Θεσμών, που αν συνεχιστεί, θα είναι ανεπίστρεπτη, με το να απειλούν ευθέως τη Δικαιοσύνη, ακυρώνοντάς την, ή πιέζοντάς την.
Στην Περιφέρεια Αττικής δώσαμε προτεραιότητα στα αντιπλημμυρικά έργα. Όχι στα έργα βιτρίνας και τις δημόσιες σχέσεις. Επενδύσαμε λοιπόν 514 εκατομμύρια ευρώ στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, με 168 αντιπλημμυρικά έργα σε όλο το λεκανοπέδιο.
Να μην αναζητούν δελφίνους και βαρώνους στον ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο εγώ και μια σειρά ακόμη από στελέχη, επιλέξαμε τη δεκαετία του 1990 να ενταχθούμε σε ένα κόμμα που δεν βρισκόταν στη Βουλή.
Την απαξίωση της πολιτικής την τάισαν συμπεριφορές από πρόσωπα που ήρθαν στην Αυτοδιοίκηση, είτε για να… ‘ξαποστάσουν’, είτε για να ‘συνταξιοδοτηθούν’ πολιτικά, είτε για να τη χρησιμοποιήσουν ως σκαλοπάτι για την πολιτική καριέρα τους. Σας θυμίζω ότι εγώ παραιτήθηκα από τη βουλευτική έδρα μου, για να διεκδικήσω την Περιφέρεια, με αβέβαιο το αποτέλεσμα. Δεν είμαι γαντζωμένη σε καρέκλες, και το έχω αποδείξει. Ήρθα να υπηρετήσω την Αυτοδιοίκηση. Υπέγραψα ένα συμβόλαιο αξιοπρέπειας με τους πολίτες, οι οποίοι ήταν εξαρχής καχύποπτοι, καθώς έχουν συνηθίσει σε άλλες νοοτροπίες και συμπεριφορές στο παρελθόν. Είμαι εδώ για τα δύσκολα. Και η ήδη δύσκολη θέση της Αυτοδιοίκησης έγινε περισσότερο δυσχερής με τα Μνημόνια.
Τρέμω στην ιδέα της διακυβέρνησης από ανθρώπους σαν τον κ. Μητσοτάκη, με τις γνωστές νοοτροπίες και απόψεις για το δημόσιο και τις απολύσεις. Είμαι εδώ για να συνεχίσουμε τη μάχη, να αντισταθούμε, και να υπερασπιστούμε την Αυτοδιοίκηση, ώστε να μην περιέλθει στα χέρια εκείνων που τη διαχειρίστηκαν επί δεκαετίες, με τα γνωστά, αρνητικά αποτελέσματα.
Η Περιφέρεια Αττικής κατέγραψε αυτή την περίοδο μια σειρά από πρωτιές. Σήμερα που μιλάμε, υπάρχουν 327 εργοτάξια ανοιχτά στο σύνολο των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Αττικής. Δώσαμε έμφαση στη στήριξη των δημόσιων υποδομών, είτε πρόκειται για νοσοκομεία, είτε για το Πυροσβεστικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία. Στηρίξαμε κοινωνικές δομές που δεν υπήρχαν, πριν αναλάβει η δική μας διοίκηση, με 55 κέντρα κοινότητας, κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία. Προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις αιχμής για τον πολιτισμό, την οικονομία, την ανάπτυξη, τον τουρισμό.
Οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και για το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης: Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση. Ή θα συνεχίσουμε με τις πρωτιές των τελευταίων ετών και το διαφορετικό υπόδειγμα και ύφος διοίκησης, ή θα επιστρέψουμε σε εποχές στις οποίες η Αυτοδιοίκηση ήταν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης.
Κινηθήκαμε αυτόνομα, σε σχέση με την κεντρική εξουσία, ώστε να ανταποκριθούμε στις καινούργιες κοινωνικές προτεραιότητες και τις ανάγκες των πολιτών. Είτε πρόκειται για το πρόγραμμα ‘Ρεύμα για Όλους’, που βοήθησε όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να ανοίξουν τον θερμοσίφωνα στο σπίτι τους, είτε για την Αττική Ριβιέρα, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που συντελείται σήμερα στην πατρίδα μας».